Zöld az isten - környezetbarát kütyük a CES-en

Vágólapra másolva!
Sokan preferálnák, de legtöbben nem is tudjuk mitől számít zöldnek egy elektronikai kütyü - olvasható egy friss felmérésben. A Las Vegas-i CES kiállítás legérdekesebb környezetbarát újításait gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Mitől zöld egy kütyü?

Hamarosan komoly vevőcsalogató tényezővé növi ki magát az, hogy egy adott elektronikai kütyü mennyire környezetbarát - véli a Las Vegas-i technológiai seregszemlét szervező Consumer Electronics Association (CEA) szervezet - olvasható a BBC beszámolójában. A CEA felmérései szerint minden második vásárló hajlandó lenne egy kicsivel magasabb áron, de zöld terméket vásárolni, az emberek közel negyede azonban 15 százalékkal többet is adna egy olyan kütyüért, ami környezetbarát. Ugyanakkor Steve Koenig, a CEA igazgatója a BBC-nek azt is elmondta, hogy az átlagemberek többsége nincs tisztában azzal, milyen ismérvek nyomán is minősülhet zöldnek egy termék, és erről szeretne konkrét információkat kapni a gyártóktól.

Azonos töltőt minden kütyühöz

A legkevésbé sem kockafejű felhasználó is napi szinten szembesülhet azzal a kényelmetlensséggel, hogy bizony külön akkumulátortöltője vagy hálózati adaptere van az mp3-lejátszónak, a digitális fényképezőnek, de akár még két azonos gyártótól származó mobiltelefon is eltérő adaptert igényel. Ennek a nem kis problémának a megoldását tűzte ki célul az amerikai Green Plug cég, amely olyan intelligens töltőket fejlesztett ki, melyek képesek az adott eszköz által igényelt feszültségre transzformálni a konnektorból érkező áramot, azaz egyetlen fajta töltő használható a telefon, a laptop, a nyomtató vagy akár a videokamera feltöltésére is.

Ahhoz viszont, hogy ez lehetséges legyen megvalósítani, az eszközök csatlakozóit egységesíteni kell, emellett képessé kell tenni arra is, hogy kommunikálni tudjanak az intelligens töltővel, ehhez viszont a kütyüket gyártó cégek támogatására is szükség van. A gyártók ösztönzése céljából a társaság egy külön honlapot is indított, ezen a látogatók az általuk birtokolt eszköz típusának és gyártójának betáplálását követően, e-mailcímük megadásával szavazhatnak erre. A kiállításon a lenti képen látható eszközöket lehet megtekinteni, melyek mindegyikét ugyanaz a fajta Green Plug hálózati adapter látja el árammal.

Forrás: [origo]

GreenPlug: egy töltő mindenhez (a fejlesztők blogja)

Ugyancsak töltőkben utazik a magyar navigációs szoftvereket fejlesztő vállalattal csak névrokonságban lévő amerikai iGo cég, amely az otthonokban lévő energiavámpíroknak üzen hadat iGo Green márkajelzésű termékeivel. Ezek közt laptoptöltő de más elektronikai eszközökkel használható túláram-védő is található, melyek abban nyújtanak újdonságot, hogy érzékelik, ha a beléjük dugott eszköz akkumulátoros eszköz töltése befejeződött, és ilyenkor lekapcsolják azokat, így a hagyományos töltőkkel ellentétben feleslegesen nem fogyasztanak áramot.

Érkeznek a zöld tévék is

Az LCD- és plazmatévék megjelenése óta sokat emlegetett tény, hogy a lapos képernyős készülékek bizony sokat, többet fogyasztanak hagyományos társaiknál. A gyártók úgy tűnik ráéreztek a problémára, a CES-en ugyanis több vállalat is bejelentette a korábbinál jóval kevesebbet fogyasztó modelljeit. Ezek egyike a Samsung, amelynek legújabb LCD-tévéjében már nem hidegkatód-fénycsövek, hanem annál kevesebb árammal is beérő világító diódák (LED) szolgáltatják a háttérfényt - a technológia már az újabb noteszgépekből ismert lehet. A ledes megoldás révén a fogyasztás 40 százalékkal alacsonyabb, ráadásul tévé kivitele a korábbinál is vékonyabb - durván 3 centiméter vastag -, a gyártó állítása szerint pedig a kontrasztarány is jobb, és tisztábban jelenik meg a fehér szín is a képernyőn.

Forrás: [origo]
Kevesebbet fogyaszt a LED-háttérfényű LCD-tévé

Még a Samsungénál is vékonyabb, mindössze 7 milliméter vastag a JVC új fejlesztésű LCD-tévéje, bár ebből még csak prototípus létezik. A 82 centis képátlóval rendelkező készülék tömege csupán 5 kilogramm, s ebben is LED-ek biztosítják a háttérvilágítást. Vékonyságának köszönhetőnek a tévé gépházának legyártásához feleannyi anyagra van szükség mint egy hagyományos modellnél, bár ez azzal együtt jár, hogy a csatlakozók és a hálózati adapter egy különálló dobozban kap helyet.

Forrás: [origo]
94 százalékban újrahasznosítható

A dél-koreai LG is Las Vegasban mutatta be első olyan LCD-tévéit, amelyek a GreenTV nevű tanúsítványt is megkapták: ezek a háttérvilágítás erősségének automatikus szabályozásával spórolnak az áramszámlán. Míg a reggeli Híradót mondjuk még maximális erősséggel mutatják, az esti film lejátszásakor visszaveszik a fényerőt - a gyártó szerint ezzel a megoldással fogyasztás több mint felére csökkenthető, ehhez hasonló megoldással a Sony is előrukkolt. A CES-en egy sor szerves fénykibocsátó diódát (OLED) használó képernyőt is bemutattak, ezek legtöbb paraméterükben, így a fogyasztás tekintetében is felülmúlják az LCD-ket, ám borsos áruk miatt egyelőre csak kis méretben érhetők el: a japán gyártó standján még a 21 és 27 colos változatok is csak prototípusként vannak kiállítva.

Alig szennyez az új ceruzaelem

A japán Fuji Batteries újfajta AAA és AA méretben elérhető alkáli ceruzaelemekkel rukkolt elő: az amerikai piacon EnviroMAX és Super Alkaline márkanéven boltokba kerülő áramforrások egyáltalán nem tartalmaznak higanyt, kadmiumot, vagy PVC-t, gyártása során nem kerül a levegőbe az ózonréteget károsító anyag, csomagolása pedig újra feldolgozott papírból készül. Az elemek anyagának 94 százaléka újrahasznosítható, a Reuters bloggerét pedig úgy tájékoztatta a cég, hogy akár a háztartási hulladékként is egyszerűen ki lehet dobni ezeket.

Forrás: [origo]

Áramot is spórol a mindentudó router

A wifi eszközeiről és modemjeiről ismert D-Link cég már korábban bejelentett energiatakarékos működést biztosító routert, a CES-re pedig egy felső kategóriás, gyakorlatilag mindentudó modellel érkezett. Az Xtreme N DIR-685-ös modell nem csak az internet elérését biztosítja wifin keresztül a lakásban, laptopwinchestert lehet szerelni bele. Az ezen lévő fájlokat bármelyik otthoni vagy épp a munkahelyi számítógépről is el lehet érni, de akár BitTorrent-letöltéseket is elvégez számítógép közbeiktatása nélkül a ketyere. Beépített - használaton kívül magát kikapcsoló - képernyő segíti a beállítást és biztosítja fotók, videók nézegetését vagy akár időjárási információk leolvasását is. Környezetbarát funkciói között a wifi időzíthető be- és kikapcsolása említésre méltó, ezzel megoldható, hogy a router ne sugározzon feleslegesen, amikor tulajdonosa otthon sincs vagy éppen alszik, emellett megvizsgálja készenléti módba kapcsolja a hálózati portot, ha azon nem zajlik adatátvitel, illetve elemzi az Ethernet-kábel hosszás és a jel erősségét, hogy a szükséges minimumra csökkentse az áramfogyasztást.