Ötéves az iPod

2006.10.23. 00:00

Az Apple öt évvel ezelőtt mutatta be népszerű hordozható zenelejátszóját. A legelső iPod 5 gigabájtnyi adatot tudott tárolni, de vaskosabb és drágább is volt most kapható társainál.

A korábban leginkább számítógépekkel foglalkozó cég újdonsült termékét Steve Jobs, a cég elnök-vezérigazgatója 2001 október 23-án mutatta be. Az iPod-projektben az Apple cég szakemberei is részt vettek, ám a hardver tervezésével és a prototípus elkészítésével a PortalPlayer nevű társaságot bízták meg. A hordozható mp3-lejátszó szoftverét a Pixo nevű cég végezte közvetlenül Jobs irányítása alatt, az iPod fejlesztése kevesebb mint egy évet vett igénybe.

Drága zenegép műanyag tekerővel

Megjelenésekor az iPod igazi szenzáció volt: 1000 szám a zsebedben - állt a hirdetésben. Az Apple első zenelejátszója 5 gigabájtnyi adatot tudott tárolni a belsejében lévő merevlemezen, fél évvel később a 10 gigabájtos modell is debütált. Bár hasonló kapacitású eszközöket más gyártók is kínáltak, ekkoriban még  főként a 128 és 256 megabájtos, flashmemóriás típusok voltak kaphatók.

Emellett az iPod egyik előnye volt, hogy a szürkeárnyalatos - így kép- és filmézésre nem alkalmas - kijelzőjén felhasználóbarát menürendszer fogadta a felhasználót. Mindezt persze nem mérték olcsón: az első generációs (5 és 10 gigabájtos) iPodokat 400 és 500 dollárért lehetett megvenni, amelyet akkor a szaksajtó is magasnak talált. Összehasonlításképp: a mai modellek közül 250 dollárért már a 30 gigabájtos, filmlejátszásra képes típust adnak.

A mai típusokkal ellentétben az első iPod menüjében még nem érintésérzékeny, digitális, hanem mechanikus görgetőtárcsával lehetett mozogni. Ez még nem volt túl high-tech, egy műanyagdarabot kellett forgatni benne, ennek szélén rendes gombok voltak, csak a második generációban álltak át az elegánsabb, érintésérzékeny megoldásra.

Végül a PC-vel is összehozták

Forrás: Apple-history.com
3. generáció érintőtárcsával, gombokkal

Míg a ma kapható iPodok kifejezetten tömegtermékek, az első generációt még inkább csak a Mac-felhasználóknak szánta az Apple. Ezeket ugyanis kizárólag FireWire-portra lehetett csatlakoztatni, amely ekkortájt még ritka vendég volt a PC-ken, nem így a Macintoshokon. Ezért az iPodra vágyó PC-sek zömének külön FireWire-bővítőkártyát kellett vennie, s eleinte a zenéket is csak nem hivatalos, vagy külsős fejlesztésű szoftverekkel tudták feltölteni a masinára Windows alól.

A növekvő kereslet és az USB-szabvány fejlődése nyomán azonban a legújabb típusok már USB-csatlakozósak: ez maces és PC-s tulajoknak is ideális. 2003 őszén a szoftvergondok is megoldódtak: az Apple megnyitotta  iTunes Music Store néven futó internetes zeneáruházát, nem sokkal később pedig kiadta az mp3-ak feltöltéshez is szükséges, azonos nevű lejátszóprogramot is Windowsra. Sajnos az iTunes zeneboltban a hazai iPod-tulajok nem tudnak legális zenéket, klipeket vagy filmeket vásárolni eszközükre, szoftverükkel egyelőre csak a belehallgatási mintákat hallgathatják meg, az iPodokat pedig javarészt innen-onnan beszerzett mp3-akkal töltik meg.

Slágertermék lett

Forrás: [origo]
Szupervékony iPod Nano

Az évek múlásával az iPod egyre okosabb lett, s típusainak száma is gyarapodott: az alapmodellből 20, 30, 40, 60 és 80 gigabájtos változatok is piacra kerültek. Utóbbin akár tizenötször annyi zene fér el, mint a legelső modellen. 2004-től durván egy éven át még a HP is árult iPodot saját logójával, a projekt azonban nem volt túl sikeres, így a termék eltűnt a cég kínálatából.

A fejlesztéseknek köszönhetően a bumszli külső is kompaktabbá vált, a monokróm képernyőt pedig képek megjelenítésére alkalmas színes LCD váltotta fel, a legújabb iPodon pedig akár filmeket is lehet nézni.

Emellett az eltérő felhasználói igényeknek megfelelően újfajta típusok is készültek az iPodból: 2004-ben érkezett a kompakt külsejű Mini, amelyet egy évvel később a még vékonyabb, flashmemóriás Nano típus váltott fel, melyből a legolcsóbb 1, a legdrágább 8 gigabájt zene raktározására képes.

2005 januárjában debütált az eddigi legolcsóbb (kezdetben 99, később 69 dollárért elvihető), s egyben legbutább iPod, a Shuffle. Az első verzióban leginkább egy fehér rágósdobozra hasonlíó eszköz fél és egy gigabájtos változatban debütált. Belső akkumulátorral felszerelték, kijelzője azonban nincs, s a pendrive-okhoz hasonlóan lehet a számítógépbe dugni. A Shuffle legújabb változata még elődjénél is kisebb, praktikus, ruhára csiptethető kivitelben készül, és 1-2 gigabájtos típusok kaphatók belőle.

Forrás: Apple-history.com
Az iPod fejlődése

Voltak balhék is

Persze a lejátszó diadalmenetét időnként az Apple számára kínos események is beárnyékolták: 2003-ban egy amerikai testvérpár az iPodsdirtysecret.com címen egy azóta is működő tiltakozó honlapon indított. A fiúk azon háborodtak fel, hogy a másfél éve vásárolt iPodjuk akkumulátora elhasználódott, s a gyártó csak közel egy vadonatúj készülék áráért, 250 dollárért hajlandó azt kicserélni.

A történetről rövid zenés videoklipet is készítettek, melyen az is látható, amint festékkel az alábbi feliratot fújják a New York-i utcákon lévő Apple-reklámokra: "Az iPod beépített akkumulátora csupán 18 hónapig működik." Mire az oldal kikerült, az Apple is lejjebb vitte árait: három évvel ezelőtt 106 dollárért, napjainkban pedig 66 dollárért vállalja a cserét. Azóta külön üzletággá fejlődött a  pótalkatrészek és kiegészítők (fülhallgatók, hangszórók, tartók) gyártása, a külsős cégek termékei általában olcsóbbak a gyárinál, ezért itthon is népszerűek.

Tavaly amerikai felhasználók egy csoportja azért perelte be az Apple-t, mert a cég első iPod Nanóinak egy része hibásan került a boltokba. A problémás széria modelljeinek képernyője minden komolyabb behatás nélkül megkarcolódott és tönkrement - a cég végül cserélte ezeket a készülékeket. Ugyancsak perre ment a cupertinói céggel az audioeszközöket gyártó Creative cég is az iPod fájlkezelő-rendszerén. A vita végül peren kívüli egyeszséggel végződött, melynek keretében az Apple százmillió dollárt fizetett a tajvani cégnek.

Forrás: [origo]
Játék és film a videós iPodon

Mit hoz a jövő?

Nagyjából három éve az Apple gyakorlatilag összes nagyobb sajtóeseménye előtt felröppen a hír: most bizony a cég egy mobiltelefonként használható iPoddal, az iPhone-nal fog előrukkolni. Bár ez eddig mindig elmaradt, a legfrissebb, októberi pletykák szerint a vállalat már levédette az iPhone márkanevet az USA-ban (persze ez sem szuperbiztos információ).

Bár iPod-telefon még nem kapható, a Motorola tavaly már piacra dobott olyan mobilt, amely képes lejátszani az iTunes zeneáruházban vásárolt zenéket: a ROKR márkanevű készülékre azonban csak nagyjából száz szám fér el, ráadásul sem tudása, sem pedig dizájnja nem nyűgözte le a felhasználókat.

Az iPodok sikere azonban úgy tűnik, töretlen: az Apple zenelejátszójának különböző típusaiból az első modell megjelenése óta közel hetvenmillió darabot értékesített a gyártó. A kütyü sikerét a Microsoft is megirigyelhette, bár a redmondi szoftveróriás csak több éves fáziskéséssel jelentette be, Zune néven maga is saját zenelejátszót dob piacra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK