Megint elbántak a Blu-ray védelmével

Vágólapra másolva!
Már az újabb típusú kéklézeres DVD is másolható: az Antiguán bejegyzett SlySoft bejelentette, hogy sikeresen feltörte a formátum másolásvédelémét.
Vágólapra másolva!

A szoftvercég tulajdonképpen még tavaly év végén végzett a Blu-ray korongok BD+ nevű védelmi rendszerének törésével, de ezt nem akarták közzé tenni addig, amíg el nem dőlt a formátumháború - adta hírül az InformationWeek. Most, hogy már tudni lehet: a Sony nagy felbontású DVD-formátuma váltja a jelenlegit, közzé tették az "újítást". A cég AnyDVD HD 6.4.0.0 nevű szoftverével bármilyen Blu-ray lemez tartalmát át lehet másolni a számítógépre.

Maga a BD+ csupán a korongok védelmének második szintjét jelenti: az Advance Access Content System (AACS) névre hallgató elsőt még 2006 végén törték fel a hackerek. Tavaly év elején a Sony kétségbeesett és, mint kiderült, hiábavaló lépéseket tett annak érdekében, hogy eltávolíttassa az internetes híroldalakról, blogokról és fórumokról az AACS-hez tartozó feldolgozási kulcsot. A 32 bites kódot egyfajta lázadásként terjesztették az internetezők, ennek köszönhetően többek közt pólóra nyomtatott, valamint YouTube-videókban elénekelt formában is napvilágot látott.

A másodlagos védelmi réteget felszámoló SlySoft a törésről való beszámoló kapcsán gúnyosan emlegette fel azt a tavaly nyáron kelt szakértői nyilatkozatot, amely szerint a BD+ által nyújtott másolásvédelmet vagy tíz évig biztosnak lehet tekinteni. A szoftvercég képviselői azonban azt is hozzá tették: a jelenlegi filmek még nem használják ki a rendszer által nyújtott összes védelmi funkciót, így a közeljövőben a kiadók még megnehezíthetik vele a másolgatók dolgát. Emiatt azonban már nem kell különösebben aggódni - vélekednek a SlySoft programozói.