Négyszáz gigabájtos DVD-t készített a Pioneer

Vágólapra másolva!
A japán cég új technológiájával 16 rétegben viszik fel az információt a korongra, és bár elvileg kompatibilis a mostani Blu-ray lemezekkel, nem tudni, lesz-e belőle termék.
Vágólapra másolva!

Az eddigi maximum 50 helyett 400 gigabájtnyi adatot vittek fel egyetlen Blu-ray DVD-re a Pioneer kutatói. A speciális lemez rétegenként ugyanúgy 25 gigabájt adatot tartalmaz, mint a jelenlegi Blu-ray diszkek - csupán a rétegekből tartalmaz kettő helyett tizenhatot.

A cég közleménye szerint az is megoldható, hogy a technológia visszafelé kompatibilis legyen a "hagyományos" Blu-ray-jel, vagyis a több száz gigás lemezekhez kifejlesztett olvasó lejátssza a normál korongokat is, az olvasófej ugyanis nem különbözik a mostanitól.

A nagy kapacitású lemezekből egyelőre azonban csak a Pioneer műhelyeiben tudnak előállítani példányokat, vagyis írható, nyers korongot még nem produkáltak a japánok. Így azt sem lehet tudni, hogy lesz-e egyáltalán kereskedelmi termék a lemezekből, és ha lesz, mikor és mennyiért. A kutatók mindenesetre nem állnak le a Blu-ray technológia korlátainak feszegetésével.