Vágólapra másolva!
A HD DVD halálát követően már csak Blu-ray filmeket ad ki Hollywood, de a DVD-háború nem ért véget: még vásárlókat is meg kell nyerni a drágább technológiának.
Vágólapra másolva!

Hiába tette le a fegyvert a Toshiba a HD DVD piaci vereségének beismerésével, a DVD-háború még nem ért véget a New York Times értékelése szerint. Sőt, talán még csak most kezdődik: hiszen a vásárlókat is rá kell venni arra, hogy a pénzüket az új típusú lejátszókra és a drágább Blu-ray filmekre költsék, ami egyáltalán nem olyan könnyű.

A nagy felbontású, nagy kapacitású kék lézertes korongok ugyanis hiába kínálnak jobb képminőséget és látványosabb extrákat, a gyors átálláshoz ez nem biztos, hogy elég. A legolcsóbb lejátszók ugyanis nagyjából négyszer annyiba kerülnek, mint a HD-tévére csatlakoztatható hagyományos DVD-k, és ez a különbség elég lehet ahhoz, hogy elriassza a vásárlókat - hívja fel rá a figyelmet a lap elemzője.

A hagyományos filmeket nagy felbontású képernyőre konvertáló készülékek ugyanis 100 dollár alatti áron is sokkal jobb képet produkálnak, mint a hagyományos DVD-k, és a Blu-ray elterjedését az is megnehezítheti, hogy maguk a korongok is 5-10 dollárral többe kerülnek. A rivális HD DVD kimúlásával pedig a gyártók felé már nem olyan nagy a nyomás, hogy csökkentsék az árakat.

A New York Times elemzése szerint tehát elképzelhető, hogy amire a HD DVD nem volt képes, azt a fejlettebb hagyományos DVD-k teszik meg, és a Blu-ray nem marad életképes a piacon - egyszerűen azért, mert nem lesz igény rá. A lap emellett megemlíti azt is, hogy a hagyományos, boltban árult filmek mellett ma már ott a letöltés lehetősége is, ami megint csak gyengíti az új formátum pozícióját.

A HD DVD-t legtovább támogató két kiadó, a Universal és a Paramount a héten bejelentette, hogy felhagy a Toshiba által bevezetett formátumra való filmkiadással, utóbbi azonban azt is hozzá tette, hogy a piaci fejleményektől teszi függővé a Blu-ray filmek megjelentetését - adta hírül a Reuters.