A nintendós sebész pontosabban vág

Vágólapra másolva!
A Nintendo Wii mozgásérzékelős konzoljával való játék jó bemelegítés a sebészeknek, akik ezek után pontosabban dolgoznak - derül ki egy amerikai kutatásból.
Vágólapra másolva!

A Banner Good Samaritan Medical Centre által végzet kísérlet rávilágított, hogy a műtét előtt Nintendózással bemelegítő sebészek 50 százalékkal pontosabban dolgoztak - adta hírül a BBC. A kutatók 8 medikussal végezték el a kísérletet, akiknek egy óran keresztül kellett játszaniuk a Wii-vel, majd ezután egy számítógépes szimulátorban végeztek műtétet.

Nem mindegy azonban, hogy milyen játékot játszanak a dokik: a mozgásérzékelős kontrollerrel olyan finom mozdulatokat kell végezniük a jobb eredmény érdekében, amelyek a műtét során végzett kéz-szem koordinációhoz hasonlót igényelnek. A Wii-n népszerű virtuális teniszezés helyett ezért inkább a Marble Maniával játszottak. Ebben a játékban a 3D-s pályát kell finoman mozgatni az azon végigguruló golyó alatt.

A Banner kutatói a sikeren felbuzdulva neki is álltak egy olyan nintendós szoftver kifejlesztésének, amely a lehető legélethűbben szimulálja a sebészeti mozdulatokat. A szakemberek szerint a bemelegítés mellett ezzel a módszerrel a szegényebb országokban élő sebészek képzésére is lehetőség lesz, ahol olcsó orvosi szimulátorként használhatják majd a konzolt.