Számháború a DVD-k között

Vágólapra másolva!
Az új, nagyfelbontású házimozizást kínáló optikai lemezek közül jelenleg két rivális formátum verseng a vásárlókért. Az egyik felmérés alapján a HD DVD, egy másik szerint a Blu-ray vezet Európában.
Vágólapra másolva!

A HD DVD lemezek mögött álló szervezet pénteken jelentette be, hogy statisztikái szerint Nyugat-Európában több háromszor annyit - mintegy 25 ezer darabot - adtak el ezt a technológiát támogató lejátszóból, mint a Blu-ray-jel kompatibilisből, amelyből 8 ezer darab fogyott az idén.

Ugyanakkor a felmérés elkészítésénél a Blu-ray oldalán nem számolták az eladásokhoz a kék lézeres lemezeket ugyancsak támogató PlayStation 3 konzolokat, ezekkel együtt viszont már jócskán a Blu-ray oldalára fordul a mérleg, a PS3-mal együtt a BD-lemezek lejátszására alkalmas eszközök eladási száma 405 ezerre emelkedik.

Steve Nickerson, a Warner filmstúdió HD-tartalmakért felelős részlegének egyik vezetője úgy véli, a nagyfelbontású DVD-lejátszók terén elért eladási számok azért különösen jelentősek, mert az ilyen eszközök tulajdonosainak adják el a legtöbb filmet, a PS3-at birtokló felhasználókat elsősorban a játékszoftverek érdeklik. Nickerson szerint a potenciális vevők 70 százaléka akkor fog az új típusú DVD-k valamelyikére váltani, ha a lejátszók ára 200 dollárra - ~ 35 ezer forintra - vagy az alá csökken. Ezt az árat a jelenleg elterjedt hagyományos DVD-k esetében nagyjából négy év alatt sikerült elérni.