3 milliméter vastag tévé a Sony-tól

Vágólapra másolva!
Szupervékony, mindössze 3 milliméter vastag OLED-képernyős televíziót dob piacra a Sony. Mivel az új fejlesztés egyelőre csak 28 centiméteres képátlójú változatban kapható, ezért egyelőre nem fenyegeti az LCD-, és plazmaképernyők piacát. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai piacon a 11 colos (28 centiméter képátlójú), XEL-1 márkanevű televízió lesz az első, amelynek képernyője a szerves fénykibocsátó diódákból (Organic Light-Emitting Diode, OLED) áll.

Az új technológia rendkívüli képminőséget tesz lehetővé, a kijelző ráadásul igen vékony és kis tömegű, gyakorlatilag a hordozó üveg- vagy átlátszó műanyag vastagsága és súlya a meghatározó. A Las Vegas-i CES kiállításon a gyártó 20 colos, azaz 51 centiméteres képátlójú verziót is kiállított a termékből, ám ez még csupán egy prototípus.

Forrás: [origo]

Az OLED-technológiának köszönhetően a képernyő kontrasztaránya - ami azt jelenti, hogy mekkora a kép sötét és világos pontja között a maximális fényerőeltérés - egymillió az egyhez, ugyanis a pixeleket teljesen ki lehet kapcsolni. A jelenleg elterjedt lapos kijelzők legfeljebb a 30 ezer az egyhez kontrasztaránnyal rendelkeznek, mert a háttérvilágítás fényét nehéz teljesen elzárni a kijelzőtől, emiatt a fekete jó esetben is csak sötétszürke.

Ugyanakkor az újfajta tévé sikerének gátat képezhet, hogy a nem túl nagy képátló ellenére a XEL-1 igen borsos áron lesz kapható: 2500 dollárért (mintegy 434 ezer forintért) kerül majd az amerikai boltokba, Japánban a tavaly decemberi bemutató után 1700 dollárért (295 ezer forintért) vehették meg a szigetországi vásárlók.