Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, végre értelmet nyer a HD-ready címkével ellátott plazma-, és LCD-képernyők eddig javarészt kiaknázatlan szuper képminősége: az idén az összes műsorszóró előrukkol majd a nagyfelbontású technológiával. Az első HD-csatornák még az olimpia megnyitója előtt beindulnak, bár a kereskedelmi csatornákat továbbra is a megszokott minőségben lehet majd bámulni.
Vágólapra másolva!

A boltok statisztikái szerint az utóbbi két év karácsonyi szezonjának egyik sláger-ajándékát képezték a plazma- és LCD-tévék, bár statisztikák szerint ezek piaci részesedése még mindig tíz százalék alatt van Magyarországon. Az új fajta megjelenítők fizikai előnyei triviálisak: mivel képernyőjük lapos, szolidan megbújnak a falon, nem foglalják el a fél szobát. Legújabb típusaikon már ott virít a HD-ready logó, ami azt jelzi, hogy az adott készülék tűéles felbontású videók megjelenítésére is alkalmas.

Hiába azonban az új készülék, a hagyományos tévéadás, vagy a sima DVD-filmek képe finoman szólva sem a legjobb, előbbi sokak szerint még csúnyábban is fest LCD-n, mint a régi katódsugárcsöves modellen. Tökéletes minőséget kizárólag HD-minőségű adásokkal és filmekkel lehet elérni az új megjelenítőkön: a két betű a high definition, vagyis a nagy felbontás kifejezés rövidítése. Ezekből több fajta is létezik, különböző szintjeit azonban most nem taglaljuk, mivel már a "leggyengébb" HD-s felvétel is pazar látványt nyújt a hagyományos tévéhez szokott nézőnek - ha hajlandó ezért új típusra cserélni hagyományos televízióját.

Az olimpiával csalogatják a nézőket

Ilyen minőségű tartalmakban egyelőre nem bővelkedik a hazai piac, de körkérdésünk eredményei szerint kivételesen van némi indok az optimizmusra: ha nem is kapcsolgathatunk több száz nagyfelbontású csatorna közt, az első HD-s adók már az idén elstartolnak. A kábeltévés, mikrohullámú és IP-alapú műsorszórók mindegyike még a pekingi olimpia augusztus közepi megnyitója előttre ígéri kiváló képminőséget nyújtó szolgáltatásainak indulását.

A sportesemény történéseit a Magyar Televízió nagyfelbontásban is közvetíti majd az M2-n: a nagyfelbontású adást ingyenesen nézheti majd bárki, aki a HD-képes tévével és műholdas beltéri egységgel már rendelkezik, hiszen a csatornát szabadon nézhetően sugározzák. A köztévénél érdeklődésünkre azt is elmondták, hogy a jobb minőségű közvetítéseket egyes kábeltévés cégek felé is továbbítani fogják, ez esetben viszont a cégek maguk határozhatják meg, hogy mennyiért kínálják ügyfeleiknek a prémium minőséget. Azt egyelőre nem tudni, melyik kábeltévés cégeknél lehet majd nézni HD-felbontásban az olimpiát, minden bizonnyal azoknál a társaságoknál, akik nyár végéig átállnak analógról digitális technológiára.

Forrás: EPA
A régi tévé nem elég a HD-hez

Mivel az ötkarikás játékok nem mindennapi érdeklődésre tartanak számot, a szolgáltatók nem titkoltan azt remélik, hogy sok ügyfelük hajlandó lesz áldozni némi extra pénzmagot a prémium képminőségért. Ez utóbbi nagyon is fontos, ugyanis a legtöbb társaság véleménye szerint a HD-s tartalmak licenceléséért a jogtulajdonosok kissé eltúlzott felárakat számítanak fel. Egyelőre arra is várnunk kell, hogy a hazai közszolgálati vagy kereskedelmi tévécsatornák teljes műsorát szuper felbontásban lehessen élvezni, ehhez ugyanis a műsorok készítéséhez szükséges infrastruktúra zömét új típusokra kellene cserélni (de például még a német Sat1 vagy Pro7 adókon is csak bizonyos műsorokat sugároznak HD-ben).

Kétszázezer feletti beugró az újfajta DVD-hez

Jelenleg az egyetlen legális módot, amelyen HD-felbontású filmeket lehet beszerezni idehaza, a Blu-ray lemezek jelentik. A kék lézerrel letapogatható diszkek sokkal több információt képesek tárolni a hagyományos DVD-nél, így sokkal több képi információt tartalmazó, vagyis nagyobb felbontású, tökéletes hangzású filmeket is lehet értékesíteni rajtuk. A Blu-ray riválissal is rendelkezik a HD DVD nevű formátum személyében, ezzel a fajta lemezzel azonban idehaza csak elvétve, néhány szürkeimportból beszerzett kiadvány formájában lehet találkozni.

Blu-ray-en viszont már tavaly óta jelennek meg alkotások, bár idehaza egyelőre csak a Sony Pictures lát fantáziát ebben, a stúdió összesen 62 címet dobott piacra itthon, melyből 22 lemezen magyar szinkron is helyet kapott, a maradék negyvenen felirattal kell beérjék a házimozizók. Mint a forgalmazó Fórum Home Entertainmenttől megtudtuk, durván 4500 darabot adtak el az év végéig a hagyományos DVD-nél drágább, jelenleg egységesen 9 ezer forintért kínált alkotásokból.

A Blu-ray-filmek megnézéséhez a lemezeken kívül egy HD-ready tévére van szükség, ami legalább 120 ezer forintba kerül, a legolcsóbb lejátszó pedig jelenleg a Sony 100 ezerért elvihető PlayStation 3 játékgépe - és nem árt egy térhatású hangrendszer sem, így 250-260 ezer forint alatt nem is nagyon lehet megúszni a jobb minőségű otthoni mozizást, amelynek minőségi extráit itt ellenőrizheti le. Jó hír, hogy bár a 990 forintos filmek és a tízezres árcímkéjű lejátszók még nem tűntek fel a horizonton, legalább ez utóbbiak ára csökkenő tendenciát mutat.

Forrás: [origo]
Hagyományos DVD és Blu-ray - jelentős minőségbeli különbség

Kábeltévén is lesz HD

A két legjelentősebb hazai kábeltévé-szolgáltató közül a T-Kábelnél már átállították a a hálózatot analógról digitális technológiára, a UPC-nél tavasszal tervezik ugyanezt. A lépéssel párhuzamosan pedig hamarosan mindkét társaságnál elérhetők lesznek az első HD-felbontásban sugárzott csatornák is.

A T-Kábelnél még nem közöltek pontos részleteket, a UPC viszont már elárulta, hogy tavasszal egy mozifilmes, és két természetfilmes csatornát fognak kínálni HD-ben, magyar hanggal. Mint megtudtuk, a vállalat kezdetben egyszerre sugározza majd hálózatán az analóg és digitális módon közvetített csatornákat, így a meglévő régi tévéket is használni lehet majd kiegészítők nélkül - persze csak rosszabb minőségben.

A digitális átvitelre átálló kábeltévés cégeknél a hagyományos felbontású műsorok minősége is javulni fog (bár nem a HD-hez hasonló mértékben), ráadásul ezen a módon sokkal több csatorna kerülhet fel a cégek kínálatába. Az ilyen úton sugárzott adások vételéhez viszont külön set top boxot kell majd kapcsolniuk az ügyfeleknek televízióikhoz, ami leginkább egy videóra hasonlító, távirányítós eszköz. A tervek szerint a UPC-nél többféle típust lehet majd bérelni a az alapmodelltől kezdve a winchesterrel szerelt, digitális videorekorderként is használható típusokig - utóbbiakat várhatóan külön havidíj ellenében.

Forrás: [origo]

HD-s tékával csábít az IPTV

2007 nyarán kezdte meg a VDSL2+ nevű technológia tesztelését a Magyar Telekom, ez a megoldás a jelenlegi felállásban 25 megabit/s-os letöltési sebességű netkapcsolatot képes biztosítani a Digitális Otthon nevű szolgáltatás tesztelésébe bevont otthonokban. Ez a tempó már arra is elegendő, hogy IPTV-n keresztül HD-felbontású műsorokat közvetítsenek az előfizető otthonában lévő set top boxra.

Kérdésünkre elmondták, hogy a HD-adásokkal már a T-Home TV szolgáltatáshoz a 2006 novemberi indulás óta biztosított eszközök is elboldogulnak, melyekkel a sima csatornákhoz hasonlóan eredeti minőségükben rögzíteni, megállítani és visszapörgetni is lehet a HD-műsorokat (egyórányi HD-videó nagyjából 4 gigabájt helyet foglal a 80 gigabájtos merevlemezről).

A társaság tervei szerint a tavasz környékén várható premierre öt csatorna műsora lesz elérhető nagyfelbontásban, melyek között magyar adó is helyet kap. A VDSL2+ internetkapcsolat jelenlegi maximális sebessége miatt egyelőre az IPTV-n korlátozott az egy háztartásban egyidejűleg több különböző tévén nézett HD-s csatornák száma: három tévé birtokában egy otthonban egy HD-csatornán kívül két hagyományos adó szimultán megtekintése vagy rögzítése lehetséges az internet használata mellett.

Ugyanakkor jelenleg ez az egyetlen olyan platform, amelyen HD-felbontású online videotékát is tudnak működtetni: a távirányítóval kiválasztott - szinkronos vagy feliratos -filmeket néhány másodpercnyi betöltődést követően rögtön megtekintheti az ügyfél, a kölcsönzés díját a havi számlához írják hozzá. A nagyfelbontású funkciókat csak a VDSL2+-szal lefedett helyeken lehet majd használni, ennek bevezetése kezdetben fővárosi kerületekben, az agglomerációban, és nagyobb vidéki városokban várható. A fővárosban ugyancsak IPTV-t szolgáltató Tvnet Kft. képviselőjét nem sikerült elérnünk a cikk publikálásáig, így azt sem tudtuk meg, ez a társaság milyen HD-s terveket sző.

Extra minőség tányérantennával is

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Jellemzően az ablakba, tetőre szerelt parabolaantennákról lehet felismerni azokat a háztartásokat, ahol az Antenna Digital földi sugárzású, vagy a UPC Direct műholdas szolgáltatásait veszik igénybe. Ezek a szolgáltatások eleve digitálisak, esetükben extra újdonságot a nagyfelbontású műsorok beérkezése jelenti.

Az Antenna Digital esetében 4-6 HD-s csatorna premierje várható az idén, míg a UPC Directnél még folyik az ezek bevezetéséhez szükséges csatornahelyek bérleti költségeinek kalkulációja, így nem tudtak számot mondani. Mindkét társaság esetében a jobb képminőségre törekvő meglévő ügyfeleknek újfajta set top boxot adnak majd, és ezek között is várható a kábeltévénél már említett digitális videófunkciós prémium modellek megjelenése.

Egyelőre meglehetősen bizonytalan itthon a földi sugárzású digitális tévé (DVB-T) hazai kereskedelmi premierjének várható ideje , de valószínűsíthető, hogy a jelenleg tesztüzemben működő, néhány csatorna műsorát sugárzó szolgáltatás keretében a közeli jövőben nem lehet majd HD-minőségű adásokat nézni.

A warezolók is fejlődnek

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a HD-s házimozi-élmény természetesen az internet árnyékosabb oldalán tevékenykedők körében is népszerű. Az első nagyfelbontású filmek 2006 nyarán jelentek meg az letöltőoldalakon, ezek még jókora, sok esetben 25-50 gigabájtos darabok voltak, így nem lehetett egyszerűen, egy otthoni ADSL-ről letölteni ezeket.

Az újabb és hatékonyabb videotömörítési megoldások alkamazásával, illetve a HD-s tartalmak újrakódolása révén azonban manapság már kettő-négy gigabájtos, azaz különösebb elszántság nélkül letölthető méretben is fellelhetők filmkópiák. Ezek minősége valamelyest ugyan gyengébb az eredeti Blu-ray-nél, ám még így is sokkal jobb a hagyományos DVD-nél, nem beszélve a még kisebb méretben elérhető sorozatepizódokról, amelyek legújabb darabjait már ugyancsak HD-felbontásban terjesztik a warezoldalakon.