Sms-regény - magyarul

Vágólapra másolva!
Egy rövid szöveges üzenetekből álló regény látott napvilágot magyar nyelven. Nem először, hiszen közel egy éve már egy magyar szerző tollából (mobiljából) is született hasonló  mű, de nálunk első ízben adnak ki külföldi írótól származó sms-regényt.
Vágólapra másolva!

A finn Hannu Luntiala: Az utolsó üzenetek című regénye cselekményében nem, formáját tekintve azonban klasszikus sms-ekre bontott regény. A történetben néhány barát szűk két hónap leforgása alatt közel ezer sms-t küld egymásnak. Ezekből az üzenetekből alakul teljes regénnyé a mű. Az üzenetek a klasszikus, 160 karaktert nem haladják meg (még a magyar fordításban sem), látszik a küldő vagy a fogadó, és a dátum. A tördelés során még arra is figyeltek, hogy az egy mobilképernyőn olvasható négysornyi terjedelmet sorközökkel érzékeltessék.

Író és köztisztviselő

A regény 2007-ben jelent meg Finnországban, s meglehetősen népszerűnek bizonyult. Magyarul a Kossuth Könyvkiadó adta ki, egy távközlési vállalat támogatásával. A több mint háromszáz oldalas - elsősorban a sajátos tördelés miatt ilyen vastag könyv - 2400 forintot kóstál. A szerzőnek egyébként finnországban már jelent meg más - hagyományos szerkesztetségű - könyve, azonban nem írói munkásságából él, hanem köztisztviselő: az ottani népességnyilvántartó vezetője.

Forrás: [origo]
Sajátos tördelés az sms-könyvben

Nem ez a világ, de még csak a Magyarországon megjelent sms-regények legelsőbbike. Kínában 2004-ben jelent meg az első sms-könyv, melyet kifejezetten erre a "platformra" írt szerzője. A négyezer szavas regényt írója Csien Fu-csang (Qian Fuchang) 60 fejezetre bontotta, és minden fejezet 70 szót tartalmaz. Így gyakorlatilag kiválóan megfelel egy mobiltelefonon át élvezhető szappanoperának - különösen, hogy a sztori is egy házasságtörésről szól.

Japánban a legnépszerűbb

Hazánkban az első ilyen mű tavaly év végén jelent meg, szerzője a névtelenségben maradva Danke álnéven publikálta 160 című regényét (a cím is arra utal, hogy 160 karakterenként megírt alkotásról van szó). Itt a főhős menyasszonyát, drogos öccsét, barátnőit, szexőrült titkos szeretőjét mutatja be a mű, rövid, szöveges üzenetekben.

Az sms-regény, mint formabontó műfaj egyébként Japánban hódit leginkább. A szigetország fejlett technológiai infrastruktúrával bíró lakosai órákat utaznak nap mint nap, így a mobiltelefonon olvasható könyvekkel ütik el a tömegközlekedéssel töltött időt.