Lézerszkenner és billentyű nélküli laptop

Vágólapra másolva!
Mint arról beszámoltunk, az idei CeBIT-en jelentősen csökkent a kiállítók száma, ennek ellenére azért jópár érdekességet bemutattak a jelenleg is zajló technológiai expón. Billentyűk nélküli, dupla érintőképernyős laptop, lézerszkenner, Bluetooth-párna, gyalogos-GPS és más érdekességek Hannoverből.
Vágólapra másolva!

Egyelőre hiába keressük a boltok polcain az Asus dupla képernyős laptopját, az ugyanis csak egy olyan prototípus formájában létezik, amelynek alapjául az Intel és a gyártó közös pályázatán gyűjtöttek ötleteket. A közösség által tervezett PC-ról hiányoznak a hagyományos gombok, a szöveg bevitele a billentyűzet helyére épített multitouch, azaz egyszerre több ujjal is tapogatható kijelzőn keresztül történik. Ugyanakkor ha épp nem gépelnek rajta, akár mindkét képernyőt lehet mondjuk e-könyvek olvasgatására is használni.

Forrás: [origo]
A billentyűk helyén is érintőképernyők vannak az Asus koncepció-laptopján

Az Asus emellett kiállította a Lamborghini márkajelzést viselő új high-end laptopját is: a VX5 márkajelzésű új modell érdekessége, hogy a piacon lévő masinák közül ezt szerelik fel a legnagyobb tárkapacitású flashmeghajtóval. Winchester helyett ugyanis gyors és csendes működést biztosító, ezer gigabájtos SSD-meghajtó kerül bele. A nagy teljesítményről négymagos Core 2 Quad lapka és egy izmos Nvidia GT 130M grafikus processzor, valamint négy gigabájt memória gondoskodik. A masina billentyűzetének világítása sötétben automatikusan felkapcsol, a 16 colos, szélesvásznú (16:9-es) képernyő pedig full-HD (1920x1080) pixeles felbontást használ, amelyen Blu-ray meghajtóba helyezett filmeket is teljes valójukban lehet nézni.

Forrás: [origo]
Az új Lamborghini laptop

A Microsoft a CeBIT-en jelentette be, hogy Európa, a Közel-Kelet és Afrika egyes országaiban piacra dobja az általunk is tesztelt, tapogatható asztal-PC-jét, a Surface-t. A leginkább szállodákba, éttermekbe, üzletekbe szánt különleges számítógépet egyelőre hiába keressük majd a hazai üzletekben, viszont a szomszédos országok közül Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban már rendelhető lesz a másfél-kétmillió forintnak megfelelő összegbe kerülő masina.

Forrás: [origo]

3G, wifi és RSS: új technológiák az új BeBookban

Ugyancsak Hannoverben mutatták be az általunk is tesztelt BeBook e-könyv-olvasó eszköz hamarosan megjelenő új változatát, amely a fejlesztők blogján publikált információk szerint több újdonságot is kínál majd elődjéhez képest. Az új modell hardverét teljesen áttervezték, és egyaránt felszerelhető lesz wifi vagy mobilinternetes (3G) modemmel, vezérlése pedig nem csupán billentyűkkel, hanem az érintőképernyőn keresztül is történhet majd. A támogatott technológiák közé az ePub nevű e-könyves másolásvédelmi eljárás is bekerül, az új modell emellett támogatja az RSS-hírcsatornák használatát is. Ára egyelőre nem ismert, csupán annyit tudni az eszközről, hogy valamikor nyáron kerül majd a boltok polcaira.

GPS gyalogosoknak is

A műholdas navigációs eszközöket gyártó Garmin a Nüvi 1200 és 1300-as típusszámú új GPS-ekkel rukkolt elő: ezek újdonsága, hogy külön megvásárolhatók lesznek hozzájuk a CityXplorer térképei, melyek tömegközlekedési információkat is tartalmaznak, így nem csak autósoknak, gyalogosoknak is segíthetnek célba érni.

Forrás: [origo]
A gyalogosoknak is segít az új Garmin Nüvi

Arról egyelőre nincs információ, hogy a szolgáltatás Magyarországon is használható lesz-e, mivel a szolgáltatásba bevont európai országok listáját, és a térképek várható árát csak később hozzák nyilvánosságra.

Kutyát, gyereket is megtalál a GPS

A portugál Inosat cég két érdekes fejlesztéssel rukkolt elő: ezek egyike kisgyerekek, a másik pedig kutyák, nagyobb háziállatok vagy akár lovak kézre kerítésében nyújthat segítséget. A gyerkőcök esetében a ruhába rejthető, illetve kutyák nyakörvébe épített kivitelben kapható jeladóba a műholdas navigáció mellett mobiltelefonos egységet is beépítettek, amely sms-ben képes továbbítani a gazdának vagy a szülőnek a gyerek vagy a kedvenc tartózkodási helyét, melyet a Google Mapsen alapuló felületen lehet megtekinteni. A rendszerbe zónákat is lehet programozni, melyek elhagyásakor automatikusan aktiválódik a riasztás.

A szerkezetet A-GPS technológiával szerelték fel, amely a helyben elérhető mobilhálózatról is szerez információkat a tájoláshoz, elég hamar vételre áll, és a hagyományos típusoknál jobban használható olyan zsúfolt helyeken is, ahol nincs tökéletes rálátás az égre. A gyártó szerint a nyomkövető eszközök egy töltéssel akár harminc napon át is üzemkészek.

Bluetooth párna mobilhoz

A kütyühordozó táskáiról és ruháiról ismert osztrák +Urban Tool cég egy high-tech párnát mutatott be a CeBIT-en: a Bluetooth támogató ágykellék mp3-lejátszóval és mobiltelefonnal tud kommunikálni, így a rajta szendergő tulajdonosnak fel sem kell kelnie az ágyból, ha felhívják.

Forrás: [origo]
Mobilt és zenét közvetít a Bluetooth-párna

Az oldalába integrált puha kapcsolókat lenyomva tartva bármikor lehet fogadni a hívást, melyet a beépített kihangosítón és a párna belsejében lévő, zenehallgatásra is alkalmas sztereó hangszórók használatával lehet lebonyolítani. A ketyere belső akkumulátorral rendelkezik, amellyel a gyártó honlapján lévő információk szerint 8 órás üzemre képes.

3D-ben szkennel a lézer

A David márkanevű 3D-s lézerszkennerrel bármilyen tárgy vagy élőlény alakját virtuális formába lehet önteni 0,2 milliméteres pontossággal. Használatát a lenti videón lehet részletekbe menően megtekinteni.

A térhatású beolvasáshoz szükséges alapcsomagot 365 euróért, vagyis nagyjából 110 ezer forintnak megfelelő összegért lehet megvásárolni, ez többek közt egy 2 megapixeles felbontású, autofókuszos webkamerát, egy akkumulátorról működtethető lézermodult, állványokat, a kalibráláshoz szükséges lapokat, illetve egy speciális szoftvert tartalmaz. Használatához csupán egy windowsos PC-re van szükség.