Magyar kockából épülnek New York felhőkarcolói

lego fej gif
Vágólapra másolva!
Három évtizede ismerkedtem meg a Lego játékokkal, de a lelkesedésem azóta sem lankadt. Felnőttként már az is érdekelt, hogyan készült a műanyag csoda.
Vágólapra másolva!

Magyar kockából épül
a Burj Kalifa és New York felhőkarcolói

Nagyjából három évtizede, hogy megismerkedtem a LEGO játékokkal, a rajongásom azóta sem lankad, viszont felnőttként már nemcsak a dobozok tartalma érdekel, de az is, hogyan készül a műanyag csoda. És mi értelme az ország egyik legnagyobb online lapjánál dolgozni, ha nem azért, hogy bekéredzkedhessek a gyárba, ahol azok a játékok születnek, amelyek több mint fél évszázada nyűgöznek le milliókat, nemtől és kortól függetlenül.

A LEGO kockát, ahogy a mai formájában ismerjük, 1958-ban szabadalmaztatták, és azóta minden eladott alkatrész egyazon rendszer részét képezi, így a frissen vásárolt készletek elemei gond nélkül összeépíthetők az 58 éve gyártott kockákkal.

A világon jelenleg négy helyen, a dániai Billundban, a cseh Kladnóban, a mexikói Monterreyben és a magyarországi Nyíregyházán gyártják a világ legnépszerűbb játékát. Mi az utóbbi gyár parkolójába gördültünk be januárban, hogy tanúi lehessünk, hogyan készül a gyanútlanul mászkáló szülők talpának legnagyobb ellensége.

A magyar kockák tíz éve

LEGO alkatrészek 2006 óta készülnek Magyarországon: kezdetben beszállítóként a Flextronics fröccsöntött elemeket Sárváron, majd Nyíregyházán. 2008-ban egy jókora átszervezés keretében a LEGO Csoport saját kézbe vette termékei előállítását. A hazai termelést Nyíregyházára telepítették, és hivatalosan 2009 januárjában adták át a LEGO Manufacturing Kft. üzemét.

A Flextronicstól átvett gyárat a LEGO Csoport 2014-ben cserélte le egy 100 hektáros telken elterülő 122 ezer négyzetméteres vadonatúj komplexumra, ami a 36-os főút mellett, stílusosan a LEGO utca 15. szám alatt kapott helyet.

A magyar gyárak a kezdetektől a kisebbeknek szánt Duplo játékokra koncentráltak, ma már hazánkban fröccsöntik a világ összes ilyen elemét, de az új üzemben hagyományos LEGO késztermékek is legördülnek a futószalagról. Nálunk gyártják és dobozolják a könnyedén összerakható LEGO Juniors szetteket és a felnőttek körében népszerű Architecture készletek is, így világszerte magyar kockákból épülnek New York miniatürizált felhőkarcolói és a kicsiben is méretes Burj Khalifa.

Kíváncsi szemekhez igazítva

A nyíregyházi gyár persze nem csak legómániás újságírókat fogad, rendszeresen érkeznek iskolás csoportok is üzemlátogatásra. Külön a számukra létrehozott, asztalokkal és legókockákkal telezsúfolt játszószobában vesszük át a túránkhoz nélkülözhetetlen láthatósági mellényt, hajhálót és a speciális lábbelit. Utóbbiak nélkül be sem lehet lépni a gyártás területére: a LEGO gyár az élelmiszeripari cégeket megszégyenítő módon ügyel a tisztaságra, és ahogy az később világossá vált, a cipőcsere még csak a jéghegy csúcsa.

A komplexumban a gyártási folyamatok nemcsak, hogy akadálymentesen épülnek egymásra, de a tervezésnél és a kivitelezésnél arra is figyeltek, hogy a látogatók a munka megzavarása nélkül járhassák körbe a létesítményt. Az épület minden fontosabb egységét tágas folyosók kötik össze, a tájékozódást és a zavartalan közlekedést pedig padlófestések segítik minden irányban.

1 Szivárványgyár

Túránk első állomása a fröccsöntő gépek négy csarnokának egyike. Nyíregyházán jelenleg 768 gép teljesít szolgálatot a hét minden napján, 24 órában, ám mielőtt megközelíthetnénk az egyiket, érdekes tárolók vonják magukra a figyelmet. A LEGO alkatrészek alapanyaga az ABS (akrilnitil-butadién-sztirol) névre hallgató erős és ellenálló műanyag, ami semleges színű granulátumként érkezik a gyárba. A kockák színét külön adalék biztosítja, amivel az aktuális műszak dolgozói töltik fel az elemeket gyártó gépeket.

A csarnok bejáratánál hosszú sorokban állnak a színes szemcsékkel teli átlátszó tartályok, és a tárolók láttán olyan érzésem támad, mintha nem is egy játék- hanem egy cukorkagyárban lennék.

A látvány ráadásul azért is lenyűgöző, mert már nem feltétlenül a kék, piros, citromsárga, fekete és fehér színek dominálnak. Napjainkban a szivárvány minden árnyalata megtalálható a készletekben, a neonzöldtől a barnákon át a többféle liláig, köszönhetően a lányokat célzó Friends termékcsaládnak és az olyan licencelt témáknak, amelyek a Disney, a Marvel, a DC és a Minecraft világain alapulnak.

Minőség mindenek felett

A színkavalkádtól elszakadva a fröccsöntő gépek kerülnek sorra: egy csarnokban 192 gép található, katonás sorban egymás mellett, és mindegyik masina futószalagjáról különböző alkatrészek potyognak le. Hagyományos kockák, létrák, tetőelemek vagy éppen Csubakka speciális fegyvere az egyik Star Wars-készlethez.

Az alapanyag vákuumos csőrendszeren keresztül, automatikusan érkezik a gépekbe, keveredik a külön tárolóból adagolt színezékkel, majd a granulátum 232 fokra hevítve, tésztaszerű állapotban kerül az öntőformába. A gép magas nyomás alatt préseli össze a műanyagot, majd a mindössze néhány másodperces procedúra végén már lehűlt elemek esnek a futószalagra.

Mindebből kívülről csak annyit látok, hogy egy szisszenés kíséretében mozdul egyet az átlátszó panel mögötti öntőforma, majd lehullanak a már kész elemek, de a monoton és nem túl látványos folyamat így is percekre képes lekötni a figyelmemet.

Maga az eljárás ugyan nem nagyon különbözik az átlagos fröccsöntőüzemekben zajló folyamatoktól, a LEGO gyár gépei mégis speciálisak, hiszen a pontosság érdekében az öntőformák kapacitása kifejezetten alacsony, további hihetetlenül precízen vannak beállítva. Az elemek közti eltérés maximum 0,004 mm lehet – ha a hangyák növesztenének körmöt, valószínűleg az lenne ekkora. Az öntőformákba épített érzékelők a nyomást és a hőmérsékletingadozást is figyelik, így biztosítva, hogy a gépből kihulló alkatrészek megfeleljenek az elképesztően szigorú minőségi követelményeknek.

Mindez azért szükséges, mert a LEGO játékrendszer lényege, hogy a Duplo elemektől a hagyományos kockákon át a Technics-elemekig minden kompatibilis és összeépíthető, ráadásul az összerakásukhoz és szétszedésükhöz szükséges erő is pontosan meghatározott. Az alkatrészek maguktól nem eshetnek szét, a kész építményeknek stabilnak kell lenniük, ugyanakkor egy kisgyereknek sem okozhat gondot a kockák szétszedése és újbóli összeépítése.

A LEGO termékek minősége mindenki számára evidencia, az elemek hihetetlen pontossága csak akkor realizálódik, mikor megtapasztaljuk, hogy a 60-as években gyártott kockák tényleg tökéletesen passzolnak a napjainkban készült elemekhez, esetleg kezünkbe kerülnek a kínai gagyik, vagy más, jóval gyengébb minőségű másolatok.

Tizenháromezer halálcsillagnyi elem naponta

A LEGO Csoport által folyamatosan tökéletesített eljárás annyira pontos, hogy egymillió elemből mindössze 18 bizonyul selejtnek, és a nyíregyházi létesítmény naponta 50-60 millió tökéletes alkatrészt állít elő.

Ez elsőre felfoghatatlan számnak tűnik, és ha kicsit befogadhatóbbá szeretnénk tenni ezt a mennyiséget, akkor is érdemes nagyban gondolkodni. Az egyik legméretesebb LEGO készlet a 10188-as cikkszámú Halálcsillag, ami egész pontosan 3803 elemből építhető össze. Ha csak 50 millióval számolunk, Nyíregyházán akkor is képesek napi 13.000 doboznyi alkatrészt előállítani ehhez a hatalmas Star Wars-szetthez.

Érdekesség továbbá, hogy hiába készül a világ összes Duplója Magyarországon, a gyár napi kapacitásának mindössze tíz százalékát teszik ki a nagyobb elemek, a fennmaradó rész hagyományos alkatrész, aminek jelentős részét más LEGO üzemekben csomagolnak a boltok polcaira kerülő dobozokba.

2 Az automatizmus diadala

Még mindig a gyártósorok mellett vagyunk: a fröccsöntő gépek futószalagjáról az elemek előre felcímkézett ládákba potyognak, amit a dolgozók helyeznek a csarnok szélén található futószalagra. A kockák azon része, ami nem esik át további feldolgozáson, vagy nem helyben csomagolják, nem is „érintkezik” többet a műszak munkásaival, innentől egy automatizált rendszer veszi kezelésbe őket.

A ládákkal egy emelettel feljebb találkozunk újra, mikor a spirálszerű futószalag segítségével elérik a plafon felett kialakított pályát, ami mind a négy fröccsöntő részlegből egy hatalmas raktár felé szállítja a ládákat. És a hatalmas jelző nem túlzás, hiszen egy 37 méter magas, 150 méter hosszú csarnokról van szó, ami 1200 kamionnyi kocka tárolására alkalmas.

Ez az épület a mennyország minden legómániás gyerek (és a hozzám hasonló gyermeklelkű felnőtt) számára, hiszen több emelet magasan sorakoznak a ládák, tele LEGO alkatrészekkel – ami itt nincs, az valószínűleg nem is létezik.

A raktár viszont nem csak a méretei miatt lenyűgöző. A csarnok teljesen automatizált, a futószalagon érkező ládákat robotok gyűjtik be és helyezik a megfelelő helyekre, ha kell elvégzik a felgyűlt raktárkészlet optimalizálását, és az elszállításra kerülő elemeket is az automaták szedik össze a kamionok számára.

3 Ahol még a gépzsír is ehető

Habár a legyártott elemek jelentős részét a világ más részein csomagolják bolti állapotba, ez nem azt jelenti, hogy a fröccsöntéssel véget ér a munkafolyamat. Duplo-nagyhatalomként a kisebbeknek szánt szettek nálunk nyerik el a bolti formájukat, és ezek az elemek hiába teszik ki csupán a termelés 10%-át, így is 5-6 millió alkatrészről beszélünk naponta.

A csomagolást viszont megelőzi a festés és az összeszerelés, és ezzel el is érkeztünk a túránk leglátványosabb, egyben legkülönlegesebb részéhez. A festést is magába foglaló csarnokban külön automaták biztosítják a gyártáshoz optimális páratartalmat, sőt a részlegnek saját „nyáltesztje” van, ami biztosítja, hogy az alkatrészekre kerülő minták akkor se váljanak le vagy okozzanak gondot, ha valamelyik elem végül egy gyerkőc szájában kötne ki.

A cég nagyon komolyan veszi, hogy oda nem illő, a kicsik számára ártalmas anyag ne kerülhessen a játékai közelébe. A mindenki számára kötelező hajhálót és a cipőt már említettem, a részleg bejáratánál külön tapadós padló gyűjti az be az esetleges koszt a talpunkról, és még a gyártósorokon használt gépzsír is olyan természetes anyagokból készült, hogy akár kenyérre is kenhetném. Nem ízlene senkinek, viszont bajunk sem lenne tőle.

Megbabonáznak a gépek

A festést igénylő elemek egyenesen a fröccsöntő részlegről érkeznek a csarnokba, és a munka jelentős részét itt is gépek végzik. A dolgozók a folyamatos elemellátásért és a végeredmény ellenőrzéséért felelnek, a mellettük precízen, szünet nélkül robotoló eszközök látványa pedig képes hipnotizálni az embert. A Duplo figurák arcát négy fázisban, tamponos megoldással megfestő egyik masina csak úgy ontja magából a mosolygós fejecskéket, amiket pár méterrel arrébb egy másik gép illeszt a Duplo emberkék torzójára.

A bonyolultabb szerkezetek több alkatrészből szerelik össze a végeredményt (kisautókat; figurákat, lábbal, kezekkel, sapkával a fején), és amíg az elemeket gyártó fröccsöntő gép csak érdekes volt, addig az összeszerelés teljesen megbabonáz. Egész nap tudnám nézni, ahogy a robotkarok a mosolygós fejekbe nyomják a kis piros sapkákat, majd a figura folytatja az útját a következő fázis felé, ahol a helyére kerülnek a karjai.

A gépekbe adagolókon keresztül, külön kerülnek be az egyes elemek, a folyamat végén pedig egy kész műanyagbábu bukkan elő a gépből, olyan profin összeillesztve, hogy azt még egy vasgyúró kiskölyök se tudja szétkapni.

A minőség itt is rendkívül fontos, és a gépből kikerülő figurákat nemcsak az emberi munkaerő vizsgálja meg, de a folyamat végén egy speciális kamerával felszerelt rendszer lefotóz minden egyes munkadarabot, még utoljára ellenőrizve, hogy az alkatrészek és a festések az előírt helyre kerültek-e.

4 Semmi nem hiányozhat

A gyártás utolsó, egyben legkritikusabb pontja a csomagolás. Harminc éve legózom, kétszáznál is több szettet raktam össze, a legkisebb rendőrautótól a közel 3000 elemet számláló marveles Helicarrierig, mégsem fordult elő soha, hogy olyan csomag került volna a kezembe, amiből akár csak egyetlen kocka is hiányzott.

Ez a tény főleg azért lenyűgöző, mert az egyes szettekben bőven akadnak olyan apróságok (virágszirmok, az autók fényszórói vagy egy darab legóbanán), amelyek csak pár milliméteresek és még egy grammnál is kevesebbet nyomnak. De a LEGO mérnökeinek erre is van egy precíz, döbbenetesen jól működő megoldása.

Egy LEGO doboz általában több felszámozott zacskót tartalmaz, és ezeket a tasakokat egy újabb gépsor állítja össze az előre betáplált adatok alapján, miközben a szükséges elemek adagolókból érkeznek a masina futószalagjára. A hiánytalan legókészletek titka, hogy a már kész csomagokat speciális mérlegek századgramm pontossággal lemérik, és ha bármelyik tasak eltérést mutat az előírt értékhez képest, akkor a rendszer azonnal eltávolítja őket a futószalagról.

Bár a saját tapasztalataim alapján az eljárás évtizedek óta hibátlanul működik, a LEGO Csoport ennek ellenére folyamatosan fejleszti a csomagolást, és a nyíregyházi üzemben már olyan gépek is szolgálatba álltak, amelyek nem csak a zacskó lezárása után, de már a töltési folyamat egyes fázisainál is ellenőrzik, hogy a megfelelő mennyiségű elem került-e a tasakokba.

A túladagolás itt természetes

A tökéletességre való törekvés persze érthető, hiszen legózás közben magam sem tudnék nagyobb tragédiát elképzelni, mint hogy hiányzó elemek miatt nem tudom befejezni a régóta áhított készletet. Bár ilyen velem még tényleg sosem fordult elő, a LEGO rendszere mégis „hibázik”, a lehető legpozitívabb értelemben, hiszen az elmúlt években egyetlen olyan szett sem került a kezembe, ami ne tartalmazott volna extra alkatrészeket.

Általában a már említett legapróbb elemekből kerül plusz darab a csomagokba, és ezzel a szakemberek is tisztában vannak, még saját szakkifejezésük is van a szükségesnél több kockára: túladagolásnak (overdose) hívják. Az anomália oka az apró darabok egészen minimális tömegében keresendő, a plusz elemeket még a legprecízebb mérleg sem tudja kiszűrni – de ennél rosszabb dolog soha ne történjen egyetlen LEGO rajongóval sem.

5 A lego gyár tovább épül

A csomagolás legvégső fázisában a kész és hibátlan tasakok egy szortírozó állványra kerülnek, a dolgozók innen töltik fel a boltok polcaira kerülő papírdobozokat. A zacskók mellé érkezik még építési útmutató, majd a csomag lezárul, hogy legközelebb már a boldog tulajdonos csodálkozzon rá a tartalmára.

Mielőtt a dobozos termékek raklapra kerülnének, még átesnek egy utolsó mérlegelésen, és ha itt is megfelelnek, akkor irány az egyik kamion, amiből átlagosan 18 hagyja el a gyárat naponta, tele a legújabb Duplo és LEGO termékekkel.

És ez a 18 kamion még csak a kezdet, hiszen a cég januárban jelentette be, hogy 2020-ig a duplájára bővítik a nyíregyházi gyárat. 768 újabb fröccsöntő gép elhelyezésére alkalmas csarnok és új szerszámgyártó műhely épül, több mint 500.000 tároló dobozt befogadó automata magasraktárat húznak fel, további csomagoló, hulladékkezelő, feldolgozó és irodaépületek létesülnek, és a foglalkoztatottak száma a jelenlegi 2400 főről várhatóan 4000 munkavállalóra bővül.

LEGO kockából tehát nem lesz hiány a jövőben sem, és mivel a Brand Finance legfrissebb márkaerő rangsorában csak a Disney előzi meg a LEGO-t, attól sem kell tartani, hogy a vásárlók elfordulnának a világ legnépszerűbb játékától. Azt pedig bizton állíthatom, hogy a gyárlátogatást követően rám a következő harminc évben is bátran számíthatnak.

Írta: Birkás Péter
Szerkesztette: Pintér Mónika
Fotó: Szabó Gábor
Design: Murányi János