Cukorból készített elemet a Sony

Vágólapra másolva!
Mp3-lejátszót és miniatűr ventillátort is sikeresen működtettek a japán fejlesztők a növényi fotoszintézis elvén működő, cukros oldattal meghajtott akkumulátorral.
Vágólapra másolva!

Szénhidrátokkal és cukorral működő áramforrást hoztak létre a Sony mérnökei. Az új elem első kísérleti példányai 50 milliwatt teljesítményt adtak le, ami elegendő egy pendrive-méretű zenelejátszó üzemeltetéséhez. A prototípus bemutatóján a Sony egyik munkatársa cukros gyümölcslét öntött az elemre, ami megszólaltatta a készüléket, és ugyanezzel a módszerrel egy asztali ventillátort is beindítottak.

A japán óriáscég szerint ez az eddigi legnagyobb teljesítmény, amelyet passzív bioakkumulátorral el lehetett érni. A szerkezet működési elve megegyezik a növényekben lezajló folyamatokkal: az akku enzimek segítségével bontja le a cukrot, amelynek során elektromosság szabadul fel. Az eljárás során a glukózból kivonják a részét képező hidrogénatomot, majd azt egy-egy protonra és elektronra választják szét, amelyek két külön pályára kerülnek.

Az eszköz jelenlegi formájában még alkalmatlan lenne a hétköznapi felhasználásra: az elsőként bemutatott akkuk durván 4x4 centiméteres kockák, amelyekből 4 darabot kapcsoltak össze a zenelejátszó működtetéséhez. A növényi fotoszintézist utánzó elem azonban egyike lehet a jövő környezetbarát energiaforrásainak - véli a Sony.

A "cukorelemek" természetes úton bomlanak le, és az előállításukhoz szükséges szénhidrátokat növényi forrásból könnyedén biztosítani lehet. A konszern tovább kívánja fejleszteni a prototípust és megvizsgálja széleskörű alkalmazásának lehetőségeit.