Ha nem a robottaxik, akkor az utasaik okoznak gondot

cruise robottaxi önvezető autó
Órákba tellett, mire sikerült elimádkozni az útból a robottaxis blokádot
Vágólapra másolva!
Emberi vezető esetén nem kell szükségtelenül rendőrt vagy tűzoltót hívni a közönségre.
Vágólapra másolva!

Tavaly nyáron emlékezetes riadalmat keltettek San Francisco belvárosában a Cruise önvezető robottaxijai, a limitált hatósugarú tesztelés alatt álló kocsik rejtélyes megfontolásból bandázni kezdtek egy utcában, kollektíven lecövekelve órákra blokkolták a forgalmat. Az autókat manuálisan kellett elvezetni a helyszínről, egyes járókelőket pedig megijesztett a jelenség, már robotlázadást vizionáltak.

Órákba tellett a nyáron, mire sikerült elhajtani az utat blokkoló robottaxikat Forrás: seansinha / Reddit

A kocsik olyan fél évvel később továbbra is vegyes megítélésnek örvendenek, így San Francisco közlekedési ügynöksége, tömegközlekedési hatósága, továbbá a polgármesteri hivatal fogyatékossággal élőkkel foglalkozó részlege közös levelet küldtek Kalifornia állam közüzemi bizottságának, amelyben újabb kifogással álltak elő a Cruise taxiszolgáltatás kapcsán.

A küldők szerint a Cruise robottaxijainak kisebb-nagyobb bakijai után az elmúlt hónapokban már az utasok is problémákat generálnak: úgy álomba merülnek fuvar közben, hogy a cég ügyfélszolgálata nem képes felébreszteni őket a kocsik kétirányú hangkommunikációt biztosító rendszerén keresztül a címhez való megérkezésükkor.

Az elmúlt hónapokban három ilyen eset volt, a Cruise dolgozói kénytelenek voltak a 911-en segítséget kérni, mert azt sem tudták, hogy él-e vagy hal-e az utas.

Az aláírók szerint rendőrök vagy tűzoltók szálltak ki felébreszteni az alvó utasokat, ami az erőforrásaik pazarlása, plusz lassíthatja őket a valóban segítségre szorulókhoz való kivonulásban. A végső céljuk a levéllel, hogy akadályozni kívánják a robottaxik tesztelési területének bővítését, amíg a technológia nem áll készen a szélesebb körű próbaüzemre, véleményük szerint a szolgáltatónak először javítania kellene az eddig kibukott gondokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!