A tescós konzolé a jövő

Vágólapra másolva!
Közös játékplatformot kellene fejlesztenie a jelenleg foggal-körömmel egymás ellen küzdő gyártóknak, a jövő konzolja pedig az olcsó "tescós" típus lesz, amelyre a neten keresztül lehet majd játékokat letölteni - vélik iparági szakértők.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb videojáték-fejlesztő cégének ügyvezető alelnöke, Gerhard Florin a BBC riporterének elmondta, hogy az egymással inkompatibilis játékgépek egyaránt megkeserítik a vásárlók és a fejlesztők életét. A szakember úgy véli, a Microsoftnak, a Sonynak és a Nintendónak abba kellene hagyni az egymás elleni háborúzást, és olyan játékgépeket kellene piacra dobniuk, amelyek szoftverei egymással kompatibilisek.

Be kell szüntetni a konzolháborút

Florin úgy véli, az ideális helyzetet egy teljesen nyílt, közös játékplatform létrehozása jelentene, amely felváltaná a jelenlegi öt különböző - és átjárhatatlan - környezetet. Az EA jelenleg 14 különböző rendszerre fejleszt játékokat a PC-től kezdve az asztali és hordozható konzolokon át egészen a mobiltelefonig.

A társaság felsővezetője azonban úgy véli, úgy 15 éven belül a játékgépek el fognak tűnni - legalábbis ahogy ma ismert formájukban. Szerepüket olyan számítógépek vagy set-top-boxok veszik majd át, melyekre központi szerverekről töltődnek majd be a játékok, emellett egyéb funkciókra - például digitális formátumban sugárzott, nagyfelbontású adások vételére is képesek. A szakember úgy véli, a jövőben nem lesznek az Xbox 360-hoz, PS3-hoz, Wiihez hasonló konzolmárkák, az emberek igazából tudatában sem lesznek annak, milyen platformon játszanak.

Tescós konzolé a jövő

A BBC-nek Nick Parker iparági szakértő is nyilatkozott, aki szintén a játékra dedikált masinák eltűnését jósolja. Mivel a nappalikban lévő hely korlátozott, a tévés set-top-boxok vehetik majd át a konzolok funkcióit is - osztja kollégája véleményét Parker.

Prognózisai szerint a jövő játékgépe egy olyan merevlemezzel, vezeték nélküli internettel és játékok futtatására alkalmas hardverrel szerelt, Kínában gyártott masina lesz, amelyet az ember húszezer forint körüli összegért elhozhat majd a legközelebbi Tescóból. A saját márkanév nélküli eszközökön ettől függetlenül a jövőben is létezhet majd külön Nintendo, PlayStation vagy Xbox-csatorna, melyen az adott cég játékait lehet majd elérni.

Ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy az EA vezetője által felvázolt nyílt játékplatform valaha is megvalósulhat, abban viszont biztos, hogy a játékokat az interneten keresztül lehet majd letölteni a boltban megvehető dobozos kiadások helyett.

A jelenleg piacon lévő legújabb játékgépek közül kettő - a Microsoft Xbox 360 és a Sony PlayStation 3 - beleillik a szakértők által felvázolt jövőképbe. Ezek a masinák ugyanis beépített merevlemezzel rendelkeznek, így például filmeket is letölthet rájuk tulajdonosuk (a PS3 emellett nagyfelbontású Blu-ray-filmeket is le tud játszani), bár elsődleges funkciójuknak továbbra is a játékok futtatása tekinthető.