Vágólapra másolva!
Hamarosan bemutatja új kijelzőit a One Laptop Per Child projektből kivált Pixel Qi. A gyereklapthoz kifejlesztett technológia akár ötven százalékkal is növelheti a laptopok akkus üzemidejét - adta hírül a Yahoo News.
Vágólapra másolva!

A cég LCD-i olyan technológiával készülnek, amely segíti a képernyőre vetülő fény elnyelését - mondta Mary Lou Jepsen, a Pixel Qi vezérigazgatója. Az új kijelzőkkel energiát takaríthatnak meg a felhasználók, hiszen használatukhoz nincs szükség a hagyományos LCD-k energiahabzsoló háttérvilágítására - bár az még nem világos, hogy a megjelenítőket csak megvilágítás mellett lehet-e majd használni.

A vezérigazgató szerint nem jár hátránnyal a Pixel Qi által kifejlesztett technológia, az új kijelzők frissítési időben és színmélységben is képesek versenyezni a hagyományos panelekkel. Egyedül a sötét szobában DVD-t néző felhasználókat éri hátrány, ha az energiatakarékos kijelzővel szerelt gépet vásárolnak, számukra továbbra is hagyományos LCD-t javasol Jepsen.

Az ötven százalékkal hatékonyabb akkuhasználat csak az első lépcső a Pixel Qi terveiben. Az OLPC vezető technológusi állását saját cégéért hátrahagyó Jepsen 20-40 órás üzemidőt, illetve kisebb és olcsóbb készülékeket szeretne az emberek kezébe adni. Ehhez azonban nem csak a kijelzőket, hanem az alaplapokat is át kell tervezni, ami a szakember szerint leghamarabb 2010-re történhet meg.

A százdolláros laptophoz a Mary Lou Jepsen vezette csapat különleges kijelzőt fejlesztett ki. A panel képes nagyfelbontású, 1200x900 pixeles, fekete-fehér üzemmódban és netezős színes 800x600 pixeles módban is működni. A könyvek olvasására szánt fekete-fehér üzemmód ráadásul napfényben is remekül látható, így a háttérvilágítás bekapcsolása nélkül is használhatják a gépet a gyerekek.