Félvezető tinta hajlékony képernyőkhöz

Vágólapra másolva!
Egy lépéssel közelebb visz a hajlítható képernyők és az olcsó áruházi intelligens árcédulák előállításához egy új típusú félvezető tinta, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.
Vágólapra másolva!

Az új anyag - melyet a Nature tudományos folyóirat eheti számában ismertetnek kifejlesztői - egy oldható félvezető tinta, amely negatív elektromos töltést hordoz. A hagyományos szilícium-világban a félvezetőknek két alaptípusa van: a P-típusú, amely pozitív, valamint az N-típusú, amely negatív elektromos töltéssel bír. Antonio Facchetti fejlesztőmérnök elmondta, hogy egy elektronhiányos molekulát találtak, amely így a negatív töltés jó szállítójává vált. A keresés fontos szempontja volt, hogy oldható legyen az új anyag, ezáltal tintát készíthessenek belőle.

A legtöbb eddig kifejlesztett félvezető tinta csak pozitív töltés szállítására képes - nyilatkozta Philippe Inagaki, az Illinois állambeli Polyera fejlesztőcég vezetője. "Ha mindkét fajta rendelkezésre áll, gyorsabb, megbízhatóbb, energiahatékonyabb chipek és áramkörök állíthatók elő" - magyarázta Inagaki. Az új félvezető tintával módosított tintasugaras nyomtatókban olyan hajlékony anyagokra nyomtathatnak, mint a vékony műanyagfilmek vagy akár papírok. "Amit igazán érdemes lenne: úgy nyomtatni vele, mint az újságokat. Ez az igazán gyors és igazán olcsó" - tette hozzá a kutató.

Az új tintával olcsó rádiófrekvenciás azonosítócímkéket, úgynevezett RFID címkéket készíthetnek, melyek várhatóan kiszorítják a vonalkódos azonosítást. A chipből és kis antennából álló RFID címke rádiójelekkel automatikusan küldi el az azonosításhoz szükséges adatokat a közelébe kerülő leolvasókészülékeknek. Az RFID címke óriási előnye, hogy a rajta tárolt információ bármikor megváltoztatható, újraírható. Az új tinta másik nagy jelentőségű felhasználási területe a hajlékony kijelzőkre való nyomtatás.