Darabokra szedhető zene az mp3 utódjával

Vágólapra másolva!
Az MT9 nevű formátumban szabadon lehet állítani a gitár, a dob, a basszus vagy az ének hangerejét, az így tárolt zenékre bármikor lehet karaokézni is.
Vágólapra másolva!

A The Korea Times beszámolója szerint a Music 2.0 néven is emlegetett technológiát az Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) nevű intézet munkatársai fejlesztették ki, de piaci bevezetését az Audizen nevű dél-koreai cég irányítja - feltalálói szerint pedig akár az mp3-at is leválthatja.

Lehalkítható hangszerek és ének

Az MT9 formátum egyik legfontosabb újdonsága, hogy lehetővé teszi, hogy a zenéket hangsávokra bontva tárolják, így például külön-külön lehet szabályozni például a gitár, a dob, a basszus vagy az ének hangerejét. Ennek köszönhetően ha az MT9 zenefájlokat hallgatóknak kedve szottyan egy kis önálló éneklésre, bármikor lehalkíthatják az eredeti énekest, vagy ha pont rá kíváncsiak, a háttérben szóló hangszereket is. Az MT9 állományokban legfeljebb hat hangsáv áll rendelkezésre a különböző instrumentumok hangjának rögzítésére.

A megoldást a digitális zene-, és videoformátumok szabványosítását végző Motion Picture Experts Group (MPEG) nemzetközi szervezetnek is bemutatták, amely felvette a technológiát az új generációs zenefájl-formátumok listájára is. Ez utóbbiról a jövő zeneformátumát várhatóan a szervezet következő, Németországban megrendezésre kerülő ülésén választják majd ki az mp3 utódját júniusban.

Nem lesz másolásvédett

Ham Seung-chul, az Audizen cég vezetője a The Korea Timesnak elmondta, vélekedésük szerint a zeneértékesítés a jövőben digitális szolgáltatások keretében, nem pedig fizikailag is megfogható adathordozókon zajlik majd. Ez esetben pedig az MT9 egy ideális formátum, hiszen egyaránt használhatják mobiltelefonon, PC-n, hifitornyokban vagy épp karaoke bárokban.

A Samsung és az LG már bejelentette, hogy tervezi az új formátumot támogató termékek piacra dobását, ezek premierje a jövő év elején várható. Az Audizen honlapján már jelenleg is lehet néhány fajta MT9 formátumú, PC-n lejátszható albumokat vásárolni 3-400 forintnak megfelelő összegért. A cégvezető szerint akár régi felvételeket is képesek az új technológia keretében elérhetővé tenni, amennyiben rendelkezésre állnak az ehhez szükséges, külön-külön rögzített hangsávok. Ham azt is közölte a koreai lappal, hogy a megoldás nem tartalmaz semmiféle másolásvédelmet.