Linux bármely Xbox konzolra

Egy hackernek sikerült olyan eljárást kidolgoznia, amelynek a segítségével  bármely Xbox játékgépen szoftverkódokat lehet lefuttatni. Ezzel a konzolon akár Linux használata is lehetővé válik.

Fotó: --Mint ismeretes, Michael Robertson, a windowsos és linuxos alkalmazások futtatására elviekben egyaránt képes Lindows operációs rendszer kiötlője tavaly nyáron 100 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak a csapatnak vagy programozónak, aki megoldja a Linux futtatását egy Microsoft Xbox játékgépen.

Noha az Xbox Linux projekt résztvevőinek mindeddig azt sikerült megoldaniuk, hogy a konzol hardveres védelmét kiiktató kalózchippel (ún. mod-chippel) felszerelt  Xboxon Linuxot futtassanak, hardveres módosítás nélkül azonban mindez nem volt lehetséges. Ezzel szemben egy magát Habibi-Xbox néven emlegető hacker állítása szerint képes volt Linux operációs rendszert futtatni egy gyári Xbox konzolon is. A hacker egy Xbox konzollal foglalkozó website fórumán tette közzé eljárásának lényegét, amely a "007: Agent Under Fire" című James Bond-játék mentési funkciójának puffertúlcsordulási hibáját aknázza ki.

Habibi szerint egy Xboxhoz illeszthető USB-s tárolóegységről a program játékállás-betöltő menüjén keresztül némi trükközéssel bármilyen szoftvertkódot - akár egy kompakt Linux disztribúciót is - le lehet futtatni a játékgépen. A hacker közlése szerint hasonló hiba megtalálható számos egyéb Xbox-játékban is.  Andy Green, az Xbox Linux projekt egyik alapítója hétfőn hivatalosan is megerősítette, hogy a Habibi által kidolgozott Linux-futtatási megoldás működik, így a hacker nagy eséllyel pályázhat az év végén kiosztásra kerülő pénzjutalomra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK