Árverésen a kultikus hackereszközök

A kilencvenes évek elején ismertté vált hacker, Kevin Mitnick online árverésre bocsátotta üzelmeihez használt notebookjait. Mitnick esetében a bűn kifizetődőnek tűnik: az egykori hacker könyv formájában teszi közzé emlékiratait.

Az amerikai Mitnick 1995-ben került börtönbe, miután több nagyvállalat szerverein ás hálózatán tett illetéktelen kirándulásokat. A hacker célpontjai között olyan cégek szerepeltek, mint a Nokia, a Novell és a Sun is. Mitnicket hároméves bujkálás után tartóztatta le az FBI.

"Ősrégi" gépek a kalapács alatt

Az elítélt és jelenleg is csupán feltételesen szabadlábon levő Mitnick most megpróbál profitálni egykori tevékenységéből: online betöréseihez használt notebookjait internetes árverésre bocsátotta az eBay aukciós honlapon. A két Toshiba hordozható számítógép magán viseli az idő múlását: az egyikben 486DX processzor ketyeg, kiegészítve 4 MB memóriával és 200 MB-es merevlemezzel. A gépet az FBI 1995 februárjában kobozta el Mitnick-től. A másik notebook 1994 októberében került a Seattle-i hatóságok kezére, ebben egy 486SX processzor kapott helyet - olvasható az árverési oldalakon elhelyezett dokumentációban. A két számítógépet Mitnick az idei év nyarán kapta vissza az FBI-tól.

Mitnick nem tankönyvet írt

Forrás: ORIGOMitnick, aki 2000-ben több éves börtönbüntetést követően került feltételesen szabadlábra, nem először próbál hasznot húzni korábbi hackertevékenységéből. Ezen a héten jelenik meg emlékirat jellegű könyve. A mű, mely megírásához Mitnick egy újságíró segítségét is igénybe vette, nem tankönyvként funkcionál - vallja a szerző, aki elmondta, hogy a könyv írásakor nagyon óvatosnak kellett lennie, az online visszaélésekről szóló történetek nem mutathattak hasonlóságot korábbi eseteihez. Ez notebookjai aukcióra bocsátásánál is érvényes: mivel Mitnick számára bírósági rendelkezés tiltja az internethasználatot, az árverési tárgyakat barátnője "helyezte" el az eBay honlapjain - legalábbis a tájékoztató szerint.

A felügyelet alatt szabadon bocsátott ex-hacker biztos benne, hogy újabb lépésével nem szerez barátokat az amerikai igazságügyben, mint ahogy abban is, hogy a számítógépek aukcióra bocsátásával nem vét az életét még mindig érintő rendelkezések ellen. Mitnick két évvel korábban hasonló esettel hívta fel magára a figyelmet, ekkor több személyes tárgyát, így telefonját és a fegyintézeti azonosítókártyáját árverezte el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK