Decemberben indul a digitális tévé és a rádió

Vágólapra másolva!
MinDig TV néven december 1-jétől éles üzemben is elérhető lesz a földi sugárzási digitális televízió (DVB-T) Magyarországon. Az üzemeltető Antenna Hungária közlése szerint az analóg adások 2011-ig elérhetők maradnak.
Vágólapra másolva!

A földfelszíni tévéadások átállása a hazai háztartások mintegy 20 százalékát érinti, 80 százalék ugyanis az adásokat kábelen, műholdon vagy mikrohullámú szolgáltatáson keresztül követi nyomon. A digitális szolgáltatásban négy közszolgálati csatorna (m1, m2, Duna Tv, és a Duna2 Autonómia) mellett az ATV és a Hír Tv műsora követhető nyomon. A későbbiekben a TV2 és az RTL Klub is csatlakozik. A programokat egyelőre csak az ország 60 százalékán lehet fogni, a lefedettséget 2010-ig 95 százalékra próbálják növelni - olvasható a Népszavában.

Az új sugárzás azonban meglehetősen drága, ahhoz képest, hogy alig akad, aki tudja fogni. Vitákat okozott, hogy a digitális földfelszíni közszolgálati csatornákat HD-minőségben sugározzák. A gond az, hogy a lakosság mindössze 7-8 százaléka rendelkezik a nagyfelbontású adásokat venni tudó készülékekkel, ezeknek pedig elenyésző hányadával nézik a földfelszíni sugárzású csatornákat. A bírálók szerint a HD-adásokkal olyan mennyiségű kapacitást kívánnak megvásárolni, amely indokolatlan többletköltségeket jelent.

A tervek szerint ugyancsak decembertől válik elérhetővé Magyarországon a digitális rádió (digitális földi rádió, DFR) is, melyet elsőként Budapesten és környékén lehet majd használni, és DAB+ technológiát támogató készülékekkel lehet majd hallgatni. A jelenlegi információk szerint a digitális technológiával a Magyar Rádió közszolgálati adói (MR1, MR2, MR3), valamint a közműsor-szolgáltató Katolikus Rádió műsora lesz elérhető, de korábban szándéknyilatkozatott adott ki az Inforádió, a Klub Rádió, és a Lánchíd Rádió is arról, hogy csatlakoznak a szolgáltatáshoz.