Spéci mobil PC-t mutatott be a Sony

2006.05.16. 13:28

A japán gyártó kedden mutatta be új számítógépeit, többek közt egy fél kilogramm tömegű, hordozható PC-t, valamint egy nagyfelbontású, Blu-ray-lemezek írására és olvasására egyaránt képes meghajtóval és tévétunerrel felszerelt házimozi-laptopot.

A társaság kedden mutatta be saját fejlesztésű ultramobil PC-jét (UMPC): a PDA-nál nagyobb, de egy laptopnál kisebb, hordozható eszköz 4,5 collos átlójú érintőképernyővel rendelkezik, s a hosszú használat biztosítása érdekében ultra alacsony fogyasztású, 1 gigahertzes Intel Core Solo processzorral, fél gigabájt memóriával és 30 gigabájtos merevlemezzel szerelték fel.

Borsos árú minigép

A VAIO UX Micro PC nevű szuperkicsi, s mindössze fél kilogramm tömegű Windows XP-t futtató számítógép teljes billentyűzettel is rendelkezik, melyet a képernyő alól lehet előcsúsztatni. Emellett támogatja a Bluetooth és wifi vezeték nélküli adatátvitelt, beépített webkamerával és ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezik, valamint projektorhoz és külső monitorhoz is csatlakoztatni lehet. A gyártó közlése szerint a Micro PC-ből a későbbiekben egy olyan típust is terveznek, amely a merevlemez helyett 16 gigabájtos flashmemórián tárolja az adatokat, ez ugyanis energiatakarékosabb, csendesebb működést kínál, viszont drágább. A Sony UMPC-je a tervek szerint május végétől lesz kapható meglehetősen borsos, mintegy 380 ezer forintnak megfelelő összegért Japánban, júliustól pedig az Egyesült Államokban is.


Forrás: [origo]
A spéci ultramobil PC

Házimozi-laptop igényeseknek

A vállalat az ultramobil PC mellett egy hagyományos laptopot is bemutatott: a felső árkategóriás VAIO AR Premium típust kifejezetten az új generációs DVD-k használatára élezték ki. A rendkívül drága, több mint 700 ezer forintos árú masinát Blu-ray lemezek írására és olvasására egyaránt alkalmas meghajtóval szerelik fel.

A következő generációs filmek minőségi megjelenítése érdekében az eszközt 1920x1700 pixeles felbontást kínáló, 17 collos képernyővel, beépített tévétunerrel szállítják majd, s mivel a Windows XP Media Center nevű változatát futtatja, akár távirányítóval is lehet vezérelni multimédiás funkcióit. Az új laptopot 200 gigabájtos merevlemezzel, erős grafikus kártyával, integrált webkamerával és kétmagos Intel Core Duo processzorral árusítják majd, s HDMI-csatlakozója révén akár nagyfelbontású  televíziókhoz is csatlakoztatni lehet. Bár a prémium kategóriás készülék funkciókban igencsak bővelkedik, nem mondható könnyűnek, ugyanis közel négy kilót nyom a mérlegen. A társaság emellett egy sor új generációs DVD-vel szerelt asztali PC-t is bemutatott, az E3 nevű rangos videojáték-kiállításon pedig bejelentette, hogy PlayStation 3 nevű új játékgépe - amely szintén képes lesz Blu-ray-lemezek olvasására - novemberben kerül majd a boltokba 130-155 ezer forintnak megfelelő összegért lesz majd megkaparintható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK