Kevin Mitnick újra hálóközelben

Nyolc év után törvényesen először használhat internetet a kilencvenes évek közepén elítélt Kevin Mitnick. Tervei szerint a legendás hacker számítógépes biztonsági szakemberként tér vissza az IT-szektorba.

Mitnick 1995-ben került börtönbe, miután több nagyvállalat szerverein és hálózatán tett illetéktelen kirándulásokat. Célpontjai között olyan cégek szerepeltek, mint a Nokia, a Novell és a Sun; Mitnicket végül hároméves bujkálás után tartóztatta le a Szövetségi Nyomozóhivatal, miután betört egy biztonsági szakember számítógépébe. Az idén 39 éves hacker becslések szerint megközelítőleg 300 millió dollár kárt okozott különféle vállalatoknak, "cserébe" kapott öt éves börtönbüntetését 2000 januárjában fejezte be, ítélete értelmében ezt követően három évig nem használhatott mobiltelefont és hálózati kapcsolattal bíró számítógépet.

Mitnick mozgásterének korlátozása január 21-én jár le: nyolc év eltelte után - legalábbis hivatalosan - első találkozása az internettel élő műsorban lesz nyomon követhető az Egyesült Államokban. A visszatérő egyébként tudását a jó oldalon kívánja kamatoztatni, elképzelései szerint biztonságtechnikai tanácsadóként fog elhelyezkedni. Az ex-hacker egyébként az elmúlt hónapokban többször is hallatott magáról: 2002-ben A megtévesztés művészete címen könyvet adott ki, majd azzal keltett feltűnést, hogy egy internetes aukciós honlapon barátnője révén árverésre bocsátotta notebookjait, melyeket a kilencvenes évek elején használt online akcióihoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK