A legzöldebb barkácskütyük

Vágólapra másolva!
Házilag elkészíthető fogyasztásmérő nyerte az Egyesült Államokban megrendezett zöld kütyük versenyét. A befőttesüvegből és némi elektronikából legyártható eszköz mellett számos jó ötletet díjazott a zsűri.
Vágólapra másolva!

Az EnerJar nevet viselő győztes nem csak rendkívül jól néz ki, de megfelelően pontos is ahhoz, hogy az alvó berendezések - ilyen például a "kikapcsolt" tévé, vagy a csupán az órát mutató DVD lejátszó - fogyasztását is mérje. A készülék nem tartalmaz veszélyes anyagokat, és ha úgy hozza a szükség, újra hasznosított anyagokból is megépíthető

A nyertesek ígéretei szerint a berendezést bárki megépítheti otthon, aki rendelkezik forrasztópákával és egy kis türelemmel. A kísérletezni vágyónak csupán arra van szüksége, hogy az alkatrészlistával besétáljon a legközelebbi elektronikai üzletbe. Csupán arra kell figyelni, hogy az EnerJarhoz jelen verzióját az amerikában használt 110 voltos hálózatra tervezték, azonban egy ellenállás cseréjével a hazánkban használt 220 voltos hálózaton is működőképes. Akik nem akarnak barkácsolni, azonban a háztartásulban használt készülékek fogyasztására kíváncsiak négy-ötezer forintért vásárolhatnak fogyasztásmérőt - mi is hasonlót használtunk az energiatakékos Lenovo A61-es asztali PC tesztelésekor - , és kezdetét veheti a környezet megóvása érdekében végzett méricskélés.

Kihúzva kevesebbet fogyaszt

Ugyancsak a ki nem húzott, csupán alvó módba kapcsolt készülékekre hívja fel a verseny egy másik pályázója a figyelmet. Az Eject Powerstrip nevű újszerű elosztóval pályázó amerikai Mansour Ourasanah szerint az emberek azért nem húzzák ki a berendezéseiket, mert lusták, mert az elosztók kényelmetlen helyeken vannak, és mert félnek, hogy a szabadon hagyott konnektorokba belenyúlva gyermekeiket megrázza az áram. Ourasnah szerint az elosztók újratervezésével mindegyik ok legyőzhető, a dizájner olyan egységgel pályázott, amelyen kis pedálokkal lehetne kilöketni a csatlakozókat.

A pedált lenyomó erő olyan fedőlapokat is a helyükre csúsztatna, amely megakadályozza a gyermekeket, hogy belenyúljanak a konnektorba, így a környezettudatos szülök csemetéjük biztonságáról is biztosak lehetnének. Az Eject Powerstrip csupán egy dolgot nem tesz kényelmesebbé: a berendezések visszacsatlakoztatását, ehhez sajnos ugyanúgy be kell másznia a felhasználónak az asztal alá, szekrény mögé, mintha hagyományos elosztót használna.

Forrás: [origo]
Az Eject Powerstrip

Csodalámpák Jamie nélkül

A zsűri által második és harmadik helyezésre érdemesnek tartott készülékek inkább a művészetről és a kütyüipar pazaról voltáról szólnak. A Gravia fantázianevet viselő állólámpán például amellett, hogy környezetbarát, rendkívül dizájnos is. Energiaforrásául egy huszonkét kilós súly által meghajtott generátor szolgál, a lámpa egy "felhúzással" négy óráig képes világítani.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tervezője, Clay Moulton, szerint a készüléknek voltak előzményei a nyugati kultúrában, ide sorolja például a viktoriánus lakások rendszeres időközönként felhúzásra szoruló álló óráját. Részünkről érdeklődve várjuk a terv megvalósulását, még ha nem is szívesen emelgetnénk húsz kilós súlyokat a lámpakapcsoló megnyomása helyett.

Környezetbarát lámpából azonban akadt megvalósíthatóbbnak tűnő is a pályázatok között. A Krank asztali lámpa szára a kézifúróhoz hasonlóan van kiképezve, így az olvasni kívánó tulajdonos egy perc kurblizással negyven-hatvan percnyi világításra elegendő áramot termel. A készülék háza újrahasznosítható alumíniumból készült, a fényről pedig kis fogyasztású világító diódák gondoskodnak.

Világmegváltó ötletek

A hamardik helyezett Green Cell projekt nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy egységesítse a különböző kütyük által használt akkumulátorokat és töltőket. A háromfős csapat lelkesedése tagadhatatlan, azonban a pályázati anyag nélkülöz minden érvet, miért lenne jó ez a különböző berendezéseket gyártó iparnak. Ennek ellenére szívet melengető az akkumulátorokat árusító és újratöltő utcai automata terve.

A Greener Gadgets Convention oldalán a többi pályázatot is megtekinthetik, melyek között a dinamó elvű mp3-lejátszótól a hordozható, esernyő alakú napenergiával működő áramfejlesztőig sok csodát lehet találni.