Betiltották Olaszországban a ChatGPT chatbotot

bíróság, bíró, kalapács, pult, ítélet, illusztráció
illusztráció
Vágólapra másolva!
Törvénytelen lehet a szolgáltatás működtetése az Európai Unió területén.
Vágólapra másolva!

Váratlan pofont kapott az OpenAI, az olasz adatvédelmi hatóság pénteken betiltotta az ingyenes és fizetős verzióban is elérhető ChatGPT chatbotját az országban. A tájékoztatás szerint a hatósági vizsgálat alapvetően a ChatGPT márciusi adatszivárgása miatt kezdődött, egy bug miatt illetéktelenekhez férhettek hozzá a felhasználók csevegési naplóihoz és kártyaadataihoz.

Alig kezdődött el az olasz adatvédelmi hatóság vizsgálata, de máris olyan súlyos mulasztásokat véltek felfedezni az illetékesek, hogy inkább betiltották az országban a ChatGPT-t Forrás: Shutterstock

A hatóság szerint az OpenAI semmiféle információt sem biztosít a felhasználók számára az adatgyűjtési praktikáiról, továbbá az sem világos, hogy miféle jogi alapja van a rendszer tanítására szerzett információk internetről való begyűjtésének. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a ChatGPT súlyosan sérti a GDPR-t, így betiltja Olaszországban a szolgáltatás működését.

A döntésre reagálva szombaton az OpenAI egy szimpla geoblokkolással elérhetetlenné tette az olaszok számára a ChatGPT-t. A szolgáltatás weblapját betöltve a szokásos honlap helyett egy tájékoztató oldal fogadja a felhasználókat a kialakult helyzetről, a fiókjaikból váratlanul kizárt fizetős ügyfeleknél a cég automatikusan letiltja a havidíj levonását.

A tiltás nem vonatkozik automatikusan az összes olyan szolgáltatásra, amely integráltan tartalmazza a ChatGPT technológiát, így például a Microsoft Bing chatbotja is elérhető maradt az olaszoknál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!