Véget ért a VHS-korszak Amerikában

Vágólapra másolva!
Nem forgalmaz többé videokazettákat az utolsó nagykereskedő, aki még foglalkozott a formátummal, ami a VHS-korszak végét jelenti az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Leszállította utolsó VHS-szállítmányát partnereinek a Distribution Video Audio (DVA), amely a továbbiakban nem forgalmaz videokazettán kiadott filmeket - adta hírül a Los Angeles Times. A lap szerint ezzel végleg vége VHS-piacnak az Egyesült Államokban, ahol ugyan a DVD már évek óta átvette a vezetést a filmforgalmazásban, de floridai vállalat még évekig nyereséggel értékesítette tovább az elfekvő készleteket.

A Distribution Video Audio elsősorban a nagyobb áruházláncok készleteit vásárolta fel, és adta tovább kisebb üzletláncoknak, olcsó boltoknak, illetve könyvtáraknak, katonai bázisoknak, hadihajóknak. Az üzletnek azonban mostantól vége. "Ez már halott, ennyi volt, ez az utolsó karácsony, nem kétséges - nyilatkozta a lapnak Ryan J. Kuegler, a DVA vezetője. "Én voltam az utolsó, aki még vásárolt VHS-t, és az utolsó, aki forgalmazta, de végeztem. Ami a raktárban maradt, azt kidobjuk, vagy elosztogatjuk."

A nálunk is népszerű VHS-formátumot 1977-ben mutatta be az USA-ban a JVC, és ez volt az a cég, amely utolsóként ragaszkodott is hozzá. A vállalat csak idén október végén szüntette be a VHS-magnók gyártását, igaz, a VHS-DVD kombókat továbbra is gyártásban tartják még - és nem tudni még, hogy meddig. A műsoros videokazetták piacát az ezredforduló utáni években tarolta le a DVD, amely 2003-ban vette át a vezetést: ez volt az első év, amikor már többet adtak el belőle.

A VHS így valószínűleg csak annak a szűk rétegnek a körében él tovább, amely a DVD-n soha ki nem adott ritkaságokra (például művészfilmek, koncertvideók) vadászik, vagy olcsósága miatt kedveli a formátumot. A Los Angeles Times szerint még mindig élénk a használt kazetták piaca az erre specializálódott üzletekben.

Eközben a szakemberek már a DVD-nek sem jósolnak nagy jövőt: maga Kuegler is úgy véli, hogy három-négy éven belül teljesen kiszorítja a nagy felbontású Blu-ray, így jóval kevesebbet élhet meg a VHS három évtizedénél. A Blu-rayt pedig már nem valószínű, hogy bármilyen fizikai formában is létező szabvány váltja majd le, valószínűleg a letöltések veszik majd át a helyét.