Google-turista járja az országot

Google, street view, Magyarország, bejelentés
Vágólapra másolva!
Gyalog és triciklin indul az ország körbefotózására a Google. Hollókő ófalujában és a Tihanyi félszigeten biztos össze lehet majd futni a cég digitális turistájával.
Vágólapra másolva!

Az ország egyik legizgalmasabb munkájához jutott hozzá a keresztnevén bemutatkozó, extrém turista és fotográfus Gergő, aki csak egy apróhirdetésre jelentkezett, de végül az egyik legérdekesebb munkájára vették fel. A Google kamerás triciklijét tekerve illetve fotós hátizsákját a vállaira véve ő fogja végigjárni az ország legszebb tájait és legizgalmasabb műemlékeit.

Gergő, a Google hivatalos turistája Fotó: Mudra László - Origo

A StreetView kamerákkal és lézeres távolságmérővel felszerelt triciklijével már a szolgáltatás magyarországi indulásáról szóló áprilisi sajtótájékoztatón is lehetett találkozni. A nyár folyamán azonban még nem dolgozott az országban a rendhagyó jármű.

Húzza a vállat a Google-hátizsák

A fizetett turistaság nem csak játék és mese. A szűk helyek gyalogos bejárására szolgáló kamerás hátizsák súlya 18 kilogramm. Az akkumulátorok és a rendszer lelkét adó számítógép deréktájon van rögzítve, hogy ne emelje meg a viselő súlypontját. A zöld gömböt formázó fényképezőgép-rendszer azonban körülbelül negyven centivel magasodik a viselője felé. A hátizsákra kulacstartót is szereltek, hogy a viselője ne haljon szomjan munka közben, egy szendvicsnek azonban már nincs hely a drótok és akkuk mellett.

A Google operátora ugyanolyan nyolc órás műszakban dolgozik, mint bárki más. Távoli, vidéki helyszíneknél az ideje nagyobbik részét az utazás viszi el, a fővárosban viszont akár nyolc órát is sétálhat a közel húszkilós hátizsákkal egyetlen nap. Az eszköz akkumulátora és merevlemeze biztos nem fogják cserben hagyni, mindkettőt egynapi üzemre tervezték.

Ahová lehet, a triciklivel hajt be Fotó: Mudra László - Origo

Az autók elől elzárt utak, parkok és szélesebb turistaösvények bejárására tervezett triciklivel sem lesz könnyű dolga Gergőnek. A kispolszkinyi méretű jármű 150 kilogrammot nyom, neki kell feküdni a tekerésnek, ha az ember meg akarja mozdítani. A triciklire szerelt techinika nagy részét doboz takarja, csak a gyorsan cserélhetően beépített Honda akkumulátor tartóját nem fedik alumínium lapok. Azt viszont már első pillantásra meg lehet állapítani, hogy nem hétköznapi járgány. A kilométeróra helyén egy 10-12 centiméteres képernyő található, ami alá még vízhatlan billetnytűket is szereltek. A váltó- és a fékbovden mellett pedig USB-kábelek is futnak hátra a doboz felé.

Hollókő és Tokaj biztos célpont

A Google listáján több tucatnyi hely szerepel már most. Az UNESCO által a világörökség részének minősített tájakat, a Magyar Turizmus Zrt. által ajánlott helyetket és néhány, az önkormányzatok által javasolt helyszínt is be akarnak járni. A határidő pedig szűk, mert a Street View-ra csak jó időben készítenek képeket. Annyi trükkje azért van a rendszernek, hogy minden fotót többféle beállítással is elkészít a rendszer, és mindig a legjobbat használják fel.

Ő maga is turistalátványosság Fotó: Mudra László - Origo

Bár az ország bejárása a napokban elindul - a sajtótájékoztató végén a Google operátora be is járta a Halászbástyát fotósok által kísérve - az első gyalogosan vagy triciklivel bejárt helyek csak hónapok múltán fognak megjelenni az interneten. A fotózás végével a képek a cég szerverfarmjaira kerülnek, elmossák rajtuk az arcokat és rendszámtáblákat, és csak az utófeldolgozás után publikálják őket. Valamikor télen viszont örülhetünk majd a nyári panorámáknak.

Nem fagyis, panorámás Fotó: Mudra László - Origo

Ön mit nézne meg legszívesebben Magyarországról a Street View-n? Írja meg nekünk a Facebookon!