A vásárlóknak nem jön be az első iPod-mobil

2005.10.26. 11:05

Hatszor annyian cserélik vissza a Motorola és az Apple első zenelejátszós telefonját, mint bármely más mobil eszközt.

A Motorola ROKR ("rocker") fogadtatása mégsem volt olyan kedvező, mint azt a gyártó várta: ugyan a szeptember 7-én bemutatott készülékből több mint negyedmillió példányt adtak el világszerte, sokan visszacserélik a telefont - adta hírül a CNN. Az elemzők szerint a vevők leginkább a mobil kapacitásával elégedetlenek, mivel a ROKR csupán 100 zeneszám tárolására képes. Ezzel szemben a zenelejátszós mobillal egyszerre bemutatott, mobiltelefont nem tartalmazó iPod Nano hordozható zenelejátszó 4 gigabájtos flash-memóriája 1000 szám tárolására képes, nagyjából ugyanazon az áron.

Maga Ed Zander, a Motorola vezérigazgatója is beismerte, hogy elhibázták a ROKR reklámkampányát: a készüléket Madonnával hirdetik, és a vásárlókat abba a hitbe ringatják, hogy a telefon kapacitása és képességei megegyeznek egy iPodéval. A cég vezetője szerint nem hangsúlyozták eléggé, hogy a ROKR jóval kevesebb zene tárolására képes. Az egyre okosabb hordozható zenelejátszók viszont mind szebbek, mind okosabbak, mint a Motorola, ráadásul a mobiltelefon-gyártó korábbi modelljei is jobban néznek ki.

Az ünnepekben még bíznak

Az elemzők szerint így sem a ROKR tudása, sem dizájnja nem nyűgözte le eléggé a felhasználókat, ráadásul szoftverével is sok probléma volt - ezzel magyarázható, hogy hatszor annyian viszik vissza a boltokba, mint más mobiltelefont. A találgatások szerint az Apple szándékosan korlátozta a készülék tárolókapacitását, hogy ne teremtsen konkurenciát saját termékeinek, amit egyik cég sem erősített meg. A Motorola mindenesetre további, nagyobb memóriájú zenelejátszós telefonok megjelentetését is tervezi, és a karácsonyi szezontól várják az egyelőre nem túl sikeres bemutatkozó modell eladásainak felfutását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK