Beragadt a rajtnál az antennás digitévé

Vágólapra másolva!
December elsejével elindult a földi sugárzású tévé Magyarországon: a szolgáltatás lomha startot vett, mivel csak a fél országban lehet fogni, műsorkínálata az üzem első napján pedig mindössze a két Duna tévéből áll. A legolcsóbban számítógépes tunerrel lehet nézni, a tévéhez kapcsolható set-top-boxok pedig még drágák.
Vágólapra másolva!

A digitális technológia nem újdonság, tavaly óta a nagyobb kábeltévés társaságok mindegyike erre állította át saját hálózatait, de az ablakba szerelt parabolaantennával fogható mikrohullámú és a műholdról érkező adások is ezt használják, bár sok helyütt ezekkel párhuzamosan a hagyományos analóg átvitelt is üzemeltetik. A szobai vagy a házra szerelt botantennával fogható analóg műsorokat (az m1-et, a TV2-t és az RTL Klubot) 2012-ig közvetítik majd itthon, ezt követően azonban kizárólag a DVB-T, vagyis a hétfőn délután fél hatkor elstartolt földi sugárzású digitális adás lesz elérhető.

Nem túl bő választék

Emellett a vállalattól kapott tájékoztatásunk szerint a rendszer startjakor az eredeti tervekkel ellentétben csupán két csatorna, a Duna és a Duna II Autonómia adása lesz fogható ingyenesen. Az előbbi műsorát HD-felbontásúra konvertálják, hogy jobb minőségű legyen az új laposképernyős televíziókon is, noha műsorai zömmel hagyományos felbontásban készülnek, emellett a rendszer intelligens tévéújságot, EPG-t is kínál.

A MinDig TV hétfő délután teljesen megújított honlapján lévő információk szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a Magyar Televízióval a digitális műsorszórás bevezetéséről. Az analóg módon is sugárzott RTL Klub vezérigazgató-helyettese, Róbert Ákos érdeklődésünkre elmondta, bár két hónapja folytatnak tárgyalásokat az Antenna Hungáriával, nem sikerült megállapodásra jutniuk - a vezető szerint az utóbbi cég rugalmatlansága miatt. Hasonló okok miatt egyelőre a TV2 műsorai sem érhetők el antennával fogható digitális formátumban - derül ki a cég közleményéből. A MinDig TV honlapján publikált információkból kiderül, az ATV és a HírTV műsora a későbbiekben elérhető lesz, ezeket a csatornákat azonban kódolt formában sugározzák majd: ezeket dekóderkártyát fogadni képes set-top-boxról lehet majd nézni.

Egyelőre a fél ország nézheti

Jogosultsága alapján a társaság összesen 20 hagyományos felbontású csatornát vagy 10 hagyományos adást, és azonfelül 3 HD-felbontású tévéműsort tud sugározni az éterben. Jelenleg a rendszer hatvanszázalékos lefedettséget biztosít, a MinDig TV honlapján bárki utca és házszám szerint ellenőrizheti azt: azt is érdemes megvizsgálni, hogy csak tetőantennával vagy szobaantennával is foghatók-e a műsorok. Az oldalon publikált ütemezés szerint például Pécsre már jövőre, Sopronba 2010-re, Miskolcra azonban csak 2011-re érkezik majd meg a digitális tévé.

Forrás: [origo]
A színekkel jelölt területeken fogható a földi sugárzású digitális tévé

Nehezíti a vásárlók dolgát, hogy nem elegendő csupán olyan tévékészülékkel rendelkezniük, amely támogatja a DVB-T szabványt, azonfelül az MPEG4 típusú videotömörítési technológiát is támogatnia kell a készüléknek. Ez azért okoz problémát, mert a hazai boltokban számos olyan tévét és egyéb kütyüt kínálnak eladásra, amelyek nem ezzel, hanem az MPEG2-vel kompatibilisek, így itthon gyakorlatilag semmire sem használhatóak. A zavaros helyzet orvoslása érdekében a boltokban a MinDig TV logójával címkézik majd fel az itthon is működőképes eszközöket. A legolcsóbb általunk fellelt megoldás, amivel a földi sugárzású tévéadást nézni lehet, egy tízezer forintos, USB-portra csatlakoztatható tévétuner a számítógéphez, míg a televízióhoz csatlakoztatható set-top-boxokért 40-50 ezer forintot kérnek, ráadásul egyelőre részletfizetéses konstrukcióban sem lehet megvenni ezeket.

A DVB-T adást délutáni indulását követően mi is kipróbáltuk: a MinDig TV honlapján ezt megelőzően ellenőriztük, van-e lefedettség a szerkesztőség címén, a válasz igenlő volt. Ennek ellenére a Duna TV adását csak a tetőn, illetve az épület egyik sarkában, az ablakban tudtuk befogni, e helyszínektől néhány méterrel távolodva a kép szaggatni kezdett, szétesett, majd elment a vétel. Tapasztalataink nyomán a digitális tévézésre vágyó olvasóinknak azt javasoljuk, bárminemű vásárlás esetén végeztessenek otthonukban mérést az Antenna Hungáriával, hiszen egy társasház esetében egy tetőantenna elhelyezése bonyolult procedúra lehet.

Tekintetbe véve, hogy a hazai háztartások jelentős részének van kábeltévéje, érdemesebbnek tűnik kivárni azt, amíg a hazai csatornák és a szolgáltatók lerendezik egymás közt a megállapodásokat, és a jelenleginél jóval vonzóbb kínálattal rukkolnak elő.

Digitális adás autóba és rádióba is

Ugyancsak hétfőre volt kitűzve a mobil kütyükön, így például autóban való jó minőségű tévézést biztosító DVB-H szolgáltatásnak Budapesten és környékén. Ez a hordozható eszközök képernyőihez igazodóan kisebb felbontást használ a DVB-T-nél, viszont azzal ellentétben mozgó járművön ülve is lehet rajta tévét nézni - tavaly nyáron ki is próbálhattuk egy tesztrendszeren. Ezt a megoldást használó termékeket egyelőre csak elvétve találni az üzletekben

Egy másik újítás lesz a digitálisan sugárzott rádió, a DAB+, amely a jobb hangminőség mellett például szöveges és állóképes információk továbbítását is lehetővé teszi a készülékekre a hangalapú műsorok mellett. Bár a szolgáltatás pontos részletei nem ismertek, használatához valószínűleg teljesen új készüléket kell majd vásárolni, nem lehet majd a tévékhez hasonló adapteres megoldással megúszni a vásárlást, a kínálat egyelőre ezekből is igen szűkös.