Autókba építik a BitTorrentet

Vágólapra másolva!
A BitTorrent alapjaira építenek amerikai fejlesztők közúti peer-to-peer hálózatot, amely a járművek közti információáramlást tenné lehetővé. A forgalmi információk cseréje mellett a rendszer multimédiás tartalmak továbbítására is alkalmas lesz.
Vágólapra másolva!

A Guardian Unlimited értesülései szerint amerikai kutatók a BitTorrent nevű az ismert internetes letöltési technológia működési elvéhez hasonló megoldással operáló megoldást fejlesztenek járművekhez. A megoldás azonban nem csak filmek vagy zenefájlok letöltését, hanem forgalmi információk vezeték nélküli továbbítását biztosítja. Segítségével az utak közelében elhelyezett adók tudnak információt továbbítani az autóknak, illetve a járművek rendszerei is képesek egymással kommunikálni.

A University of California (UCLA) kutatói 2004 óta dolgoznak egy olyan vezeték nélküli hálózat kifejlesztésén, melyet az ötletadó technológia nyomán CarTorrentnek kereszteltek el. A fejlesztőcsapatot vezető Mario Gerla és Giovanni Pau reményei szerint az utakon való adat-, és információtovábbítást biztosító platform már 2012 körülre elkészülhet.

A CarTorrent vezeték nélküli hálózata lehetővé teszi majd az utakon közlekedő járműveknek, hogy legfeljebb 100-300 méteres távolságból kommunikáljanak egymással, egy virtuális hálózatot alkotva. Az információkat az út közelében elhelyezett internet-elérési pontokról nyernék a járművek, amelyek útjuk közben aztán később a többi, a rendszerrel kompatibilis autóknak is továbbítják azokat. Az UCLA kutatóinak elgondolása alapján a gépkocsik a forgalommal kapcsolatos adatokat cserélnék ki egymás között (például hogy hol jeges az út, merre van dugó, karambol), emellett a hálózat segítségével az autókban ülők tájékozódhatnának a környéken zajló eseményekről, látnivalókról, de akár helyi boltok reklámait is elérhetik majd.

Gerla a lapnak úgy nyilatkozott, a rendszer alkalmazásával a közlekedés biztonságát is növelni lehet. A fejlesztők jelenleg a BMW-vel és a Toyotával együttműködve dolgoznak egy olyan megoldás kidolgozásán, amely veszélyhelyzetekre hívná fel a sofőrök figyelmét - igaz, ehhez már speciális érzékelőkkel, radarral és videokamerával kell felszerelni a járműveket.

Kiemelt fontosságú feladat továbbá a személyes adatok védelme, a fejlesztőknek el kell érniük azt, hogy a járművek közti kommunikáció során egyik autó tartózkodási helyéről se lehessen információt szerezni. Ugyancsak létező probléma lenne, ha valaki a rendszer megbuherálásával téves forgalmi információkat továbbítana a többi közlekedőnek, hogy ezáltal csináljon utat magának - ez szintén megoldandó feladat.

A szakember elismerte, hogy a CarTorrent bevezetése költségeinek magas volta, illetve a szabványosítás nehézségei miatt bizonyára nem máról holnapra zajlik majd le, ahogyan az a GPS-navigáció esetében sem így történt. A CarTorrent-rendszer használatához szükséges, autóba építhető felszerelés jelenleg mintegy ötszáz dollárba, azaz nagyjából kilencvenezer forintba kerül - ráadásul még túl sok hasznát sem lehet venni, a hálózat ugyanis csak akkor lesz működőképes, ha nagyon sok járműben alkalmazzák.