Vágólapra másolva!
Egy Európai Uniós kutatás szerint tíz mp3 hallgató közül egyet maradandó halláskárosodás is érhet a túl hangos zene miatt. Az Európai Bizottság is foglalkozni fog a kérdéssel - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

A tudósok vizsgálata szerint már az is káros és maradandó következményekkel járhat, ha a felhasználók öt éven keresztül csupán napi egy-egy órát hallgatják túl hangosan az mp3 lejátszóikat. A probléma akár tízmillió európai polgárt is érinthet, főleg tiniket és fiatal felnőtteket.

Az európai biztonsági előírások 100 decibelben korlátozzák a hordozható lejátszók által kibocsátható hang erősségét. Az új kutatás szerint a tartósan hallgatott hangos zene akkor is káros lehet, ha a lejátszó teljesítménye nem haladja meg az előírásban megadott mértéket.

Az aggodalom azért ilyen komoly, mert a tíz éve megszületett kütyü mára határtalanul népszerűvé vált. Valahová ötven- és százmillió közé teszik a hordozható zenelejátszók felhasználóit, pontosabb szám azonban nem áll rendelkezésre. Az Európai Bizottság egy független bizottságra bízta az ügy megvizsgálását. A csoport feladata annak a kiderítése, hogy technológiai fejlesztésekkel meg lehet-e előzni a halláskárosodást, vagy az előírások változtatására van szükség.

A brit Siketek Királyi Országos Intézete tavalyi vizsgálata szerint 110 felhasználóból 72 hallgatta a biztonságos 85 decibelnél hangosabban a készülékét. Többnyire azért állítják ilyen magasra a hangerőt, hogy kiszűrjék a tömegközlekedés vagy a forgalom zajait. Az EU-s korlátozás sem mindenható, az üvöltő hangerőre vágyók két jól irányzott kereséssel megtalálhatják azokat a fórumokat, ahol a korlátozatlan, amerikai vagy ázsiai felhasználásra szánt firmware-k visszaállítását megtanulhatják.