Gondolattal e-mailezett egy bénult beteg

2004.10.29. 9:42

Egy összetett agyi implantátum segítségével bármiféle mozgás nélkül, kizárólag gondolatai segitségével irányitotta számítógépét egy bénult férfi egy amerikai kísérlet során.

A neurotechnológiával foglalkozó amerikai Cyberkinetics vállalat legutóbbi kísérlete során egy mind a négy végtagjára bénult fiatal férfi az agyába épített tabletta méretű "gondolatolvasó" mikrochip segítségével képesnek bizonyult arra, hogy pusztán gondolatai révén e-mailt küldjön, és számítógépes játékot játsszon. A közvetlenül az idegsejtekkel kapcsolatba lépő eszköz a legbonyolultabb agyi implantátum, amit emberekkel végzett kísérletek során valaha alkalmaztak - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Júniusban sebészek egy csoportja egy 100 elektródából álló kisméretű implantátumot ültetett be a 24 éves férfi agykérgi idegállományába. A Cyberkinetics BrainGate névre keresztelt eszközének minden egyes elektródja egy-egy idegsejthez kapcsolódott a beteg agyában. A Brown Egyetemen majmokon végzett vizsgálatok során már sikerrel tesztelt eszköz lehetővé tette a beteg fiatalember számára, hogy gondolataival vezérelje a számítógépet és a televíziót, még akkor is, ha egyidejűleg több különféle cselekvést is végzett (például beszélt vagy a fejét mozgatta). A kutatócsoport most további négy betegbe is be kívánja ültetni a berendezést.

ITTK Infinit

KAPCSOLÓDÓ CIKK