Printerteszt: Epson Stylus Photo 830

Az Epson, mint a nyomtatás nagy öregje, nemrég teljesen új modellel lepte meg a digitális fotózás szerelmeseit. A 830-as nyomtató kimondottan otthoni felhasználók számára készült.

A Stylus Photo sorozatba tartozó nyomtató a legújabb elvárásoknak megfelelően hatszínnyomtatást alkalmaz. Mindez Micro Piezo elven működik, formátuma az A4-es szabványnak fel meg. De mielőtt nagyon belemélyednénk, nézzük a legfontosabb jellemzőit. Felbontása rendkívül jó, hiszen 5760x720 dpi-t képes papírra vetni. Ez azonban csak meghatározott fotópapír használatával lehetséges, így teljesíti ezt a specifikációt. A nyomtató teljesítménye szintén kimagasló, hiszen a leggyorsabb üzemmódban 14 fekete-fehér, illetve 13,7 színes oldal kinyomtatására van mód percenként. Alkalmas a keret nélküli nyomtatásra, így a fényképek még életszerűbbek lesznek az eddigieknél. Amennyiben az Epson eredeti festékeit használjuk, úgy, elméletileg a nyomtatott képek minősége 25 évig megmarad. Így tehát megvan a lehetőség arra is, hogy féltett családi felvételeinket unokáinkkal együtt is nézegethessük.

Felépítés

Viszonylag egyszerű felépítésű fotónyomtatóról van szó. Ez adja egyben a szépségét is, hiszen semmilyen felesleges dologgal nem pakolták tele. A lapadagoló rész a nyomtató hátoldalán helyezkedik el, míg a laptartó részt külön kell rá felhelyezni. A behelyezett lapokhoz természetesen bármikor hozzáigazíthatjuk a lapadagoló szélességét. A hátoldalon a szabványos nyomtatócsatlakozókat találjuk meg, amelyek közül az egyik hagyományos (párhuzamos IEEE-1284), míg a másik USB szabvány szerinti. Nagyon jó, hogy mindkettőt megtalálhatjuk rajta, hiszen elképzelhető inkompatibilitási probléma bizonyos számítógép-alaplapokkal. Persze ez nem gyakori és főleg az USB szabványt érinti. A hátlapon található eszközök listája ezzel véget is ért, hiszen lapforgató berendezés számára nincs kialakított csatlakozás. Az előlap meglehetősen puritán, hiszen a készenléti üzem kapcsolója, a patroncsere funkciógombja, illetve a papírbetöltésre szolgáló gomb kapott helyet. A nyomtató kimeneti tálcája kihúzható, így meghosszabbítható.

A nyomtató fedelét felhajtva előtűnnek a speciális kialakítású patronok. Mint említettem, összesen 6 színt használ fel a nyomtató az egyes képek előállításához, de mindezt két patronba helyezték el. Így tehát nincsen lehetőség az egyes színek egyenkénti cseréjére. A szintérzékelő chipet a patronok első felületén helyezték el, érintésük és különösen tisztogatásuk nem tanácsos. Ami külsőre nem látszik, az a beépített memória. Ebben a nyomtatóban 256 kB ideiglenes tárolót építettek be. A készülék teljesítménye üzem közben max. 18 watt és zajtényezője 48 dB alatt van.

Telepítés

A nyomtatót Windows XP-s környezetben fogtuk vallatóra. A mellékelt szoftver segítségével minden automatikusan telepíthető. Persze ha valaki esetleg nem szereti telepakolni a gépét mindenfajta programocskával, akkor természetesen a felhasználói mód is választható. Így szükség szerint a nyomtató meghajtóját akár önmagában is feltelepíthetjük, de kiválaszthatjuk mellé a Photo Starter, Photo Quicker 3.2 és Print Image Framer Tool programokat is. A szoftverek mindegyike kompatibilis a Windows valamennyi rendszerével, illetve a Mac OS programokkal. A telepítés gyors és zökkenőmentes. Viszont érdemes egy tanácsot megfogadni: nem kell feltétlenül magunknak elindítani a setupot, hagyjuk csak az autorun állományt működni. A lehetőségeket azután úgy is szép sorban felkínálja a számítógép. A telepítés után kezdődhet is a képek nyomtatása. Persze előtte nem árt újraindítani a számítógépet.

Előző
Következő