A legmenőbb új tévék a CES-ről

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb HD-felbontású plazmatévéjét mutatta be a Panasonic a Las Vegas-i CES kiállításon. A riválisok sem tétlenkedtek: bemutattak YouTube-os, hírolvasós, lézeres televíziót és egy játékosoknak szánt óriási panorámamonitort is.
Vágólapra másolva!

A 150 colos, azaz 381 centiméter képátlójú plazmaképernyő 8,84 millió képpont megjelenítését teszi lehetővé. Az új képernyő kilenc darab 50 colos, (127 centiméteres) képátlójú tévé képernyőjével egyezik meg, az áráról azonban még nem közöltek részleteket. Természetesen a 2009-ben megjelenő, még ismeretlen árú óriásképernyőt nem otthonokba, hanem nyilvános helyeken, például reptereken való alkalmazásra szánják.

Forrás: [origo]

Eddig a japán vállalat legnagyobb plazmatévéje a 103 colos, azaz 262 centiméteres képátlójú volt, amely a megjelenéskor 70 ezer dollárba (vagyis mintegy 12 millió forintba) került.

A Matsushita elektronikai cégcsoporthoz tartozó Panasonic egy 42 colos energiatakarékos panelt is bemutatott, amely a korábbi típusokkal megegyező fényerővel rendelkezik, azonban csak feleannyi energiát igényel, s szintén újdonság az 50 colos ultravékony kijelző, amely mindössze 2,5 centiméter vastag. A minél vékonyabb kivitel, úgy tűnik, fontos trend lesz, a Sony mellett többek közt a Hitachi, a Sharp és a Pioneer is kiállított ilyen tévéket.

YouTube-ozni is lehet majd a tévén

A gyártó egy másik érdekes bejelentése szerint hamarosan olyan plazmatévéket is piacra fog dobni tavasszal, amelyeket az internethez is csatlakoztatni lehet, így tulajdonosuk közvetlenül megtekinthet belőlük YouTube-videókat vagy a Google Picasa képmegosztó szájtjára feltöltött képeket.

Játékot és hírcsatornát épít tévéjébe a Samsung

A dél-koreai gyártó intelligens televíziókkal rukkolt elő Las Vegasban. Az AP hírügynökség értesülései szerint a vállalat Series 6 és 7 márkajelzésű HD-lapostévéit Ethernet-csatlakozón keresztül a netre is lehet majd csatlakoztatni. A világhálóról a tévék RSS hírcsatornákat is beolvasnak majd, segítségükkel kedvenc sorozatot bámulva bármikor meg lehet tekinteni rajtuk a friss híreket vagy mondjuk az időjárást. A készülékek flashmemóriás tárhelyét gyárilag feltöltik majd tartalmakkal, melyek között az egyszerű képernyőkímélő mellett például edzésprogram-leírások, receptek, de egyszerűbb játékprogramok is megtalálhatók lesznek. A Series 7-es modelleket USB-csatlakozóval is felszerelik, így egy pendrive-on, külső merevlemezen lévő (pl. MPEG4 vagy DiVX formátumú) videofájlokat is meg tudnak majd nyitni.

Forrás: [origo]
A Mitsubishi lézertévéje

A hét elején a Sony 3 milliméter vastag OLED-tévét mutatott be, a Samsung is előrukkolt két ugyancsak szerves fénykibocsátó diódás modellel. Ez a technológia az LCD és plazmaképernyőknél könnyebb tévék gyártását teszi lehetővé, ráadásul jobb kontrasztarányt színeket és fényerőt tud biztosítani. Ugyanakkor egyelőre csak kis képátlójú televíziókban alkalmazzák az OLED-et (a Samsung csúcsmodellje 31 colos), a nagyobb méretű modellek megjelenésére még 2010 körülig várni kell a vállalat szerint.

Ugyan még csak prototípusként, de már most bemutattak Las Vegasban egy olyan készüléket, amely kétszer akkora felbontású (3840x2160 pixeles) kép megjelenítésére képes, mint amelyet a jelenlegi csúcsnak számító Full HD használ. Ezzel azonban egyelőre nem lehet túl sok mindent kezdeni, hiszen nincs olyan DVD vagy digitális adás, amely képes lenne kiszolgálni.

Keveset fogyaszt, de vastag a lézertévé

Ugyancsak Las Vegasban mutatta be a Mitsubishi lézeres technológiát használó hátulvetítős (rear projection) DLP-projektoros televízióját. A rendezvényről tudósító kütyüblogok szerzőinek véleménye szerint az újfajta, 65 colos átlójú tévé képminősége rendkívül jó. A gyártó sajtóanyaga szerint kétszer akkora színspektrumot fed le, mint a hagyományos plazmák és LCD-k, nem utolsósorban pedig háromdimenziós megjelenítésre is alkalmas, ráadásul harmadannyit fogyaszt, mint egy LCD-tévé.

A lézeres megoldás hátránya, hogy a jó képminőség ellenére ezek a készülék viszonylag vastag, ami számos vásárló kedvét szegheti. Árát egyelőre nem közölték, de az amerikai boltokban már az idén megjelenhet.

Panorámamonitor játékosoknak

A játékosoknak szánt high-end számítógépeiről ismert Alienware standján állítottak ki egy speciális panorámamonitort, amelyet kifejezetten videojátékokhoz fejlesztettek ki. 2880x990 pixeles felbontása van, a fenti videót is készítő Engadget szerint pedig szupergyors, 0.2 millisecundumos reakcióideje van, játékokhoz tehát ideális.

Ára még nem ismert, azonban a Guardian beszámolója szerint az év második felében már rendelhető lesz.