Többezer utazó adatait hagyták el

Vágólapra másolva!
Szem elől vesztette az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala (TSA) a regisztrált utazók adatait tartalmazó egyik laptopját. Bár a noteszgépet hamarosan megtalálták, nem tudják ki fért hozzá a bizalmas adatokhoz.
Vágólapra másolva!

A CLEAR-programba való regisztráció során az utasok ujjlenyomatai, lényegesebb személyes adatai mellett a szivárványhártyájuk lenyomatát is rögzítik. Az adataikért cserébe a regisztrált utazók számára kevesebb kellemetlenséggel és biztonsági vizsgálattal jár a repülés.

Az elveszett majd megtalált laptop nem tartalmazta a programba regisztrált 33 ezer utazó adatait, csupán töredékük volt elérhető a gépről. Az adatokat központi szervereken tárolja a hatóság, a reptéri kioszkokba kihelyezett gépekre csak annyi információt másoltak fel, hogy azok nethozzáférés nélkül is használhatóak legyenek. A regisztrált utazókat valószínűleg megnyugtatja, hogy a feltételezett tolvajok nem férhettek hozzá a biometrikus azonosításra alkalmas információkhoz.

A CLEAR lehetővé teszi, hogy az egyes repülőtereken más-más külső cégek gondoskodjanak a gyakori utazók kiszolgálásáról. A laptopot ebben az esetben sem közvetlenül a Közlekedésbiztonsági Hatóság hagyta el, hanem az egyik szerződött partnerük.

A utasok kényelmét szolgáló program az esetleges adatvesztés miatt szünetelni kényszerül, nem fogadnak új regisztráiókat. Azonban aki már korábban leellenőriztek, az élhet az átlátszó chipkártya nyújtotta előnyökkel. Az egész program iránt kritikus Threat Level blog azonban felesleges felhajtásnak tartja a szünetet, mondván, a CLEAR-program csupán a gyakori utazók megnyugtatására létrehozott látszatintézkedés.