Kínpadon a golyóálló pendrive

2007.02.11. 8:09

Golyóállóként hirdeti a Pretec cég új, strapabíró kivitelű pendrive-ját. Alaposan próbára tettük a kulcstartóként hurcolható USB-s adattároló képességeit: golfoztunk vele, bedobtuk egy tóba, felgyújtottuk, végül pedig még rá is lőttünk. Rövidfilmünkön és képeinken is megszemlélheti az eredményt.

Tavaly júniusban számoltunk be arról, hogy a tajvani Pretec cég golyóálló USB-meghajtót dobott piacra. Az iDisk Bulletproof nemrég a hazai boltokban is megjelent, kezeink közé is vettünk párat: természetesen nem bírtuk megállni, hogy ne extrém módon teszteljük le őket.

Lejátszás teljes képernyőn

Gyakorlatilag minden olyat elkövettünk a hányatott sorsú hardverekkel, amit egy hétköznapi felhasználó nem tenne. A tesztelés mozzanatait videokamerával rögzítettük, melyet a fenti képre kattintva a böngészőben nézhet meg, ha pedig az alatta lévő linkre klikkel, teljes képernyőben is megtekintheti a filmet. 

Krómszínű kulcstartó

A strapabíró meghajtó duplafalú fém borítással rendelkezik, így leginkább egy töltényt utánzó kulcstartóra hasonlít. Csatlakozóját egy lecsavarható kupak védi a külső behatásoktól, s a rajta lévő hevederrel egyszerűen lehet rögzíteni egy kulcscsomóra.

Kipróbálásra három darab, egy gigabájtos USB-meghajtót kaptunk a hazai forgalmazótól, melyek mindegyikét csaknem ugyanennyi tárhelyet foglaló, kép-, zene- és videofájlokat tartalmazó ZIP állománnyal töltöttük fel. Az adatok sértetlenségét minden esetben a Total Commander  Csomagolt fájl tesztelése funkciójával ellenőriztük le.

Fotó: Straub Ádám
Még több kép

Első próbatétel: golfozás

A kísérleteinket elszenvedő első hardvert egy golfütővel küldte levegőbe munkatársunk egy kiadós svunggal a park pázsitján - a meghajtó nagyjából nyolc métert repült. Beltéri használatra szánt ütőnk ugyan eltört a művelet során, de a pendrive-nak semmi baja nem lett. Az ütés hatására csupán egy alig látható horpadás keletkezett a burkolaton, az adatok egyáltalán nem sérültek meg rajta.

Fotó: Straub Ádám
Még több kép

Második kísérlet: vízpróba

Ezt követően a közeli halastóhoz mentünk, és beledobtuk az eszközt a vízébe: a kütyü pár percet búvárkodott, mielőtt egy faággal kihorgásztuk volna. Mivel a pendrive kupakját gumi szigeteléssel szerelték, nem szivárgott víz a csatlakozóba. Ennek köszönhetően egy zsebkendővel megtöröltük az iDisket, belenyomtuk a laptopunkba, s az minden további nélkül kiolvasta róla az adatokat.

Fotó: Straub Ádám
Még több kép

Harmadik menet: tűzpróba

A vizes próbálkozásokat követően a lángok közé dobtuk az eddig mindent túlélő hardvert. Mint az a filmen is látszik, elsőként egy fondue-készlethez mellékelt, gyúlékony zselével feltöltött apparátus felett melegítettük egy-két percig: a burkolat meglehetősen felforrósodott, tesztelőnk csak egy villára lógatva tudta a lángba tartani. Némi füst ugyan jött az eszközből, de gyakorlatilag semmi elváltozást nem észleltünk a meghajtón, ezért még megpörköltük egy kicsit egy öngyújtóval.

Bár a szerkentyű hőmérsékletét nem tudtuk megmérni, az biztos, hogy nagyon forró volt, ezért csak némi szünet után csatlakoztattuk a PC-hez. Kezünk ugyan kormos lett, de az adatok megmaradtak, az ellenőrzés sem mutatott ki bennük hibát, s a szennyeződést is le lehetett róla mosni.

Fotó: Straub Ádám
Még több kép

Negyedik kör: sörétessel pendrive-ra

Golyóálló a pendrive? Kipróbáltuk. Ennek a tesztnek az elvégzésében a másodállásban hivatásos vadász kollégánk, Gergő segített a gyáli lőtér ötven méteres pályáján. A meghajtókat egy-egy fa céltáblára akasztottuk fel a kulcstartó hevederével. Az első lövést tizenöt méteres távból egy 12-es kaliberű, orosz IZS 27E puskával adta le a meghajtóra. Minden a lőtér vezetőjének előzetes várakozásai alapján történt: a lökés hatására ugyan leesett a földre pendrive-unk, ám egyáltalán nem sérült meg. Külsérelmi nyom sem keletkezett rajta, a sörétek egyszerűen lepattantak róla.

Fotó: Straub Ádám
Még több kép

Ötödik próba: a gyilkos .22-es

A golyóállósági teszt persze a sörétes fegyverrel nem lett volna teljes, így a második lövést egy kisgolyós, orosz TOZ-8-as, 0.22-es kaliberű távcsöves puskával adta le vadász kollégánk, ötven méteres távolságból. Első próbálkozásra betalált - ez egyben az adattároló végét is jelentette. A lenti kép jobb oldalán látható lövedék egyenesen a pendrive közepébe talált, s benne is maradt.

A golyó hatására a kütyü alakja is alaposan deformálódott: szabad kézzel nem, csupán két fogóval, nagy nehezen tudtuk lecsavarni a kupakját. Azonban hiába dugtuk rá noteszgépünk USB-jére, a kütyü semmilyen aktivitást nem mutatott többé: a golyóállóságra utaló Bulletproof márkajelzés bizony megdőlt.

Fotó: Straub Ádám
Még több kép

Ezt követően már csak a móka kedvéért tűztük a céltáblára az egyik, még ép meghajtót, melynek lövészünk egy amerikai Remington Ultra Magnum 700-assal pörkölt oda, a fenti kép baloldalán látható lövedékkel (az eredmény a lenti képen jobbra látható). A találat nem volt tökéletes, csak a kupakot érte, az adattároló rész tetejét éppen csak súrolta - valószínűleg ezért nem lett az egész kütyüből néhány gramm fémforgács.

Bár maga a memória valószínűleg nem sérült, fájljainkat mégsem tudtuk kimásolni, mivel az USB-csatlakozó annyira deformálódott, így nem tudtuk a PC portjába sem bedugni. Később fogóval próbáltuk orvosolni a hibát, de nem jártunk sikerrel, így a meghajtókat visszaküldtük a forgalmazó szervizébe - a cikk publikálásáig azonban ott sem tudtak hozzáférni az adatokhoz.

Egy túlélő maradt

A tesztelésre kapott három pendrive-ból összesen egy maradt használható állapotban: amelyiket a vízbe dobtuk és megperzseltünk, másik két társát a lövedékek kivonták a forgalomból. Bár a söréteknek ellenállt, a Pretec iDisk Bulletproof termékéről bebizonyosodott, nem golyóálló, bár az ütést, dobálást jól bírja. Ellenállt a lángcsóva által keltett hőhatásnak - de a faszenes grillsütőbe azért nem mernénk beledobni.

Fotó: Straub Ádám
Még több kép

Az apró pendrive manapság megjelent társaihoz hasonlóan az USB 2.0 által biztosított 20MB/s sebességű adatátvitelt kínál. Egy gigabájtos változata 7 ezer forint körüli áron kapható itthon - ez nagyjából 1-2 ezerrel magasabb egy hagyományos típusénál. Olyanok számára lehet jó választás, akik a kulcscsomón folyamatosan akarnak magukkal vinni egy adattárolót, amire nem nagyon kell vigyázni. Hétköznapi használat során a golyóállóság hiányánál zavaróbb lehet, hogy a kerek forma és a mini méret miatt egy már, foglalt USB-foglalatba nem lehet bedugni, s a szerkesztőségi PC-k előlapján lévő portokkal sem volt minden esetben kompatibilis.

A Pretec pendrive-okat az Extreme Digitaltól kaptuk a szélsőséges teszteléshez.