Webkamerák forgalmi dugó ellen

Vágólapra másolva!
Nemrégiben indult el a legújabb webes forgalomfigyelő oldal, az UTV.hu, de ezt megelőzően is egy sor webkamera segítette a budapesti közlekedőket. Végigkattintottuk a kínálatot: nézzen velünk araszoló autókat az interneten, s tudja meg, merre nem érdemes elindulni!
Vágólapra másolva!

A Budapesten rendelkezésre álló forgalomfigyelő kamerák választéka igen vegyes. Két új hálózatot kimondottan a közlekedők megsegítésének céljával hoztak létre üzemeltetőik, míg a többi csak elhelyezéséből adódóan alkalmas erre.

Újbudai dugóhúzó

Forrás: [origo]
A javás ablak egy kicsit csúnya, de a lényeg látszik

Az első nagyobb webes forgalomfigyelő oldal tavaly szeptemberben indult el: ez az Újbudai Dugóhúzó oldalán található. A szájtot a főváros XI. kerületének önkormányzata hozta létre, mivel a négyes metró építése miatt a területen sok útlezárásra került sor. A forgalomfigyelő rendszer fenntartása a jelentős átmenő forgalom miatt is (az M1-es, M7-es bevezető szakasza, valamint az épülő M6-os és a régi 6-os út is ebből a kerületből indul) indokolt.

Az oldal használata: Az autósok tíz forgalmas csomópont képét figyelhetik az oldalon keresztül. A kívánt helyszínt a webkamerákat listázó térképen lehet kiválasztani a kék pöttyökre kattintva. A kamerák képét egy javás szoftver segítségével lehet megnézni a böngészőben, vagyis telepíteni kell hozzá a megfelelő plugint.

Kamerák: 10 db, 10 csomópontban, közepes felbontású élőképpel.

UTV.hu

Forrás: [origo]
UTV: Egyelőre tíz csomópont, nagyon jó képpel

Az UTV az eddigi legkomolyabb webes forgalomfigyelő oldal, amely még csak tesztüzemben működik. A szájt üzemeltetői egész szolgáltató portált szeretnének építeni belőle. Az élőkép mellett az UTV egyelőre csak egy sor hasznos linket kínál az autósoknak, amit közlekedési hírekkel egészítenének ki - ebben a Dugósúgó.hu és a BRFK a lehetséges partner -, illetve az üzemanyag-árakat indexelő Holtankoljak.hu-val is keresik az együttműködést - tudtuk meg a szájtot üzemeltető MobilKép Kft. ügyvezetőjétől, Skultéti Pétertől.

Az üzemeltetők a kamerák számát is bővítenék: jelenleg az Újbudai Dugóhúzóval egyezkednek a kép átvételének lehetőségéről, de fél éven belül meg is dupláznák a hálózatot, és vidéken is terjeszkednének. A kamerák képét a cég szeretné mobiltelefonon is elérhetővé tenni, illetve televíziókkal, rádiókkal is tárgyalnak az együttműködésről.

Az oldal használata: Az UTV-n egy sematikus Budapest-térképen lehet kiválasztani azt a tíz forgalmas csomópontot, amelyről képet szeretnénk látni. A bekamerázott helyeket jelző pontokra kattintva egy kisebb térkép nyílik meg, amelyen a figyelni kívánt irányt lehet kiválasztani. A kamera képe egy böngészőbe ágyazott Windows Media Player lejátszóban nyílik meg, a pufferelés miatt erre rendszerint több másodpercig várni kell, cserébe viszont nagyon jó minőségű élőképet kapunk. A kép betöltése után a lejátszó melletti linkek segítségével lehet váltogatni az adott csomópontban elhelyezett kamerák képei között.

Kamerák: Jelenleg 36 db, 10 csomópontban, nagy felbontású élőképpel.

Rendőrségi webkamera - Teve utca

Forrás: [origo]
Jó helyen van a Teve utcai kamera

A rendőrség honlapján keresztül érhető el az a webkamera, amely az ORFK Teve utcai székházának tetején található, és az Árpád-híd felé néz a Róbert Károly körúton, így a hídfőre rávezető útszakasz, illetve a Váci út felüljárójának egy részlete is belátható róla. Ezt a csomópontot már az UTV is bekamerázta, a Teve utcai rendőrpalota tetejéről viszont egy magasabb áttekintő képet kaphatunk a körúton araszoló forgalomról.

Az oldal használata: A kamera képe a Police.hu nyitólapján is látható, de a képre kattintva megkapjuk a teljes méretű változatot.

Kamerák: Egy darab fix webkamera 5 másodpercenként frissülő képpel.

Műegyetem rakpart

Forrás: [origo]
Játéknak jó, a forgalomból kevés látszik

A Műegyetem R épületének 3. emeletéről néz ki két kamera, amelyeken a rakparton zajló forgalmat lehet figyelemmel követni - igaz, a kamerák nem látnak rá igazán jól az érintett útszakaszra, az egyiken nagyjából 100, a másikon körülbelül 50 méternyi szakasz látható be.

Az oldal használata: A kamerák képe az oldal tetején látható. A főoldalon állóképet láthatunk, amely csak a böngészőablak frissítésével együtt frissül, alul pedig négy napra visszamenőleg láthatunk archív felvételeket. Egy-egy nap vagy óra felvételeiből lejátszható filmet is kérhetünk, és az oldal a saját archiválásra is ad lehetőséget.

Ennél azonban az autósoknak hasznosabb a javás, mozgóképet adó oldal, ahol nincs archívum.

Kamerák: 2 darab kamera, egyik a Petőfi és a Szabadság híd felé irányozva.

Citylive Webcam

Forrás: [origo]
Bámészkodni lehet vele a város szívében

A CityLive webkamera az Oktogon mellett található, egy épület tetején. Leginkább a teret lehet vele jól belátni, de mivel mozgatható, az Andrássy úton is végig lehet nézni vele - igaz, nyáron az utat szegélyező fák lombjai takarják az úttestet, és csak a Hősök tere felé nyújt jó kilátást.

Az oldal használata: A CityLive kameráját a felhasználók mozgathatják, és minden látogatónak 50 másodperce van a nézelődésre. A javás lejátszó ablak jobb alsó sarkában található "Start Control" gomb megnyomásával lehet átvenni az irányítást, de nem teljesen szabadon: az előre beállított célpontok irányába lehet állítani a kamerát.

Kamerák: 1 db, nagy felbontású, élő mozgóképes kamera, előre beállított nézetekkel.

Már mobilon is van

A Fővinform oldalán találtunk még linket egy, a budai rakparton elhelyezett webkamerára is, azonban ez nem használható a forgalom figyelésére, mivel alig látszik rajta valami a rakparton futó útból.

Egy másik kakukktojás, amelyet meg kell említenünk, az a T-Mobile 3G-s forgalomfigyelője, ezt azonban csak a cég előfizetői vehetik igénybe a széles sávú netelérés használatára alkalmas készülékeken (részletes információ a szolgáltató oldalán található erről). A mobilcégnél nyolc fővárosi kamera élőképét lehet nézni a mobilon, de az UTV is tárgyal a mobilszolgáltatókkal, hogy a megfelelő készüléken elérhetővé váljon a portál kameráinak képe.

Addig is a forgalomfigyelő kameráknak leginkább elindulás előtt vehetjük hasznát, hogy gyorsan ránézzünk az aktuális forgalmi helyzetre az érintett útszakaszon. Menet közben már csak a mobilos élőkép adhat támpontot, de az is csak a legforgalmasabb csomópontokban, hiszen a szolgáltatók nem kamerázhatnak be minden lehetséges útvonalat.