Vírus miatt nem repülnek a franciák

Vágólapra másolva!
Földre kényszerítette a francia haditengerészet repülőit a Conficker féreg. A kártevőnek több katonai rendszert sikerült megfertőznie.
Vágólapra másolva!

Nem repülhetnek a francia haditengerészet Rafale Marine gépei, amíg a katonai számítógépes rendszerket meg nem tisztították a Conficker féregtől - adta hírül az IntelligenceOnline nyomán a CNET. A hadsereg rendszerébe annak ellenére jutott be a kártevő, hogy a Microsoft hónapokkal korábban kiadta a Downandup néven is ismert szoftver kivédéséhez szükséges foltokat.

A vírus január 12-én érte el a francia katonai rendszereket, a szakemberek két nappal később döntöttek úgy, hogy a hálózatot leválasztják az internetről. A Rafale repülőgépek azért nem szállhattak fel, mert a vírus azt a rendszert is elérte, ahonnan a gépek a bevetési adatokat letölthetik.

forrás: Gesal
Földön marad a Rafale (fotó: Gesal)

A Conficker vírust 2008 tavasza óta ismeri a Microsoft, októberben pedig figyelmeztetést is küldött ki a cég az ügyfeleinek a védekezés fontosságáról. Az IntelligenceOnline értesülései szerint a francia hadseregen belül január 16-áig vártak a szükséges frissítések telepítésével. A három hónapos késés felelős a mostani kényelmetlenségekért.

A számítógépes rendszerek lekapcsolásáért nem a vírus felel, a szakértők a hálózat megtisztítása miatt kapcsolták le a katonai rendszereket - nyilatkozta, a szaklap vádait tagadva Laurent Tesseire, a védelmi minisztérium szóvivője. Tesseire szerint a vírus egy pillanatig sem veszélyeztette a gépek bevethetőségét, hiszen azok más szoftvert használnak.

A franciák problémáinál már csak az lehet mulatságosabb, ha a Windows XP-re átállt brit tengeralattjáró-flotta is megismerkedik a trükkös kártevővel. Az angol hadihajók egyikét már érte vírustámadás a hvg.hu híradása szerint, ám a kártevő a navigációs és a fegyverkezelő rendszereket nem tudta megfertőzni, így csak a kommunikációban okozott óriási káoszt.