Hivatalosan is vége a HD DVD-nek

Vágólapra másolva!
A Toshiba kivonul az HD (High Definition) DVD üzletágból - jelentették be a vállalat vezetői kedden Tokióban. Ez azt jelenti, hogy felhagynak a fejlesztéssel, sem HD DVD felvevőket, sem lejátszókat nem fognak gyártani, és idén március vége felé beszűntetik az értékesítést is.
Vágólapra másolva!

A japán vállalat eddig világszerte 1 millió HD DVD készüléket adott el, azonban ez sem volt elég az új generációs DVD-lejátszók piacának egyöntetű meghódításához. Bár sokan azt várták, hogy a HD DVD-nek a kegyelemdöfést a Blu-ray meghajtóval felszerelt Sony Playstation 3 adja majd meg, nem így történt: a cégnek a legnagyobb pofont a Warner adta, amely januárban bejelentette, hogy nem ad ki több filmet ebben a formátumban.

A drága háborúnak is vége

A filmstúdió bejelentése a januári Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásár, a CES nyitónapja előtt érkezett, és jelentőségét jól illusztrálta, hogy emiatt a Toshiba le is mondta az expóra tervezett sajtótájékoztatóját. A gyártó utolsó próbálkozásaként az amerikaifutball-döntő, a Super Bowl idején sütött el egy méregdrága tévéreklámot, és felére csökkentette eszközei árát, de ezzel sem ért el sokat.

A bejelentéssel hivatalosan is véget ért a nagy felbontású lejátszók 24 milliárd dollárosra becsült piacáért zajló DVD-háború, amelyet a Blu-ray nyert meg. A Sony által kifejlesztett kéklézeres DVD-formátumot 170 vállalat támogatja, köztük például a Panasonic készülékeket gyártó Matsushita, a Hitachi, a Samsung, a Philips, a Sharp. A Blu- ray technológiával készült DVD éppen olyan jó képminőséget produkál az úgynevezett HD-ready tévékészüléken, mint a rivális formátum, az így készített DVD-re valamivel több adat fér, mint a HD DVD-re.

A DVD-háború helyett a Toshiba inkább a chipgyártásra koncentrál a közeljövőben: cég jelentősen fejleszti a NAND memória chip gyártását, s több mint 15 milliárd dollárt szán két új üzem megépítésére. A Samsung mögött a Toshiba a világ második legnagyobb NAND memória gyártója.

Blu-ray jöhet az Xboxhoz

A HD DVD halála a Microsoft Xbox 360 konzoljának felhasználóit érintheti érzékenyen, mivel a gyártó ezt a formátumot támogatta, és a készülékhez külső lejátszót is lehetett vásárolni. (Ezt a kiegészítőt a magyar piacon hivatalosan nem hozták forgalomba.) A cég közleménye szerint a HD DVD "eddig is csak egyike volt a számos megoldásnak, amelyekkel HD (high definition) tartalmakat tettek elérhetővé a felhasználóik számára", és a jövőben is "arra fognak törekedni, hogy mindenki otthonában élvezhesse a HD minőségű szolgáltatásokat".

Konkrét lépésről tehát egyelőre nincs szó, de a cég egyes képviselőinek korábbi nyilatkozatai alapján valószínűsíthető, hogy hamarosan Blu-ray, vagy esetleg a mindkét formátumot olvasó hibrid lejátszó kerül piacra a konzolhoz.