Megszűnt az Xbox játékkonzol támogatása

Vágólapra másolva!
A Microsoft március 2-vel megszűntette az első Xbox játékkonzolra vonatkozó, garanciális időn túli támogatást, vagyis a gépekhez már nem jár szoftverfrissítés és nem javítják őket.
Vágólapra másolva!

A cég dokumentumokat és technikai segítséget továbbra is nyújt majd a konzol tulajdonosainak, de a teljes támogatás csak azon keveseknek jár majd, akiknek még garanciás darab van a birtokukban a 2001-ben megjelentetett játékgépből. Magyarországon valószínűleg nincs olyan vásárló, akit ez érint, mivel hazánkban hivatalosan nem forgalmazták ezt a játékkonzolt, csak utódját, az Xbox 360-at. Az előd kizárólag szürkeimport útján kerülhetett a vásárlókhoz.

Az első Xboxhoz tartozó, az üzemeltetést és a beállításokat, javítást segítő leírásokat és technikai dokumentációt a weboldalán keresztül teszi elérhetővé a szoftvercég. A Microsoft közleménye szerint meghibásodott garanciás Xboxok helyett az Xbox 360 modellre való upgrade-et is kérhetik majd a vásárlók, de ennek áráról még nem adtak tájékoztatást.

A redmondi szoftvercég négy és fél év alatt, vagyis a megjelentetésétől a gyártás 2006-os beszüntetéséig több mint 25 millió darabot értékesített az Xboxból. Ezt a példányszámot az Xbox 360 tavaly novemberben lépte át. Az első Xbox kortársa, az egy évvel korábban, 2000-ben megjelentetett Sony Playstation 2, amelynek piacát a Microsoft megpróálta elhódítani saját játékgépével, olyan sikeres volt, hogy mind a mai napig kapható, van rá támogatás, és új szoftverek is jelennek meg rá. A japán játékgépből több mint 140 millió darabot adtak el eddig világszerte.