Hatodik érzékként használható számítógép

Vágólapra másolva!
A TED 2009 konferencián Pattie Maes és Pranav Mistry, az MIT média laboratóriumának munkatársai bemutatták "hatodik érzék"-nek nevezett hordozható számítógépüket, amely bármilyen felületet interaktív kijelzővé alakít.
Vágólapra másolva!

A bemutatott eszköz egy apró 3M projektorból, egy egyszerű webkamerából valamint egy mobiltelefonból áll. A felhasznált hardver minden elemét meg lehet vásárolni egy elektronikai üzletben, a teljes szettet nagyjából 350 dollárból, azaz mintegy nyolcvanezer forintnak megfelelő összegből lehet elkészíteni. A rendszer kamerája négy vagy több pontot figyel, amelyeken az iPhone-hoz hasonló multitouch képernyőkhöz hasonló módon lehet ujjmozdulatokkal nagyítani, kicsinyíteni, objektumokat mozgatni - a megoldást akár egyszerre többen is használhatják.

A rendszert kézzel lehet vezérelni, a "hatodik érzék" az ujjak végein levő apró színes kupakok mozgását értelmezi. Ha például a felhasználó kört rajzol csuklója köré, a projektor megjelenít egy órát, ha a leveleit szeretné elolvasni, akkor egy @ szimbolumot kell a levegőbe írnia.


Így működik a "hatodik érzék"

Ehhez hasonló gesztusokkal fényképező, rajzoló, térképnéző vagy telefonfunkciók is előhívhatók. Ha a "hatodik érzék" használója egy újságot olvas, a felismert cikkek mellett megtekintheti a cikkekhez kapcsolódó, interneten elérhető videókat is. Ha vásárolni megy, a kiválasztott termékekhez kapcsolódó információkat vetíti elé a ketyere és természetesen a felismert személyekről is azonnal megkeresi a róluk tárolt adatokat.

A megoldás előnye, hogy nincs szükség használatához képernyőre, a projektor bármilyen, többé-kevésbé sík felületre képes vetíteni. Mivel nyakba akasztva lehet cipelni, gyakorlatilag bármely időpillanatban késlekedés nélkül információkkal szolgál használójának