Buborékokba költözik az Amazon

Vágólapra másolva!
Az Apple után az Amazon cég is futurisztikus irodaházba fog költözni: a cég Seattle-ben fogja felhúzni óriási buborékokra hasonlító új központját, amelyek belseje nem csupán irodáknak és éttermeknek, hanem egy hatalmas fákkal és egyéb növényekkel telített biodómot is tartalmaz majd, amely a kellemes klíma megteremtésében jut kulcsszerephez.
Vágólapra másolva!

Az Apple után az Amazon cég is futurisztikus irodaházba fog költözni: a cég Seattle-ben húzza fel óriási buborékokra hasonlító új központját, amelyek belseje nem csupán irodáknak és éttermeknek ad helyet, hanem kifejlett fákat és egyéb növényeket tartozó kerteknek is helyt ad majd, amelyeknek a kellemes klíma, és optimális fényviszonyok megteremtésében jut kulcsszerep. Az épületbe olyan hegyvidéki növényeket telepítenek majd, amelyek jól bírják a nappalra beállított 20-22 Celsius fokos hőmérsékletet. Éjjelente az épület belső hőmérsékletét lejjebb állítják, a páratartalmat pedig ilyenkor a növények érdekében meg fogják emelni - adta hírül a Seattle Times amerikai napilap.

Az Amazon szerint az új épületszárnyban a cég munkatársai természetes, parkszerű környezetben tudnak majd dolgozni. Jeff Bezosnak, a cég dollármilliárdos első emberének nem ez az első szokatlan projektje, korábban már útjára indította az emberiség leghosszabb ideig működő órájának megépítését, amely a nevadai hegyekben fog felépülni.

Forrás: Seattle.gov



Az Amazon jelenlegi központjában dolgozók nem férnének el csupán a gömbölyded épületszárnyban, az új kampusz a Seattle Times értesülései szerint ezen felül három darab több mint harmincemeletes felhőkarcolóból, illetve további két kisebb épületből áll majd. Ezek teljes kiépítése a tervek szerint hat évig fog tartani, bár a buborékszerű épület már 2016-ra elkészülhet.

Az épületek közül kétségkívül a három buborékot formázó a legizgalmasabb, ennek kialakítása leginkább az állatkerti növényházakéhoz hasonló. A 24-28 méteres magasságú üveggömbök belsejében öt épületszint kapna helyet, amelyek összesen hatezer négyzetméternyi irodaterületet biztosítanak az Amazon dolgozói számára.

Forrás: Seattle.gov

Az üveggömböket acélvázra rögzített több rétegű üveg védi az időjárás hatásaitól, és belsejében akkora lesz a hely, hogy kifejlett fákat is tudnak telepíteni az épület egyik felében kialakításra kerülő kertekbe. Az épületben éttermet, tárgyalóhelyeket és pihenőhelyiségeket is kialakítanak a dolgozók számára, és belsejében több kontinens hegyvidéki növényvilágával is találkozhatnak majd a belépők.

Forrás: Seattle.gov

A Seattle város honlapján elérhető dokumentum (PDF) szerint az épület belső részének tekintélyes hányadát elfoglaló növényeknek nem csupán a kellemes belső klíma biztosításában jut kulcsszerep. Az ábrák szerint az irodákba is a növényzeten keresztül áramlik be a megszűrt fény. Az épület bizonyos kereskedelmi egységeibe az utcáról is szabad bejárása lesz az érdeklődőknek, továbbá egy nyilvános kutyasétáltató parkot és játszóteret is kiépítenek a közvetlen közelében.

Az épület formáját gömbök eltérő méretűek lesznek, a legnagyobb, középső átmérője negyven méter, a legkisebbé pedig mintegy huszonnégy méter.

Forrás: Seattle.gov

Az Amazon több mint kétszázmillió dollárért vásárolta meg az új székházának helyszínéül kiválasztott területet, ahol a szomszédos toronyházzal együtt összesen több mint háromszázezer négyzetméternyi irodahelyisége kap majd helyet. Az korábbi tervekben az üvegházakra hasonlító szárny helyén még egy jóval unalmasabb, szögletes épület szerepelt. Az Apple készülő, űrhajót formázó, cupertinói Campus 2-jével ellentétben az Amazon új központja nem egy külvárosi részen, hanem Seattle belvárosában épül fel.

Futurisztikus volta ellenére az új épület nem aratott osztatlan sikert a tervek bemutatásának helyt adó nyilvános meghallgatáson. Bírálói többek közt azt tartják problémásnak, hogy a jelenlegi tervek alapján a nyilvánosság számára nem látható épületrszárny belsejében több fát akarnak elhelyezni, mint amennyi az üvegfalain kívül, a közelben megtalálható.