Hiánycikk lehet itthon az iPod nano

2005.11.15. 17:05

Távirányítós, extra lapos asztali számítógép, névjegykártya méretű és videólejátszós új iPodok - az Apple hazánkban is bemutatta újdonságait.

Az Apple legkelendőbb termékei továbbra is a hordozható zenelejátszók: a vállalat szeptember eleján mutatta be bankkártyánál alig nagyobb, ceruzavékonyságú, színes kijelzővel felszerelt iPod nanót, és október közepén debütált az alapmodell legújabb, videolejátszásra is képes változata, amely már hazánkban is kapható. A miniatűr kütyük iránt olyan nagy a kereslet, hogy a gyártó nem tud belőlük eleget szállítani, így az ünnepi bevásárlási szezonban könnyen hiánycikké válhat a zenelejátszó. Nanóból például feleannyit kap majd a hazai forgalmazó, mint amennyire szükségük lenne - mondta el Emanuele Massimo, az Apple magyarországi képviseletének vezetője.

A magyar iTunes még a jövő zenéje

A cég a videós iPod megjelentetésével egy időben letölthető tévésorozatokat is elérhetővé tett az internetes iTunes zeneáruházban, például a nálunk is sugárzott Lost - Eltűntek vagy a Született feleségek epizódjait. Az Apple zeneáruházának azonban még nincs magyar változata, és egyelőre nem is lehet tudni, hogy mikor lesz. Így legálisan csak idegen nyelvű műsorokat lehet megvásárolni a készülékekre a nemzetközi iTunes-oldalakon keresztül - vagy ingyenes video-podcasteket - amatőrök által előállított videoadásokat - lehet letölteni a készülékekre. Az Apple internetes zene- és filmboltjában egy zeneszám 99 eurócentbe, a videók pedig 1,99 euróba kerülnek, de a cég ingyenes tartalmakat is kínál, amelyek választéka hamarosan bővül majd.

Mind a nagy iPodra, mind a nanóra feltölthetjük saját digitális fényképfelvételeinket is, amelyeket akár egy televízió képernyőjén is megtekinthetünk, ha hordozható eszközöket összekötjük a készülékkel, és az Apple-tulajdonosok akár zenés diavetítést vagy egy teljes prezentációt is összeállíthatnak az iPhoto szoftverrel. Ugyan a 2001 óta forgalmazott a iPod-családot egy ideje PC-vel is kompatibilis USB-csatlakozóval látták el, az Apple képkezelő programjának még nincs windowsos változata, csak az iTunes kliens jár a zenelejátszókhoz.

Mi fér még az iPodba?

Forrás: [origo]

iPod nano

Mint arról korábban hírt adtunk, az iPod nanók első sorozatának egy részét - mintegy 10 százalékát - hibás kijelzővel szállította a gyártó. A frissen vásárolt készülékek egy részének képernyője emiatt magától tönkrement, ami először nagy felhördülést okozott a márka rajongóinak körében. Az Apple azonban elismerte a problémát, és ingyenesen kicseréli a hibás készülékeket: a pár hete forgalmazott termékkel ilyen probléma Magyarországon még nem fordult ugyan elő, a rendeltetésszerű használat mellett megsérült példányokat a forgalmazó megvizsgálja, és ha tényleg gyári hiba okozta a gondot, akkor hazánkban is jár a cserepéldány - mondta el kérdésünkre Emanuele Massimo. A cég hazai képviselője ettől függetlenül felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy ha csak lehet, óvják az iPodot a lehetséges sérülésektől, mivel az "nem egy darab fa", hanem bonyolult műszaki eszköz, amelyet érdemes tokban tartani.

Az iPod videolejátszóval való megújítása logikus lépésnek tűnt, és újabb lendületet adott a miniatűr eszköz forgalmának, de joggal vetődik fel a kérdés: mi lesz a következő nagy dobás? Emanuele Massimo szerint elképzelhető, hogy az iPodok következő generációja valamilyen drót nélküli hálózati csatlakozót kap majd, azt azonban egyelőre ő sem tudja megtippelni, hogy milyet - a videofájlok átviteléhez ugyanis a Wi-Fi elég lassú, így valószínűleg az Apple valamilyen újabb technológiát épít majd be a készülékekbe.

Asztali gép távirányítóval

A cég legújabb asztali számítógépét, a széles vásznú lapos monitorral egybeépített iMac G5-öst is lehet már kapni Magyarországon. Az Apple otthoni felhasználóknak szánt gépe olyan komplex szórakoztatóközpont, amely egy DVD-lejátszó és egy hifitorony képességeit egyesíti magában, és távirányítójának köszönhetően akár a fotelben ülve is vezérelhető. A miniatűr távkapcsoló segítségével egy gombnyomással elérhetőek a gép multimédiás funkciói: a DVD- és zenelejátszó, a képnézegető program és a videolejátszó. A multimédiás szoftver a menüből is egyszerűen elérhető listába rendezi a gépen található állományokat, amelyek után így nem kell külön böngészni a winchesteren, hanem kényelmesen elérhetők.

Forrás: [origo]

A legújabb iPod, egy G5-ös távirányító és a legkisebb iPod, a shuffleA G5-ös másik újdonsága a kijelző fölé beépített kamera és mikrofon, amelyek az internetes csevegést könnyítik meg. Az Apple most bemutatott modelljében még az IBM Power PC processzora ketyeg, az első Intel-platformra épülő modellek jövőre jelenhetnek meg. Massimo szerint a cég a kisebb modellekkel kezdi majd meg az átállást, így a Mac mini lehet majd az első Apple-modell, amely Intel processzorral kerül majd a boltokba. A vállalat hazai képviseletének vetőjétől azt is megtudhattunk, hogy a cég nagyon jó évet zárt Magyarországon: míg az Apple forgalma nemzetközi szinten 68 százalékkal nőtt az októbertől októberig tartó üzleti negyedévben, addig a hazai piacon 89 százalékos volt a növekedés. A cég vezetése ezért is döntött úgy, hogy Budapesten nyit bemutatótermet, és az első hazai Apple centert várhatóan további egységek is követik majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK