Hidegháború zajlik a játékosokért

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb játékkiadója kihagyta, de azért így is temérdek újdonsággal szolgált a videojátékosok Mekkájának számító Los Angeles-i E3 kiállítás, noha gyakran egymástól "kölcsönöznek" inspirációt a mind nagyobb vásárlói tömegeket elérni képes kiadók. Kiküldött tudósítónk a héten sorraveszi a következő évek legmenőbb fejlesztéseit, és beszélgetni fog az iparág néhány kulcsfigurájával is. Ezúttal a Microsoft és az Electronic Arts újdonságairól számolt be: hamarosan szuperrealisztikus sportjátékok érkeznek, egyre jobban hódít a karaoke, egy  programban pedig akár  filmek hősévé válhat a játékos.
Vágólapra másolva!

Az E3 (Electronic Entertainment Expo) hosszú évekig a világ legnagyobb játékkiállításának számított, a hangsúly az évek során a szakmai-, üzleti jellegű találkozók, megbeszélések helyett egyre inkább a showelemek, a csillogás felé tolódott el, a nagy játékkiadók és konzolgyártók egyre több pénzt - gyakran dollármilliókat - öltek abba, hogy a konkurenciánál nagyobb standot állítsanak fel, több sztárt vonultassanak fel, ezzel biztosítva minél nagyobb hírverést a játékaik körül. A kiállítást szervezői, vagyis a játékpiac legfontosabb szereplői tavaly úgy döntöttek, nem költenek el többé kisebb országok teljes éves költségvetésének megfelelő összeget arra, hogy a kiállításon megjelenő több tízezer újságírót, befektetőt, és persze a játékokra kíváncsi, egyszeri látogatót lenyűgözzék, ehelyett teljesen új koncepciót dolgoztak ki.

Forrás: [origo]
Los Angelesben most minden a videojátékokról szól (további képek)

Ennek megfelelően idén, a - most már E3 Media Summit néven futó - kiállítás a korábban megszokott területének töredékén kerül megrendezésre, ahova csupán pár ezer, meghívóval rendelkező újságíró, játékipari szakember juthat be. Az [origo] kiküldött tudósítója Los Angelesben a héten kipróbálhatja a következő évek legmenőbb videojátékait, és beszél a hagyományos filmipart fenyegető iparág kulcsfontosságú figuráival is.

A legnagyobb cég kilépett

Komoly megdöbbenést okozott az idei rendezvényen, hogy a világ jelenlegi legnagyobb játékkiadója, az Activision bejelentette, kiválik az E3-t is szervező ESA-ból (Electronic Software Association), és nem is vesz részt arendezvényen. A veszteség mértékét csak fokozta, hogy a cég partnerei közé tartozik népszerű Star Wars-játékokra koncentráló LucasArts, illetve a legnépszerűbb online szerepjátékot, a World of Warcraft-ot forgalmazó Vivendi is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatta a konfliktust, annyi bizonyos, hogy a ESA tagjainak a bevétel bizonyos százalékát kell kötelezően befizetni tagdíjnak, és ez a százalék legyen bármilyen kicsi, a világ legnagyobb kiadójának esetében valószínűleg dollármilliókról lehet szó. Végül persze az is kiderült, hogy a játékgyártó mamutcég mégsem hagyja ki teljesen az expót, az E3-tól függetlenül, de azzal egy időben ők is megmutatják, hogy milyen újdonságra számíthatnak a játékosok - a héten ezekről is be fogunk számolni.

Forrás: [origo]
Facebreaker: egy új bokszjáték (még több kép a legújabb játékokból)

Kint már filmet töltenek le a konzolra

A hidegháborús hangulat nem múlt el teljesen az idén bevezetett nulladik napra sem, a három nagy konzolgyártó közül a Microsoft konferenciája nyitotta meg a kiállítást, és szokás szerint nem kímélték a konkurenciát. Nem telt el még öt perc sem az előadásból, és a Microsoft Gaming Studios vezetője bejelentette, most már hivatalos, a Sony lesz a jelenleg zajló konzolháború vesztese. Mint az általa közölt adatokból kiderült, az Egyesült Államokban eddig körülbelül kétszer annyi Xbox 360-at értékesítettek, mint a konkurens Sony konzoljából, a PlayStation 3-ból, és a Microsoft adatai szerint még - az amúgy mai napig is hiánycikknek számító - Nintendo Wii-ből is kevesebb fogyott, igaz, az Xbox 360 jelent meg legkorábban a piacon, a Sony gépénél konkrétan több mint egy évvel.

Hogy a jövőben is biztosítsák az előnyüket, egészen egyszerű stratégiát eszeltek ki. Amellett, hogy a szórakoztatóipar összes fontos területét összefogják, és a különféle termékeket a konzolon keresztül kényelmesen elérhetővé teszik, a játékfronton is újítanak, méghozzá a Sony és a Nintendo legjobb ötleteit felhasználva, azokat természetesen tovább fejlesztve. Mivel odahaza csak különböző trükkök segítségével a szoftveróriás online játékszolgáltatása, sajnos nem tapasztalhatják meg a hazai játékosok, de az USA-ban már a legnagyobb filmstúdiók, tévétársaságok filmjeit és sorozatai, illetve a nagy zenekiadók kiadványait is el lehet érni az Xbox 360 konzolokról. Épp az E3-on jelentették be, hogy a legnagyobb online filmkölcsönző katalógusa is elérhetővé válik a játékgépekről - a kínálat így több tízezer alkotásra bővült. Mindez természetesen tetemes bevételeket generál a vállalatnak az amerikai piacon.

Avatárok kerülnek Xbox 360 új kezelőfelületére

Virtuális figurákkal hódít az Xbox

A Nintendo legsikeresebb ötlete a Wii kapcsán - a mozgásérzékelős vezérlő mellett - a Mii néven futó avatárok bevezetése volt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a játékosok létrehozhatják virtuális képmásukat, és a játékokban ezt használhatják fel, így felruházva a képernyőn megjelenő figurákat a játékos saját tulajdonságaival. A Microsoft ezt másolta le az Xbox 360 konzol új, "New Xbox Experience" néven emlegetett, új felhasználói felületével, amelyet ősztől vehetnek használatba majd a tulajok.

A nintendósnál jóval részletesebben kidolgozott avatárok megjelenésének, öltözékének minden részletét a játékosok alakíthatják ki kedvük szerint, de a Microsoft tovább fejlesztette az alapötletet. Ha a játékos csatlakozik az Xbox Live szolgáltatáshoz, láthatja, ha a barátai szintén használják a rendszert, és ilyenkor kapcsolatba léphet velük. Az új felület segítségével a barátok figurái is megjelennek a képernyőn, és nem csupán kapcsolatba léphet az ismerősökkel, de a felhasználó az Xbox Live által elérhető összes szolgáltatást megoszthatja velük - akár közös virtuális filmnézésre is lehetőség lesz. Azt viszont sajnos még nem tudni, Magyarországon mindezt mikor használhatják majd a játékosok.

Lips: karaoke-játék Xbox 360-ra

Éneklős játék Xboxra is

A Sony még a PlayStation 2 piacra dobása után rájött arra, hogy a már meglévő játékosok mellé minél több olyan potenciális vásárlót kell toborozni, akiket nem érdekelnek a hagyományos játékkategóriák, esetleg természetüknél fogva idegenkednek a videójátékoktól. Sikeresen kidolgoztak olyan játékötleteket, mint a tévés vetélkedőket feldolgozó Buzz!, vagy a karaokét játékos versengéssé alakító SingStar. Ezekkel a programokkal döbbenetes mennyiségű új játékost sikerült elérni, nem csoda hát, hogy a Microsoft most előállt ugyanezeknek az alapötleteknek saját változatával. A Lips lesz az Xbox 360 éneklős játéka, de persze a vetélytárs alapötletét átdolgozták ebben az esetben is. Nagy újdonsága, hogy a játékosok a lemezen található dalok mellett bármilyen mp3, vagy egyéb digitális formátumú slágert felhasználhatnak a játékhoz, a program automatikusan lehalkítja majd az énekes hangját. A konferencián elhangzottak szerint a Lips mikrofonja nem csupán a vezetéket nélkülözi majd, de ráadásként mozgásérzékelőt tartalmaz majd, így a játékos hangján kívül a színpadon nyújtott látványbeli teljesítményét is figyelembe tudja venni az értékeléskor.

You Are in the Movies: játékos a képernyőn

Saját mozit konzolon

A You Are in the Movies című játék leginkább a Sony EyeToy-kamerájához kiadott programokra hasonlít. A játékosok egy kamera segítségével megjelenhetnek a képernyőn, hogy így vegyenek részt különböző, főleg ügyességi jellegű játékokban. A szoftver újdonsága, hogy a játékosok a feladatok végrehajtását rögzíthetik, majd a videókból rövidfilmet komponálhatnak. Ha már komponálás - természetesen a sikeres zenei jellegű játékok folytatásai is készülnek, a gitározós Guitar Hero legújabb változatában a játékosok már nem csupán létező slágereket játszhatnak el, de saját zenét is komponálhatnak majd. A Rock Band 2 kapcsán pedig reménykedhetünk, hogy a saját zenekar összeállítására szolgáló játék új epizódja eljut hozzánk is, az első rész ugyanis csak kevés, főleg nyugatibb fekvésű ország játékosaihoz jutott el, főleg a játékhoz tartozó hangszerek gyártási-, és szállítási költségei miatt: ezeket ugyanis csak egy nagyméretű dobozba lehetett begyömöszölni.

A Microsoft hagyományosabb jellegű játékot is megmutatott, ezek közül a slusszpoénnak a Final Fantasy XIII xboxos verziója számít, melyet a szoftvercég a fejlesztő Square Enix felvásárlásával kaparinthatott meg. A korábban Playstationre elérhető játék a japán piacon komoly fegyver lesz a Microsoft kezében, a szigetországban ugyanis leginkább a helyi szájízben készülő, az európai és amerikai játékosok számára talán túlságosan furcsa játékok lesznek sikeresek.


Az akciódús Dead Space

A második hely nem elég

Az Electronic Arts hosszú évekig a világ legnagyobb kiadójának számított, de az Activision megelőzte és jelenleg is tartja az első helyét. A két cég versengésére jellemző, hogy az EA által kevés sikerrel futtatott, majd később terhessé vált James Bond-sorozat jogait az Activision vette át. Az Electronic Arts a Microsofthoz hasonlóan nem szereti a második helyezést, éppen ezért az utóbbi években két irányvonalat határoztak meg. Az egyik az új fejlesztők beolvasztása, a másik az EA partneri programba történő belépési lehetőség. A cég nagy bejelentése ehhez a programhoz kötődött, de a konferencia legvégére tartogatták, meglepetésnek.

Az EA sűrű programmal várta a jelenlevőket: az elkövetkezendő másfél évre betervezett játékok közül bemutatták azokat a címeket, ahol a legnagyobb újítások várhatók illetve amelyektől sokat vár a kiadó. A korábban főleg családbarát játékokkal foglalkozó kiadó egy brutális, véres horror játékkal nyitotta meg a bemutatóinak sorát, a Dead Space-ben egy elhagyatott űrhajót kell felfedezni, ahol persze borzalmas szörnyek várják az oda tévedő űrhajósokat.


Tudomány+kreativitás: Spore

Ki sem adták, máris siker a Spore

Az istenszimulátorok rajongói által nagyon várt, és játék beherangozására szolgáló ingyenes Lénylabor programnak hála már kiadása előtt sikert arató Spore-ról készítője, Will Wright, az iparág veterán szereplője adott elő. A százmilliós eladásokkal rendelkező Sims-sorozattal sztárrá váló játéktervező arról beszélt, hogy a Spore a tudomány és a kreativitás keresztmetszetét nyújtja. A játék lényege, hogy a lénylaborban összeállított kis kedvencet végigvezessük az evolúció rögös útján, egysejtű, vízben úszkáló fázistól kezdve egészen odáig, amikor a lényünkre épülő fejlett civilizáció elindul az űrbe, hogy további bolygókat hódítson meg.

Az NBA Live 09, melynek bemutatásához Bill Walton kosárldabda-játékost hívták a színpadra, nagy újítása, hogy az összes játékossal, csapattal kapcsolatos információ naponta frissül majd a játékosok konzoljain. Ha például Kobe Bryant bal lábbal kel, és emiatt inkább balról szeret támadást indítani az adott héten, akkor a játékbeli Kobe Bryant is így tesz majd. A Dynamic DNA-nek elnevezett újítás nem csupán az egyes játékosok viselkedésére, de a csapatjátékra is hatással lesz.


NBA Live 09: szuperrealisztikus kosárlabda

Mobilos játékok, átpártoló fejlesztők

Az Electronic Arts mindig komolyan vette a mobiljátékokat, de az iPhone, és főleg a 3G változat megjelenése újabb lendületet adott ennek a szegmensnek. Rengeteg, a telefon képességeit kihasználó játék érkezik a közeljövőben, a Tetris esetében például az érintőképernyőre rajzolhatjuk majd, hogy milyen alakzat érkezzen a következő körben, a Spore esetében pedig a telefon mozgatásával irányíthatjuk majd kis lényünket az óceán vízében.

Az Electronic Arts meglepetése a függetlenségéről - és a Quake-ről - híres ID fejlesztőcsapat átpártolása volt, amely Activisiontől vándorolt át az Electronic Artshoz annak ellenére, hogy előző helyükön is szokatlanul nagy szabadságot biztosítottak nekik. A cég a partnerprogramban vesz részt, amely azt jelenti, hogy bár az EA forgalmazza a játékaikat, de nem vesznek részt aktívan a játék fejlesztésében, tehát minden szempontból a fejlesztő akarata érvényesül a fejlesztés során.

Beszámolónk folytatásában a Sony és a Nintendo újdonságait fogjuk bemutatni.

Tóth Tibor