Nem olvas majd fel mindent a Kindle

Vágólapra másolva!
Meghátrált az Amazon az amerikai írók szervezete elől: az Author's Guild jogi aggályai miatt a cég korlátozni fogja új e-könyv-olvasó eszköze, a Kindle 2 felolvasó funkcióját.  
Vágólapra másolva!

Az Amazon sajtóközleményben tudatta, hogy bár az e-book-olvasó legújabb verziójával szállított felolvasás funkciót teljesen legálisnak tartják, hajlandóak korlátozásokat építeni a készülékbe. A cég a szerzőkre bízza a döntést, a Kindle-re megjelenő könyvekkel csak akkor fog működni a kütyü felolvasószoftvere, ha a mű írója engedélyezte a könyv felolvasását.

Az Amazon maga is foglalkozik hangoskönyvek kereskedelmével, a cég tulajdonában van az Audible és a Brilliance Audio nevű hangoskönyves szolgáltatás is. A szerzői tömörülést azonban nem nyugtatta meg, hogy a cég érdekelt a hangoskönyvek üzletében is.

A Kindle hangját meg lehet hallgatni a YouTube-on is, mivel a szerzői szövetség tiltakozására válaszul egy rajongó feltöltött egy rövid szöveget a videómegosztóra. A felvétel szerint a kütyü beszéde egyelőre inkább a science fiction filmek robotjaira emlékeztető hangon beszél, ami valószínűtlenné teszi, hogy bárki emiatt mondjon le a színészek által felolvasott művek megvásárlásáról.

Az amerikai írókat tömörítő érdekvédelmi szervezetnek rögtön a Kindle 2 bejelentése után közölte, hogy a készülék felolvasás funkciója sérti a szerzők jogait. Az Author's Guil szerint a gépi olvasás során olyan származékos mű jön létre, aminek jogaiért senki sem fizetett. A Paul Aiken, szervezet igazgatója az Engadgetnek adott interjújában elmondta, a Kindle-re megvett könyvek hibrid termékek, egyszerre hagyományos és digitális könyvek, ám csak a hagyományos könyv jogdíját fizetik ki a vásárlók. Aiken szerint attól is tartanak a szerzők, hogy a gépi felolvasás javulásával egyre kevesebben vesznek profi színészek által felolvasott hangoskönyveket.

Hazánkban is volt már sajtónyilvánosságot kapó ügy hangoskönyvekből. A Magyar Elektronikus Könyvtárban tárolt amatőr felvételeket távolíttatta el az interetről a Kossuth Könyvkiadó.