Elképesztően látványos virtuális valóságot épített a Sony

Sony PlayStation VR2, teszt, virtuális valóság
Magyarországra is megérkezett a Sony PlayStation VR2.
Vágólapra másolva!
Megkaptuk egy gyors teszt erejéig a Sony PlayStation VR2-t, a játékkonzolhoz tervezett virtuális valóság rendszert. Az élmény szó szerint szédítő volt.
Vágólapra másolva!

A Sony régóta elhivatott támogatója a Virtuális Valóságnak, és a cég a mesterségesen generált, digitális világok segítségével teszi még teljesebbé a PlayStation ökoszisztémát. A vállalat hosszas fejlesztés után idén egy olyan új eszközzel jelentkezett, amely papíron minden szempontból előrelépést jelent. Ez a PlayStation VR2, amely megérkezett Magyarországra és mi is tehettünk vele egy próbát.

Magyarországra is megérkezett a Sony PlayStation VR2. Forrás: Origo

Nagy újítás a termék külsején nem igazán látszik, hiszen nagyjából pont ugyanúgy néz ki, mint minden más e célra szolgáló eszköz. Tehát egy furcsa, nagy méretű speciális szemüveg a PSVR2 lelke, amelyben a hagyományos lencsék helyett képernyők kapnak helyet. A koponyára pántok segítségével rögzíthető, és mivel párnázott, ezért nem is nyomja a fejet, bár a durván fél kilós, egészen pontosan 550 grammos súlyát azért egy idő után megérzi az ember.

A sisakot úgy alakították ki, hogy a külső környezettől teljesen elszigetelje az embert, ami persze szükséges ahhoz, hogy a két világ, a valóságos és a virtuális ne keveredjék. Ez viszont valakinek zavaró lehet, de hát ez az eljárásból fakadó sajátosság. Ezért érdemes kipróbálni egy ilyen masinát, mielőtt valaki a megvásárlása mellett dönt. Ha nem bírja elviselni ezt a fajta izolációt az agya, akkor nem kell erőltetni a dolgot. Lehet egyébként szoktatni az elmét ehhez a tapasztalataink szerint, de túlzásokba azért nem szükséges esni. A szellőzést egyébként a PlayStation VR2 esetében egész jól megoldották, mert ugyan némi befülledés érzékelhető hosszasabb használat során, de arról szerencsére nincs szó, hogy csorogna az ember szemébe az izzadtság.

Hogy működik?

A virtuális valóság lényege, hogy az említett szemüveget felvéve megjelenik az ember előtt egy mesterségesen generált kép. Ez annak függvényében változik, hogy hogyan, milyen irányba forgatjuk a fejünket, illetve hogy milyen irányban mozgunk, mert a PlayStation VR2 megengedi azt is, hogy néhány lépést tegyünk minden irányba.

Ez elképesztő, semmi máshoz nem hasonlítható élményt jelent, ugyanis az ember tényleg úgy érzi, mintha részese lenne a digitális univerzumnak.

A szett részét képező, speciális mozgásérzékelős távirányítókkal pedig tevékenykedni is lehet. Tehát nem egérrel, billentyűzettel vagy hagyományos kontrollerrel kell szerencsétlenkedni, ami nem lenne túl kellemes.

A speciális távirányítókra épülő vezérlés remek. Forrás: Origo

Ezek az említett távirányítók rendelkeznek gombokkal, ravaszokkal, apró botkormányokkal, és a használatukba igen hamar bele lehet jönni. Sőt, a termék a szemmozgást is képes figyelni a készülékbe épített infravörös, azaz sötétben is látó kamerák segítségével. Ennek köszönhetően pedig konkrétan a saját szemünkkel is vezérelhetjük a kurzort, ami remekül hangzik, de ennél is jobb, hogy a dolog tényleg működik.

Grafika és hang

A készülék fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítottak a látványra, és a két darab, egyenként 2000x2040 képpontos felbontású megjelenítő remek képminőséget produkál. Nincs pixelesedés, sem szúnyogháló effektus, és a részletességre sem lehet panasz. A HDR anyagok visszaadása is támogatott, ami igen látványos, az OLED-nek köszönhetően pedig a tónusok ragyogóak, markánsak, a fekete hibátlan, a kontraszt pedig végtelen.

Elképesztő minőségű játékok érkeznek a készülékhez. Forrás: Origo

A régebbi VR szemüvegeknél komoly problémák adódtak sok esetben a mozgásmegjelenítéssel, de ilyen anomáliákba itt nem futottunk bele. Minden folyamatos, és még az akciódús jeleneteknél sem jelentkezett akadozás vagy szaggatás. Sajnos ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) a játék során mi is, mint oly sokan, egy idő után émelygést, szédülést éreztünk, ami nyilvánvalóan azért volt, mert az agyunk nehezen dolgozta fel, hogy teljesen más erőhatások érik testünket, mint amilyenek a szemünkből érkező jelek alapján indokoltak lennének. Nem mindenki reagál így a dologra, de már csak ezért is érdemes tenni egy gyakorlati próbát a VR2-vel az esetleges vásárlás előtt.

Középen az állítótárcsa, amivel a fejméretünkhöz állíthatjuk a headsetet. Forrás: Origo

A fejpánton található egy hagyományos audio csatlakozó, amibe bármilyen 3,5 mm-es jack dugasszal ellátott fej- vagy fülhallgató bedugható. Egyébként a termék részét képezi egy saját fülhallgató is, amely a dobozban megtalálható, amely egyszerűen rögzíthető a fejpántra, így nem lötyög, nem lifeg a vezeték. A hang minősége egyébként rendben van azért nem ájultunk el tőle. A sztereó megteremtése hibátlan, viszont a basszusok egy kicsit hiányoznak, és így a végeredmény meglehetősen steril, természetellenes sajnos. Viszont egy jobb, saját eszközzel ez egyszerűen orvosolható.

Filmek és játékok

A virtuális valóság szemüveg a filmek és videók megtekintése mellett játékra is alkalmas. Ez utóbbiaknál a játékmenet alapvetően egyszerűbb, mint amit a hagyományos PC-knél, konzoloknál megszokhattunk, de a VR-élmény mindenért kárpótol. A filmek és videók is érdekesek, hiszen ezekben is szabadon lehet nézelődni körbe, illetve akár körbe is lehet járni bizonyos objektumokat vagy szereplőket, ami számos lehetőséget tartogat magában.

Megéri?

A Sony Playstation VR2 egy kifejezetten jól sikerült eszköz, amely meglátásom szerint egy újabb fok a virtuális valóság evolúciós létráján. A grafika, a látvány teljesen rendben van, a kezelés és a hangulat is kiváló. Viszont továbbra sem állíthatjuk, hogy kompromisszumok nélküli a VR lét, hiszen még mindig kábel szükséges az adatátvitelhez, és a fél kilós sisak egy idő után kicsit kényelmetlenné válik. További megkötés, hogy csak a PlayStation 5 konzollal használható együtt, tehát egy PC-re vagy Xboxra nem dugható rá. Ez persze valahol érthető, hiszen ezzel növelni tudják a saját gépük értékét is. A VR szett ára negyedmillió forint, szóval nem kifejezetten olcsó, ám a tudását, a benne rejlő lehetőségeket látva, túlárazottnak mégsem neveznénk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!