Kilencmillió dollárt loptak klónozott bankkártyával

Vágólapra másolva!
Klónozott céges bankkártyákkal csapolták meg negyvenkilenc a világ pénzkiadó automatáit. A szervezett tolvajok kilencmillió dollárt vettek ki harminc perc leforgása alatt.
Vágólapra másolva!

A százharminc automatát érintő csalásnak azért volt ekkora a hozama, mert a tolvajonkak a multik bérek kifizetésére használt kártyáiank adatai szerezték meg. A komoly pénzek megmozgatására képes kártyákból számos másolatot készítettek, ezekkel rohanták meg november nyolcadikán a készpénzkiadó automatákat.

"Láttunk már kísérleteket arra, hgy az ATM automatákon keresztül lopjanak meg egy bankot, de egyik sem volt ilyen méretű." - nyilatkozta a Fox 5-nek az FBI-os Ross Rice. Az ügynök hozzáte, sosem láttak ilyen mértékű szervezettséget. A egyszerre lendültek támadásban a világ számos pontján, még Hongkongba is jutott hamis kártyával felszerelt csaló. Az támadást kitervelő hackereknek még azt is meg tudták oldani, hogy a kártyák napi limitjét megkerüljék a tolvajok.

Az adatok az RBS WordPay elleni hackertámadás során kerültek a csalás megtervezőihez. A betörés során 1,5 millió kártyatulajdonos adataihoz és 1,1 millió társadalombiztosítási számhoz fértek hozzá a hackerek. A támadásban csak száz darab kártya adatait használták fel - nyilatkozta a Chicago Tribune-nek az RBS sajtószóvivője.

Csupán két olyan személy fotóit hozta nyilvánosságra az FBI, akik benne voltak a bankautomaták megcsapolásában. A két bűnöző valószínűleg alacsonyabb rangú résztvevője az akciónak, ám a nyomozóhivatal azt reméli, hogy elfogásukkal közelebb kerülnek a tervet kiöltőkig.

Az ATM-ek népszerű célpontnak számítanak, a Security Fixnek nyilatkozó szakértő, Ori Eisen szerint 2008 egyik hónapjában csupán New York-i automatákból 50 millió dollárnyi pénzt loptak el a tolvajok.