Erős, de drága lesz a Core 2 utódja

Vágólapra másolva!
Az Intel jövőre a Core i7 processzorcsaláddal váltja le a jelenlegi Core 2 típusokat. Az utód gyorsabb, jobb, és minden tesztet jól teljesített, csak egy gond lesz vele: a váltás drágának ígérkezik.
Vágólapra másolva!

Az Intel hivatalosan november 17-én rántja le a leplet legújabb processzorcsaládjáról, a Nehalem kódnév alatt fejlesztett Core i7-ről, és ezek a jövő év folyamán kerülhetnek forgalomba. A gyártó először a szerverekbe szánt modelleket értékesíti majd, és 2009 második felétől jöhetnek az első i7-tel felszerelt noteszgépek, asztali PC-k.

A Nehalemről készült előzetes tesztek eredményeit a hét folyamán fedte fel a szaksajtó: a legnagyobb informatikai lapok már jóval a bemutató előtt kipróbálhatták az Intel új lapkáját. Azok alapján, amit az új processzorról tudni lehet, az Intel óriásit lépett előre, és az elemzők egyöntetű véleménye szerint behozhatatlan előnybe került a konkurens AMD-vel szemben.

De mit jelent mindez a felhasználó számára? Az új processzorok, ahogy ez lenni szokott, gyorsabbak és energiatakarékosabbak elődeiknél, amiről minden tesztelő elismerően nyilatkozott. Az alábbiakban a TechRadar és a PC World tesztjei alapján egy kicsit részletesebben is bemutatjuk, hogy milyen újításokat hoz az Core i7.

Négy mag jó

A Core i7 egy négymagos processzor, amely 45 nanométeres technológiával készül, a maximális órajele 3,2 gigahertz. A gyártó a lapkában az előző konstrukcióhoz képest nem növelte, hanem csökkentette a tranzisztorok számát, 810-ről 731 millióra. A korszerűbb architektúra kevesebb áramot vesz fel, mint elődei, innen a takarékosság egyik forrása, de ennek érdekében más trükkökre is képes.

A Turbo Boost funckó révén a CPU képes az éppen nem használt rendszermagokat kikapcsolni, azokat pedig, amelykre éppen szükség van, túl tudja hajtani. A számítógép-tuningolásban bevett megoldásnak számító túlhúzás ezzel a rendszer beépített funkciója lesz, igaz, teljes egészében csak a legdrágább változat, az Extreme edition használja majd ki ezt a lehetőséget. A Turbo Boost inkább a kapacitások és a fogyasztás optimalizálására szolgál.

Több cache, gyorsabb busz

A Core i7-be a tervezők beépítettek egy extra gyorsítótárat is, vagyis az eddigi kettővel ellentétben egy harmadik (L3) cache-t is kapott, amely 8 megabájtos. Ez főleg a nagy rendszerigényű grafikai műveleteknél (például 3D-s tervezés) és játékoknál jöhet majd jól.

Forrás: [origo]
A lapka fedlap nélkül, fedlappal, illetve a lábazat

Az architektúra másik eleme a beépített DDR3 memóriavezérlő, amelynek révén a processzor az eddiginél sokkal gyorsabban olvassa az adatokat. (Ezt a megoldást először az AMD fejlesztette ki.) A megoldás hátránya, hogy a Nehalemmel már csak a DDR3 memóriákat lehet majd használni, a korábbi típusokat nem.

A közvetlen memóriakezelés mellett a Core i7 minden eddiginél gyorsabb adatbuszt használ a számítógép egészéhez, ami kevesebb adattorlódást ígér, vagyis gyorsabb lesz a filekezelés, a videózás vagy a képszerkesztés folyamata. A front-side busz sebessége 1,333 megahertz, talán a nevét is érdemes megjegyezni: Quick Path Interconnect, vagyis QPI. A Nehalem a második generációs PCI Express csatolót is támogatja, amely kétszer olyan gyors, mint az eddigi.

Mintha nyolcmagos lenne

Forrás: [origo]
A CPU elemei

Az Intel a Core i7-tel ismét beveti a hyper-threading (körülbelül több szálon futtatás) technológiát. A megfelelően megírt kód esetében a CPU minden egyes rendszermagja egyszerre két, egymástól teljesen eltérő folyamatot futtat, vagyis olyan, mintha nyolcmagos lenne.

A trükk nem képes valóban megduplázni a rendszer kapacitását, mivel valójában csak a fő folyamat melletti kihasználatlan kapacitást veti be mindig egy másodlagos feladathoz, de így is sokat számít. Ráadásul valószínűleg jó ideig be kell érni ezzel, legalábbis addig, amíg a valódi nyolcmagos processzorok meg nem érkeznek a piacra.

A TechRadar szerint egyelőre pont a Windows Vista kezeli rosszul az i7 hyper-threading megoldását, mivel valóban 8 magnak látja a négymagos rendszert, és a rosszul elosztott folyamatok miatt ennek használata a teljesítménynövelés helyett 10 százalékos teljesítményromláshoz vezet.

Kell ez nekünk?

Ami a teljesítményt illeti, a Core i7 a PC World tesztjei szerint mindenben képes felülmúlni a az eddigi legizmosabb Intel-lapka, a Core 2 Extreme QX9650 teljesítményét. A legerősebb változat körülbelül 10 százalékot ver rá az előd eredményeire, és az új megoldásokból fakadó sebességnövekedés bizony érzékelhető a hétköznapi feladatok során.

Az otthoni felhasználóknak azonban még így sem éri meg majd azonnal az i7-esre váltani. A lap szerint már csak azért sem, mert a videojátékok motorjai valószínűleg még jó ideig nem használják majd ki a tudását - ezeknél a benchmark szerint sem volt érzékelhető jelentős különbség -, és a technológia igen drága lesz. A Nehalem lapkákhoz szükséges (X58) alaplapok például 100 ezer forint körüli áron kerülhetnek majd nálunk forgalomba, és a hozzá szükséges DDR3 memóriák is a legdrágábbak a piacon. Így amíg az i7 széles körben el nem terjed, a legtöbben inkább a korábbi Core 2 konstrukciók árzuhanásának előnyét élvezhetik majd.

Az Intel által most bejelentett árazás szerint a számítógépgyártók előrendeléssel 284 dollárért kapják majd a 2,66 gigahertzes i7-920 változatot, 562 dollárért a 2.93 gigahertzes 940-est, és 999 dollárért 3.2GHz Extreme 965-öt. Mai árfolyamon számolva a lapkák körülbelül 60 ezer, 120 ezer, illetve 210 ezer forintba kerülnek majd - nagykereskedelmi áron, vagyis mi majd ennél valamivel drágábban kapjuk őket.