Hazánk sereghajtó technológiában

Vágólapra másolva!
Magyarország a sereghajtók közé került az innovatív országok között a távközlési technológia (hálózatok, mobiltelefonok, számítógépek) hasznosításának fokát illetően.
Vágólapra másolva!

A London Business School végezte (a Nokia Siemens Network megrendelésére) azt a kutatást, amely mintegy 30 ismérv alapján értékelte azt, hogy az országok milyen mértékben építettek a távközlési technológiára a társadalmi, gazdasági fejlődés érdekében.

A lista élére az Egyesült Államok, Svédország és Japán került, - az elérhető 10 pontból azonban még az USA is csak 6,97 pontot szerzett. Az Egyesült Államok esetében ez e széles sávú hálózatok használatának gyengeségére utal, egyben jelzi, hogy valamennyi országban jelentős tere van az előrelépésnek. Magyarország 3,18 ponttal az innovatív országok listájának végén áll, Csehországot és Lengyelországot előzi meg.

A lista a távközlési eszközök hasznosításának fokát, nem pedig az e szektorban eszközölt befektetések nagyságát méri. Ezért található Dél-Korea a lista közepén, jóllehet az ázsiai ország a befektetéseket illetően az élmezőnyben helyezkedik el.

Külön csoportban értékelték a fejlődő országokat. Az élre Oroszország került (6,97 ponttal), jóval előbb áll, mint India vagy Kína. A kutatók viszont azt várják, hogy a következő tíz évben India fiatal, jobban képzett lakossága révén előbbre, Oroszország pedig elöregedő lakossága miatt hátrább kerülhet.