Csúcssebesség a Cell processzorral

2005.02.08. 17:24

Egy nemzetközi konferencián fedték fel fejlesztői a Cell nevű új generációs processzor paramétereit.  A jövőre megjelenő PlayStation 3 játékgép szívéül szolgáló mikrochip a gyártók szerint szuperszámítógépekével összemérhető teljesítményre lesz képes, s várhatóan forradalmasítja majd a szórakoztatóelektronikai iparágat.

A Sony, az IBM és a Toshiba kedden, egy nemzetközi szakkonferencián fedte fel műszaki paramétereit a cégek közös fejlesztésű, négy éve fejlesztés alatt álló Cell processzorának. A lapka a gyártók állítása szerint körülbelül tízszer gyorsabb teljesítményre lesz képes, mint a jelenleg elterjedt processzorok. A Cellt többek között a Playstation játékgép jövőre megjelenő következő generációs változatában - melynek első prototípusát várhatóan már idén tavasszal bemutatja majd a Sony -, illetve szórakoztatóelektronikai eszközökben alkalmazzák majd. Az új mikrochipet tartalmazó konzolra a jelenleginél jóval látványosabb, élethűbb játékokat lehet majd fejleszteni, de nagyméretű digitális tartalmak - például videoanyagok - gyors feldolgozását is lehetővé teszi. Megjelenése várhatóan a szórakoztatóelektronikai ipart is forradalmasítani fogja.

Forrás: [origo]
A Cell lapka

A szuperprocesszor szíve egy 64 bites IBM processzor, ezenfelül további  nyolc darab, kisebb teljesítményű társprocesszort tartalmaz, melyek mindegyike eltérő feladatokat szolgál ki, tehermentesítve a fő egységet. A fejlesztők közlése szerint bár az új generációs processzorba multimédiás utasításokat építettek be,  az nem csupán ilyen jellegű alkalmazások felhasználásra alkalmas, s többek között lehetővé teszi azt is, hogy egyszerre több operációs rendszert futtassanak rajta. A kis méretű processzorba összesen 234 millió tranzisztort zsúfoltak, s kezdetben 90, később várhatóan 65 nanométeres gyártási eljárással készül majd - egy manapság kapható, asztali PC-kbe szánt lapkába átlagosan 50-150 millió tranzisztor kerül. 

A Cell lapka első változata 4 gigahertz feletti órajelen működik majd, 2,5 megabájtos gyorsítótárral szerelik fel, s elméletileg másodpercenként 256 milliárd darab számítási művelet elvégzésére lesz képes.  Mindez már szuperszámítógépekével összemérhető számítási teljesítmény. Összehasonlításképp: a budapesti NIIF-nél (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program) található, 192 darab processzorral felszerelt Sun szupergép számítási teljesítménye 180 gigaflops körüli (egy gigaflop=egymilliárd lebegőpontos számítási művelet másodpercenként).További fontos tényező, hogy hálózatba kötött, Cell lapkával szerelt eszközök  a komputer-klaszterekhez hasonlóan képesek lesznek megosztani számítási kapacitásukat is, ezáltal elosztva a terhelést az egyes gépek között..

A Cell processzor első mintapéldányainak gyártása még az idei évben megkezdődik, elsőként a várhatóan 500-750 dollár körüli áron piacra kerülő PlayStation 3-ban fogják alkalmazni de későbbi változatai grafikus munkaállomásokban és hálózati kiszolgálókban is elterjedhetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK